Sociální demokraté, kteří se stali nestraníky, i řezník, který se stal školníkem. Všechna data k volbám

Volby ze všech úhlů. Projděte si analýzy, vizualizace a interaktivní aplikace, které připravil datový tým Českého rozhlasu k volbám do obecních zastupitelstev a jejich výsledkům. Podívejte se, jak staří byli kandidáti, jak volili vaši sousedé či jak se přelévala spojenectví na brněnské radnici.

Tento článek je více než rok starý.

Praha/Brno Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jak volili sousedé?

Jak volili sousedé? | Foto: Jan Cibulka | Zdroj: Český rozhlas

V komunálních volbách kandiduje přibližně každý čtyřicátý dospělý a stranám tak nezbývá než mezi svoje členy a sympatizanty sáhnout opravdu hluboko. Projeví se, jak na tom skutečně jsou, zda mají základnu, ze které mohou růst, a jakou mohou čekat budoucnost. Téměř 200 tisíc kandidátů, z toho víc než polovina kandiduje jako nezávislá, a stovky různobarevných koalic jsou zároveň výzvou pro analýzu. Například při rozhodování, zda a jak zobrazovat nezávislé kandidáty nebo jak strany ve vizualizacích obarvit.

Jak se liší stranické, věkové i genderové složení kandidátek? Milion komunálních politiků v přehledné aplikaci

Číst článek

Před volbami jsme tradičně připravili interaktivní kandidátky, které pomáhají s rozhodováním, koho volit. Kromě klasického prohlížení, které nahrazuje papírové listiny, jsme doplnili řadu filtrů a historická data až do roku 2006. Od sečtení hlasů si můžete zakliknout, že chcete vidět pouze úspěšné kandidáty, nebo dokonce jen ty, kterým pomohlo křížkování.

Nejpopulárnější volební článek (tedy nejklikanější, chytřejší data nemáme) je sousedská mapa. Otázka jak volili vaši sousedi nasbírala od volebního víkendu desítky tisíc sousedských návštěv.

Všechno bude

Před volbami jsme tipovali velikou prohru levice. O vymírání komunistů jsme psali už před čtyřmi lety, letošní propad sociálních demokratů je ale překonal. Bez kandidátů nejsou mandáty, a když se ke straně v názvu kandidátky nepřihlásí ani její šéf, vypadá to s budoucností sociálních demokratů tmavě šedě.

Jak se ale stane, že strana přijde za volební období o 60 procent kandidátů? Přeběhnou k jiným stranám? 

Ve skutečnosti prostě skončí. Část z nich se zřejmě na nějakou kandidátku vrátí později, ale letos nekandidovali. A oslovit mladé lidi se stranám s převahou starých mužů spíš nedaří. Nováčky, přeběhlíky a unavené politikou jsme zmapovali u jedenácti stran, které nasadily přes tisíc kandidátů.

Piráti i komunisté vytahují na volitelná místa mladé. U prvních to jsou kandidáti do 36 let, u druhých do 64

Číst článek

Daří se ale vůbec někomu zatáhnout do politiky mladší kandidáty? A ženy? Na sněmovních kandidátkách bývá kolem třetiny žen, mezi poslanci jich je ale méně. Častěji jsou totiž na nevolitelných místech a řada z nich se k mandátu dostane až přes kroužkování.

Ženy představují zhruba třetinu uchazečů i o místa v obecních zastupitelstvech. Toto číslo velmi pozvolna roste, v roce 2006 to bylo 30 procent, letos necelých 34 procent. Mezi čerstvými zastupiteli je ale jen 29 procent žen. Při detailním pohledu, koho strany staví na čelo kandidátek, jsme vynalezli a rovnou ustanovili termín volební trychtýř: na čele jsou převážně muži v produktivním věku, směrem k nevolitelným místům trychtýřovitě přibývá juniorů, i seniorů i žen všech věků. Výjimkou jsou Piráti a komunisté. I ti sice vytahují na volitelná místa mladé, ale u prvních to jsou kandidáti do 36 let, u druhých kdokoliv pod 64.

Předvolební bonus pro Brňany a geeky: podívali jsme se, kdo s kým v minulých čtyřech letech hlasoval a kdo komu dělá předvolební trucy.

A opravdu

O volebním víkendu jsme sledovali, jak se předpovídaný propad ČSSD a KSČM naplnil. Spíš než o vládě, které vyhlašovalo zúčtovací referendum opoziční ANO, se hlasovalo o zachování tradiční levice. Sociální demokraté nicméně v posledním desetiletí upadají po celé Evropě. Jedinou ze sněmovních stran, která zastupitelská křesla neztratila, byla Okamurova SPD. Svoje mandáty ztrojnásobila.

Týdeník Respekt před volbami naznačoval, že křížkování v obecních volbách mate voliče a neumožňuje „vykřížkovat“ nepopulárního starostu. Volebního systému se zastal matematik René Levínský, podle kterého křížkování dobře funguje v zastupitelstvech měst a městských částí do zhruba 100 tisíc obyvatel.

Na vesnici těžká váha, v metropoli muší. Obecní volby dávají voličům mimořádnou sílu, jenže jenom někde

Číst článek

Podívali jsme se proto, v jak velkých obcích letos křížkování zabralo. „Sweet spot“ pro preferenční volbu byl tentokrát mezi tisícem a 20 tisíci obyvatel; největšími městy, kde křížky podstatně změnily obsazení zastupitelstva, byly Rakovník, Louny, Písek, Bruntál či Vyškov. Určovaly v nich mezi čtvrtinou a třetinou mandátů. Komu ovšem letos křížky pomohly neskutečně, byli lékaři všech specializací a věku. V loňských sněmovních volbách – ani v krajských či evropských – jsme přitom tak silný efekt bytí lékařem nezaznamenali.

Poslední spíš roztomilost než plnohodnotný článek pak zkoumá váhu hlasu. Na jednom pólu je pražský magistrát, kde mandát vážil 5581 hlasů, na druhém Vysoká Lhota na Pelhřimovsku, kde o pěti mandátech rozhodovalo šest voličů. Zvítězili izolacionisté z hnutí Za samostatnou Vysokou Lhotu.

Řezník, řezník, školník

Sloupec povolání patří na kandidátkách k nejzábavnějším, ale pro seriózní analýzu se dvakrát nehodí. Hlavně proto, že kandidáti hledají tisíc způsobů, jak zajímavě napsat důchodce či shrnout zásluhy za čtyři roky starostování do jednoho řádku. Kategorizovat takovou různorodost nedává smysl.

Pro radost nicméně s tímto sloupcem žonglujeme. Letos nám přišlo zajímavé podívat se, jak se u těch, kteří kandidovali opakovaně, měnila uváděná profese. Data máme od roku 2006, tedy za patery volby. Některé kariéry působí optimisticky – studenti humanitních oborů, kteří se jim po škole naplno věnují. Další vzbuzují otázky, jako opakovaně kandidující řezník, který se letos stal školníkem. Publikovat cokoliv seriózního nad těmito daty nelze, nicméně pokud se na ně chcete podívat sami, tady jsou.

U některých kandidátů se zobrazují nereálné kariéry to když se v historických volebních datech spojili dva různí kandidáti stejného jména, příjmení a věku. Příčiny chyby vysvětlujeme v boxu jak jsme kandidátky analyzovali

Jan Boček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme