Nové magistrátní koalice už zná polovina krajských měst

foto Podpis koaliční smlouvy mezi zástupci hnutí ANO a Společně pro Sokolov s podporou VOK, 5. října 2022 v Sokolově. Zleva Michael Rund (Společně pro Sokolov s podporou VOK), Jan Picka (Společně pro Sokolov s podporou VOK), Petr Kubis (ANO), Renata Oulehlová (ANO), Erik Klimeš (ANO).

Praha - Jasno o složení nových magistrátních koalic už má zhruba polovina krajských měst. Zatím poslední uzavřenou dohodou je úterní vznik pětikoalice v Hradci Králové. Z okresních měst se dnes podařilo dohodnout koalici v Sokolově a Ústí nad Orlicí. Z pražských městských částí má po dnešku dohodnutou radniční koalici Praha 8 a Praha 12. Jednání o spolupráci na magistrátu hlavního města zatím konkrétní výsledek nepřinesla.

Ve stotisícovém Hradci Králové vznikla v úterý koalice pěti subjektů, a to ODS, koalice Hradeckého demokratického klubu (HDK) a TOP 09, Pirátů, hnutí Rozvíjíme Hradec a uskupení Změna pro Hradec a Zelení. Dohromady budou mít v 37členném zastupitelstvu většinu 21 křesel. Novou primátorkou se má stát jednička kandidátky HDK a TOP 09 a Pavlína Springerová (HDK). Vítěz voleb, hnutí ANO, zůstane v opozici.

Hradec Králové je třetím statutárním městem, ve kterém po letošních komunálních volbách vznikla koalice bez vítěze voleb. Podobná situace nastala ještě v Jablonci nad Nisou, kde vyhrálo ANO, a v Plzni, kde bude v opozici vítězná koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL a TOP 09).

Z krajských měst je kromě Hradce Králové jasná magistrátní koalice v Karlových Varech, Olomouci, Ostravě, Plzni a Zlíně. V Liberci podepíše koaliční smlouvu vítězné uskupení Starostové pro Liberecký kraj, TOP 09 a KDU-ČSL s druhým hnutím ANO nejspíš příští týden. Jednání o její podobě i fungování koalice uzavřená nejsou, řeší se i personální obsazení, vyplývá z dnešního vyjádření zástupců obou stran pro ČTK.

Jasno o novém vedení zatím není v hlavním městě. V sídle pražské ODS se v úterý sešli zástupci koalice Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL) s Prahou Sobě (PS). Předmětem jednání byl zejména volební program. Praha Sobě zároveň přednesla Spolu požadavek, aby se uskutečnilo setkání Spolu, Pirátů, STAN a PS. To Spolu prozatím odmítlo, neboť preferuje koalici na půdorysu té vládní, tedy Spolu, Piráti a STAN.

V pražských městských částech byly dnes uzavřeny dohody o radniční koalici v Praze 8 a Praze 12. Na radnici Prahy 8 bude následující volební období vládnout koalice ODS, TOP 09, hnutí ANO a Patrioti. V 45členném zastupitelstvu budou mít většinu 27 hlasů. Starostou bude opět Ondřej Gros (ODS). Prahu 12 povede koalice společného klubu ODS a TOP 09 s hnutím ANO, která bude mít 18 křesel v 35členném zastupitelstvu. Na starostu městské části koalice nominuje Vojtěcha Kosa (ODS).

Beze změny zůstane v novém funkčním období vedení Ústí nad Orlicí. Město opět povede koalice vítězného sdružení Oušťáci s uskupením Ústí žije, ODS a KDU-ČSL. V zastupitelstvu s 27 členy bude mít koalice 16 mandátů. Členové koalice jednali ještě o možné spolupráci se sdružením Ústecké fórum. Rozdělovaly je však názory na revitalizaci parku u Roškotova divadla, kde Ústecké fórum prosazuje zachování takzvané Janderovy vily, kdežto koalice ji chce nechat zbourat. S hnutím ANO nenalezli shodu na volebních programech.

Hotová je také radniční koalice v Sokolově. Koaliční smlouvu tam dnes podepsali zástupci vítězného hnutí ANO a uskupení Společně pro Sokolov. Strany si rozdělí místa v radě, která bude mít nově místo devíti členů pouze sedm, řekl ČTK lídr kandidátky ANO Petr Kubis, který bude starostou města. Pozici místostarosty si ponechá lídr hnutí Společně pro Sokolov Jan Picka, který v minulých volbách kandidoval za ČSSD. Druhou místostarostkou bude současná starostka Renata Oulehlová.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 4.05.2024 ČTK

Reklama

21°C

Dnes je sobota 4. května 2024

Očekáváme v 14:00 21°C

Celá předpověď