Hokejový souboj univerzit a inovace na Spartě. Oceňovaly se nejlepší sportovní projekty v Česku

Český sport řeší, jak se lépe prodávat a jak získávat více peněz. Dokáže ale generovat i zajímavé nápady, které ukázaly Sport Alive Awards.

Ondřej HolzmanOndřej Holzman

ullh

Foto: ULLH

Hokejový souboj univerzit vyprodal brněnskou Winning Group Arenu

0Zobrazit komentáře

Univerzitní sportovní soutěže u nás zatím nejsou zdaleka tak zakořeněné jako třeba ve Spojených státech, ale několik vlaštovek najdeme i v Česku. Mezi ty nejviditelnější patří Univerzitní liga ledního hokeje, která naplno odstartovala v roce 2019 a dnes se jí daří vyprodávat největší haly v Česku. Její součástí je i takzvaný Hokejový souboj univerzit, který teď byl vyhlášen na premiérovém ročníku sportovně-byznysové konference Sport Alive nejlepším fanouškovským zážitkem. Za mobilní aplikaci si odnesla ocenění AC Sparta Praha, bodovaly také Český olympijský výbor nebo Olomoucký kraj.

Univerzitní liga ledního hokeje vznikla s myšlenkou vytvořit vrcholovou soutěž, která bude navazovat na juniorský hokej a nabídne možnost skloubení s plnohodnotným vysokoškolským studiem. Přinese tak zatraktivnění hokeje z pohledu rodičů s vidinou spojení vzdělání a vrcholového hokeje, možnost rozšíření hokejové základny a nový prostor pro zviditelnění samotným univerzitám. Jedním z dosavadních vrcholů několikaleté práce řady nadšenců v čele s Tomášem Hlaváčem je právě Hokejový souboj univerzit.

Jde o celodenní sportovní událost, jejímž hlavním bodem je brněnské hokejové derby mezi týmy HC MUNI z Masarykovy univerzity a VUT Cavaliers Brno. Veškerý výtěžek akce poputuje na zkvalitnění podmínek vysokoškolského hokeje v Brně a na loňské akci se organizátorům povedlo téměř vyprodat brněnskou Winning Group Arenu (známou jako Rondo) s kapacitou 7 700 míst. Letos už byla její kapacita naplněná ze sta procent. Hokejový souboj univerzit se přitom symbolicky konal ve stejný večer jako Sport Alive Awards.

„Máme obrovskou radost z toho, že Univerzitní hokej včera bodoval hned na dvou místech. Na skvělé konferenci a zároveň i v brněnském Rondu, kam na ligové utkání přišlo 7 700 diváků, kteří vytvořili dosavadní rekord Univerzitní ligy ledního hokeje. Myslím, že to jenom potvrzuje zaslouženost ceny, kterou organizátoři brněnského souboje univerzit na konci dne obdrželi,“ říká Tomáš Hlaváč, předseda České asociace univerzitního hokeje. Na konferenci Sport Alive si s kolegy odnesl cenu za Nejlepší fanouškovský zážitek, když za sebou nechali například úspěšné Superfinále florbalu.

Na konferenci Sport Alive se hledaly cesty, jak lépe budovat, prezentovat a prodávat český a slovenský sport, a Sport Alive Awards oceňovaly nejlepší tuzemské sportovní projekty. Za nejlepší sportovní inovaci odborná porota označila mobilní aplikaci AC Sparta Praha, která poskytuje servis fanouškům včetně nákupu vstupenek nebo implementované digitální permanentky. Aplikace má podle vyjádření klubu již přes 30 tisíc stažení a je zdrojem 60 procent návštěv ticketingového portálu a 40 procent nákupů na něm. Na druhém místě mezi inovacemi se umístily udržitelné medaile Street Floorball League.

sparta-aplikace

Foto: CzechCrunch/AC Sparta Praha

Mobilní aplikace AC Sparta Praha

Jako nejlepší projekt s nízkým rozpočtem byl zvolen sociální fond Florbalu Židenice, který pomáhá dětem z řad současných i nových členů, které pochází ze sociálně slabších či znevýhodněných rodin v tom, aby si mohly i nadále plnit své sportovní sny. Nejlepší sportovní obsah tvořil Český olympijský výbor (ČOV) v rámci své platformy Czechteam.tv, která se podle zástupců ČOV stala jedním z klíčových příjmových větví a stáhla pod sebe mediální rozpočty partnerů, které by jinak šly do mediálních domů a televizních stanic. Nejlepším projektem města či kraje se stala Olympiáda dětí a mládeže, která se letos konala v Olomouckém kraji, přičemž v šesti městech závodilo 3 539 sportovců.

Cenu za nejlepší partnerskou aktivaci si pak odnesl Plzeňský prazdroj za největší amatérský turnaj v šipkách zvaný Gambrinus Cup. Cílem projektu bylo zvrátit pokles prodejů piva Gambrinus v hospodách, tedy vrátit pivaře do hospod, a posílit vnímání značky. „Osobně jsem byl mile překvapen počtem a kvalitou přihlášených projektů. Zatímco před startem hodnocení jsem měl obavy, aby bylo co hodnotit, po stanovení výsledků jsem odcházel plný dojmů a s pocitem, že je český sport na dobré cestě,“ okomentoval letošní ceny jeden ze členů poroty Vilém Franěk.

Načítám formulář...

Diskuze (0)

Novinka

Anonym