Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová
6. října 2022 11:33
Čas čtení 0:57

Ruská novinářka, která přerušila vysílání televize, uprchla z domácího vězení

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Ruská novinářka, která přerušila vysílání televize, uprchla z domácího vězení
Zdroj: Twitter/Kevin Rothrock, TASR/AP

Marina Ovsjannikova odmítla domácí vězení dodržovat, protože je podle svých slov nevinná.

Ruská novinářka Marina Ovsjannikova, která přerušila vysílání s protiválečným plakátem, uprchla z domácího vězení, které jí nařídil soud. Za šíření nepravdivých informací o ruské armádě jí hrozí až deset let vězení. 

Stíhaný má být Putin, ne já 

„Považuji se za zcela nevinnou, a protože náš stát odmítá dodržovat své vlastní zákony, odmítám vyhovět omezujícímu opatření, které mi bylo ke dni 30. září 2022 uloženo, a z domácího vězení se osvobodím,“ uvedla Ovsjannikova ve středu. Prohlášení bylo zveřejněno také na jejím oficiálním Facebooku.

Později se na síti objevilo také krátké video, na kterém novinářka z neznámého místa kritizuje Putina za válku na Ukrajině. „Měl by to být on, ne já, kdo bude izolován od společnosti a stíhán za spáchání genocidy na Ukrajině,“ uvedla.

Rusko přidalo tento týden novinářku na seznam hledaných osob. Podle deníku The Guardian se tak stalo poté, co její bývalý manžel řekl, že z domácího vězení utekla i s jejich společnou dcerou. Právník Ovsjannikové Dmitrij Zachvatov řekl, že se jeho klientka ve středu ráno nezúčastnila soudního jednání, které se konalo v její nepřítomnosti poté, co vyšetřovatelé nebyli schopni zjistit její polohu.

12. dubna 2024 11:27 Čas čtení 0:35 Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá

Ovsjannikova se do povědomí veřejnosti dostala v březnu, kdy narušila vysílání a objevila se v televizi s transparentem, na němž stálo: „Ne válce, zastavte válku, nevěřte propagandě. Tady vám lžou, Rusové jsou proti válce.“ Ještě předtím zveřejnila protiválečné video. Za poškozování dobrého jména ruské armády je stíhaná a soud jí nařídil domácí vězení. Tam měla být do 9. října. 

Domů
Sdílet
Diskuse