Na Designbloku se představí špičky designu. Premiéru si odbude i futuristický elektromobil

Designblok 2022

Designblok 2022 Zdroj: E15 Michaela Szkanderová

Designblok 2022
Designblok 2022
Designblok 2022
Designblok 2022
Designblok 2022
30
Fotogalerie

Čtyřiadvacátý ročník největší přehlídky designu ve střední Evropě Designblok odstartoval. Koná se do neděle 9. října ve výstavních prostorách Gabriel Loci na pražském Smíchově, v Uměleckoprůmyslovém muzeu a na dalších místech metropole. Představí se na něm 178 vystavujících.

„Tématem letošního ročníku je les. Udržitelnost výroby, les jako zdroj nejen materiálu, ale především života. To jsou témata, která chceme zkoumat skrze optiku designu,“ říká ředitelka Designbloku Jana Zielinski.

Na přehlídce designu a módy se tak poprvé v Česku představí i nový elektromobil Hyundai Ioniq. Model bude vystaven v prostoru před komplexem Gabriel Loci. Ve vnitřní části expozice návštěvníci nahlédnou i pod kapotu elektromobilu a zblízka si prohlédnou baterii, elektromotor a další komponenty vozu, které bývají obvykle skryté.

Nejnovější kolekce na Designbloku uvedou sklářské firmy Lasvit, Preciosa či Brokis, dřevěné výrobky vystaví značky Devoto, Javorina, Ton, Johann Malle či Wuders.

Šanci dostanou i mladí tvůrci a studenti. V rámci festivalu se uskuteční finále mezinárodní soutěže diplomových prací v oblasti produktového a módního designu Diploma Selection.

Organizátoři Designbloku pamatovali i na ukrajinské tvůrce. Pod heslem Sláva Ukrajině! se představí sedm ukrajinských designérů a studií pod kurátorským výběrem studia IHOR, jehož spoluzakladatelem je český designér s ukrajinskými kořeny Ihor Sabadosh. Vystaví zde značky Gunia Project, Gushka Wool, OLK manufactory/Oksana Levchenya, RE:QUIET, Serigraph studio či Sergey Zhernov.