Ondřej Škvor
6. října 2022 • 20:35

Obvinili ho ze zářezu, teď povede plzeňský hejtman sudí v Čechách

Vstoupit do diskuse
4
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Je to pořádně horké území. A ve středu po rozhodnutí výkonného výboru ještě více. Fotbalová vláda Česka totiž rozhodla, že komisi rozhodčích v Čechách povede Rudolf Špoták – současný plzeňský hejtman a především bývalý rozhodčí s kontroverzní pověstí.



Na úvod pro jistotu, aby nebyl zmatek: řeč není o „velké“ komisi rozhodčích, té nadále vládne Radek Příhoda. Mluvíme tu o její menší sestře, komisi rozhodčích Řídící komise pro Čechy (ŘKČ), která má na starosti sudí v Čechách, tedy od ČFL níže.

V té bylo od počátku předsednictví Petra Fouska pořádně rušno. Vedl ji Petr Petřík, ovšem členy byly „staré struktury“ a sekretářem Zdeněk Vaňkát. Proto po necelých dvou měsících prosadil Fousek silou rozprášení komise a navolení nových členů.

„Tu sílu jsme museli použít, protože šlo o zcela principiální věc,“ řekl tehdy Petr Fousek.

Jenže situace se neuklidnila, především na trase Petřík – Martin Drobný, předseda ŘKČ. Ke zostření došlo ve chvíli, kdy se koncem roku 2021 objevily úniky z odposlechů mezi Petříkem a Romanem Berbrem. Drobného strana, paradoxně, toho využila a výtažky rozeslala do fotbalového hnutí, včetně etické komise.

Obě strany začaly vypouštět otevřené dopisy. Když Petříkova komise sestavila listiny rozhodčích a delegátů, u Drobného silně narazila. Jeho Řídící komise pro Čechy si totiž nárokuje, že sudí i delegáty vybírá ona. Přitom jména navržená jednou či druhou stranou se lišila, a to zcela zásadně... V případě Drobného by se na listinách objevily tváře spojené s Berbrovou érou.

Rozřešení přišlo 24. února 2022. Výkonný výbor poměrem hlasů 12:0 odvolal Petříka a řízením komise pověřil komisi Příhodovu, konkrétně jejího člena Václava Hartmana.

A nyní, ve čtvrtek 6. října, schválila coby nového šéfa Rudolfa Špotáka.

Pirát s dvěma kaňkami

To není neznámé jméno. Ani v politice, ani ve fotbale. Devětatřicetiletý muž, člen Pirátů, od února zastává pozici hejtmana Plzeňského kraje, předtím dva roky působil na pozici náměstka hejtmanky, od roku 2019 je zastupitelem v Domažlicích.

Ještě delší je jeho kariéra rozhodčího. Působil v ní sedmnáct let a jdou za ním dvě kontroverzní utkání.

V červnu 2011 byl na poslední chvíli delegován na utkání Blížejov – Houstoň (4:0). Domácí, za které Špoták v minulosti chytal (!), se v okresním přeboru zachraňovali. Rozhodčí vyloučil hostům tři hráče. „Chtěli jsme hrát čistou hru, jenže rozhodčí zápas úplně degradoval. Zářez zažil asi každý, kdo fotbal hraje, ale tohle byla fakt hrůza,“ stěžoval si pro Deník předseda Jiří Forst, předseda Houstoně.

Špoták ovlivnění odmítl. „Dopad to na mě nemá žádný. Jsem zvyklý, že se v českém fotbale vina svaluje na rozhodčího.“

V dubnu 2012 přinutil výkon sudího Špotáka v utkání Všeruby – Holýšov B funkcionáře hostujícího celku Františka Macháčka k otevřenému dopisu. „Po pozdravu mi řekl, že nás přijel zaříznout, pak dodal, že ne, že to vidí na 80 % pro domácí a 20 % pro nás,“ napsal v úvodu a pak poměrně podrobně popsal sérii „zářezů“ ze Špotákovy strany.

Macháček řízení duelu neustál a po jeho konci sudího lehce napadl fyzicky i verbálně, za což dostal dvouletý zákaz činnosti.

Nyní je Rudolf Špoták zpět, a to v pozici muže, jenž bude rozhodovat o nasazování sudích na utkání v Čechách. Výkonný výbor ho schválil jedenácti hlasy, pouze Rudolf Řepka se zdržel.

Vítr prý foukal z rodného kraje...

Na dotazy na Petra Fouska, proč výbor instaloval do takové pozice muže s kontroverzí pověstí, navíc vytíženého funkcí hejtmana, odpověděl tiskový mluvčí asociace Petr Halaburda. „Složením komise se bude zabývat další výkonný výbor, tam bude čas rozebrat i doplňující dotazy, další měsíc bude činnost zajišťována stále komisí rozhodčích FAČR.“

Tedy Příhodova komise. V této souvislosti zarazí, že podle informací Sportu vše nasvědčuje tomu, že výběr neproběhl po konzultaci právě s velkou komisí. Přitom „malá“ komise by měla s Příhodovou spolupracovat, má fungovat jako líheň mladých arbitrů.

Zákulisím se rovněž nese, že vítr pro Špotáka zafoukal z jeho rodného kraje, tedy od Martina Drobného, pro něhož je obsazování sudích stěžejní záležitostí, a také od Adolfa Šádka, jehož vliv i v rámci výkonného výboru stále roste. Na druhou stranu se však proslýchá, že majitel Viktorie neměl být nadšený z propojení funkce hejtmana a předsedy komise.

Co bude dál? Zajímavé bude sledovat složení komise, jejíž členy Špoták navrhne, a případné změny v listině rozhodčích. Návrat některých jmen může ukázat na krok směrem k časům Romana Berbra.

Vstoupit do diskuse
4

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud