Divadelní noviny Aktuální vydání 8/2024

Kulturní čtrnáctideník pro divadelníky a jejich diváky

Vychází za finanční podpory hlavního města Prahy, Ministerstva kultury ČR, Státního fondu kultury a Nadace Českého literárního fondu

8/2024

ročník 33
16. 4. 2024
  • Zprávy
  • Kritika
  • Blogy
  • Zahraničí
  • Rozhovory
  • Ostatní
  • KritikLab
  • Hledat
  • Můj profil

    Divadelní noviny > Festivaly Reportáž

    Křehkosti, je Tvé jméno Nitra? (No. 3)

    Pondělní programová sada letošní Divadelní Nitry byla zahájena koprodukčním projektem Divadla Pôtoň a Horáckého divadla Jihlava Swing heil!. Jediná profesionální divadelní scéna Vysočiny svou nitranskou reprezentací opětovně stvrdila svůj záběr etablovat se v širším evropském kontextu, a výjimečná imaginace kreativního týmu Ivety Ditte Jurčové, rozšířeného tentokrát mj. všestranným hudebníkem Ivanem Acherem, si připisuje další hřivnu úspěchu.

    Foto: archiv festivalu

    Výsledkem je reprízami k dokonalosti vyprecizovaná jevištní báseň, sebevědomě překračující hranice dokumentárního divadla, jež nepovrchním způsobem tematizuje lásku k hudebnímu stylu jako způsob vyjádření odporu vůči zrůdnému totalitnímu režimu. Obvyklá klišé absentují, neředěná emoce zasáhla do posledního místa zaplněný sál. Nitra byla na nohou. Jen následnou tančírnu jsem postrádal!

    Maďarský režisér, dramatik a herec László Göndör. Foto: archiv divadla

    Zdrcující silou hurikánu početné diváctvo nejprve povznesl a vzápětí i uzemnil maďarský režisér, dramatik a herec László Göndör, inscenací Sníval jsem so starou mamou. Dokonalá jevištní definice doku-monodramatu, vzniklá na základě nahrávek rozhovorů umělce s babičkou, ženou stejně svéhlavou i fascinující, v jejímž výjimečném osudu se zrcadlí absurdita dějin 20. století, přežití holocaustu i inklinace ke komunistické ideologii, křehkou rovnováhou sarkasmu, vážnosti i něhy místy připomněla uměleckou tvorbu Georga Taboriho.   Göndör pod dohledem svého spolurežiséra Kornéla Labody otevírá večer jako pompézní kabaretní stand-up, aby se posléze přirozenou cestou propracoval ke ztišení a intimitě. Humor, postupně se transformující v introspekci, jíž pomohla nastartovat pandemie. Tvůrci se drží v bezpečné vzdálenosti od bulváru i zjednodušování, jejich pokus o rodinný portrét účinně spouští lavinu vzpomínek na mou vlastní úžasnou prarodičku, jež mne vychovala. Odcházím do noci poučen, zasažen i dojat. Nitro, tvrdíš muziku!

    ///

    Pokračování příště!


    Komentáře k článku: Křehkosti, je Tvé jméno Nitra? (No. 3)

    Přidat komentář

    (Nezapomeňte vyplnit položky označené hvězdičkou.)

    Přidání komentáře

    *

    *

    *



    Obsah,