Babiš se sešel s Orbánem. Je to nejzkušenější politik v EU, reagoval expremiér na kritiku

Andrej Babiš a Viktor Orbán při setkání v Průhonicích, 6. října 2022

Co si státníci při příjezdu na summit říkali s Petrem Fialou?

V rámci dvoudenního pražského summitu Evropského politického společenství (EPC) do české metropole přicestovali představitelé ze zemí EU i dalších států. Toho využil i lídr opozice a šéf hnutí ANO Andrej Babiš, který se ve čtvrtek setkal s maďarským premiérem Viktorem Orbánem. Kritika z řad odpůrců směřování Budapešti na sebe nenechala dlouho čekat. Někteří čeští politici v čele s TOP 09 poukazují například na Orbánův chladný postoj k Ukrajině.

Babiš se s Orbánem setkal v restauraci Paloma Průhonice nedaleko od Prahy. Rovněž sdílel společnou fotku s maďarským premiérem na svém Facebooku. „Pan premiér Viktor Orbán je aktuálně nejzkušenější evropský politik. Vždy se s ním rád potkám a poslechnu si jeho názory,“ vysvětlil Babiš CNN Prima NEWS.

S Orbán Viktor v Paloma Průhonice 😉

Posted by Andrej Babiš on Thursday, October 6, 2022

S Orbánem prý mluvil o aktuálních problémech včetně energetické či migrantské krize a války na Ukrajině. Právě za své postoje k ruské invazi je však Orbán západními představiteli kritizován. Nejenže maďarský premiér obvykle blokuje nové unijní protiruské sankce, kromě toho už také navrhoval zrušení těch, které již EU zavedla.

Západ proto Orbána vnímá jako hlavního spojence Kremlu z řad představitelů EU. Politici z pětikoalice i část veřejnosti pak Babiše za jeho vřelé vztahy s Orbánem doslova cupují. „Nádhera. Orbán blokuje protiruské sankce a je pátou kolonou Vladimira Putina v EU,“ vzkázala Babišovi TOP 09 na Facebooku.

Vládní strana si rovněž neodpustila rýpnutí mířené přímo do českého expremiéra: „Vaše vláda prosazovala, aby Rusko mohlo stavět naši jadernou elektrárnu, a zcela jste nás připoutali k ruskému plynu. Není žádné překvapení, že si i nadále (s Orbánem) tak dobře rozumíte.“

Pětikoalice vyčítá Babišově vládě to, že ještě v roce 2021 krátce před vypuknutím vrbětické kauzy chtěl tehdejší ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (ANO) v případě tendru na dostavbu Jaderné elektrárny Dukovany oslovit dotazníkem i ruský Rosatom.

Podle současného kabinetu měly předchozí vlády včetně té Babišovy výrazný podíl na vytvoření takřka 100procentní české závislosti na ruském plynu. Takovou kritiku však hnutí ANO odmítá.

Babiš si kvůli Orbánovi vyslechl kritiku také od aktivisty a bývalého předsedy spolku Milion chvilek Mikuláše Mináře: „Zdá se mi to, nebo má pan Orbán v očích zoufalství a lítost? Že se nestydíte vzhlížet k autoritářskému vůdci, který v Maďarsku zlikvidoval svobodná média i justici, změnil ústavní zákony a je to největší Putinův spojenec v Evropě, Trojský kůň. Ještě jsem zapomněl, že energeticky zaprodal Maďarsko Rusku, jako to chtěl udělat Karel Havlíček. Aspoň každý vidí, kam byste nás táhl vy, kdybyste byl u vlády.“

Hlavním předmětem čtvrteční debaty mezi Babišem a Orbánem byla podle šéfa hnutí ANO migrace. „Velkým problémem současnosti je podle premiéra Orbána opět ilegální migrace. Kvůli tomu už měl schůzku v Budapešti s rakouským premiérem a srbským prezidentem. Chtějí vytvořit společnou ochranu Schengenského prostoru, protože do Evropy bohužel přichází stále víc a víc migrantů,“ řekl pro CNN Prima NEWS Babiš.

Při této příležitosti si také expremiér rýpl do současné vlády: „Na Twitteru jsem teď viděl pana ministra vnitra Rakušana, který vyzývá Evropskou unii, aby s migrací něco dělala. Chtěl bych ho ale upozornit, že pan Erdogan je v tuto chvíli v Praze. A pan Fiala je předseda Evropy, tak proč to hned nejdou řešit?“

Vicepremiér Vít Rakušan (STAN) se nicméně na Twitteru naposledy vyjadřoval ve středu k výročí narození českého i československého prezidenta Václava Havla. K migrantské krizi se pak Rakušan vyjadřoval prostřednictvím twitterového účtu ministerstva vnitra, nicméně nevyzýval Evropskou unii k tomu, aby s migrací něco dělala, jak tvrdil Babiš.

Tagy: