Úterý 7. května 2024
Svátek slaví Stanislav, zítra je Den vítězství
Oblačno, bouřka 21°C

Exguvernér ukrajinské banky utekl ze země. Vyšetřují ho kvůli podvodu za 138 milionů

Autor: ČTK - 
6. října 2022
21:11

Ukrajinský protikorupční úřad podezřívá nejmenovaného centrálního bankéře ze zpronevěry. Podle úřadu jde o vysokého úředníka zapojeného do údajného podvodu, během nějž podezřelí od listopadu 2014 do března 2020 z banky Ukrgazbank odčerpali 206 milionů hřiven (138,7 milionu Kč). Poskytnuté údaje odpovídají kariérnímu postupu bývalého guvernéra Kyryla Ševčenka, uvedla dnes agentura Bloomberg. Ševčenko na funkci šéfa centrální banky tento týden rezignoval a list Financial Times (FT) s odkazem na zdroje dnes napsal, že Ševčenko z Ukrajiny patrně uprchl do západní Evropy.

Ševčenko před nástupem do centrální banky vedl právě finanční ústav Ukrgazbank. Vysoký představitel této banky a jeho dva náměstci podle vyšetřovatelů odčerpávali peníze z banky prostřednictvím plateb za služby nastrčeným zprostředkovatelům, kteří do finančního ústavu přiváděli velké klienty. Tyto služby však existovaly pouze na papíře, protože klienti ukládali peníze do banky z vlastní iniciativy nebo na základě pravidel stanovených vládou pro státní podniky. Kontrolní podíl ve středně velké Ukrgazbank drží ukrajinské ministerstvo financí.

Protikorupční úřad uvedl, že jeho podezření se zakládá na „výsleších svědků, prohlídkách, informacích získaných od klientů banky a z počítačů“. Vyšetřovatelé rovněž procházeli mobilní zařízení, která obsahovala podrobné e-maily mezi účastníky podvodu, a dokumenty.

Ševčenko ani mluvčí centrální banky věc zatím nekomentovali. Bývalý guvernér v úterý podal rezignaci prezidentovi Volodymyru Zelenskému. Novým šéfem ukrajinské centrální banky se stane bývalý bankovní manažer Andrij Pyšnyj. Zelenskyj dnes požádal parlament, aby jeho nominaci schválil.

Vyšetřování přichází v době, která je pro ukrajinskou centrální banku kritická. Banka tiskne peníze, aby podpořila boj proti ruské invazi, čímž přispívá k inflaci. Země očekává stabilní tok financí od západních dárců, připomíná FT. Banka ponechala na posledním zasedání klíčovou úrokovou sazbu na 25 procentech, aby omezila růst spotřebitelských cen, které se v srpnu zvýšily o 23,8 procenta.

Ševčenkova vysoká pozice ve vládě a skutečnost, že se mu podařilo uniknout výslechu během vyšetřování, vyvolá podle FT u západních dárců vážné pochybnosti o protikorupčních schopnostech Ukrajiny.

Není totiž jasné, jak mohl devětačtyřicetiletý Ševčenko Ukrajinu opustit, protože muži ve věku od 18 do 60 let nesmějí opustit zemi bez oficiálního povolení vlády. Podle obeznámeného zdroje bývalý guvernér centrální banky odcestoval do západní Evropy v době, kdy veřejně odstoupil z funkce.

5:11
Dnes

Ruský opoziční politik Vladimir Kara-Murza, který si momentálně v trestanecké kolonii s maximální ostrahou odpykává pětadvacetiletý trest za kritiku ruské války proti Ukrajině, získal jednu z prestižních Pulitzerových cen za své komentáře psané za mřížemi pro list The Washington Post. Oznámila to média s odvoláním na organizátory udělování cen. Cena byla udělena "za vášnivé komentáře napsané s velkým osobním rizikem z vězeňské cely", uvedli.

5:04
Dnes
!

Dobré ráno, vážení čtenáři. 

Ruský prezident Vladimir Putin dnes při okázalé inauguraci v Kremlu zahájí svůj šestý mandát v čele země. Volby hlavy státu vyhrál letos v březnu poté, co v roce 2022 zahájil invazi na Ukrajinu a v podstatě zničil jakoukoliv politickou opozici.

Slavnostní ceremonie začne ve 12:00 moskevského času (11:00 SELČ) a potrvá přibližně hodinu. Putina nejprve do Velkého kremelského paláce podle ruských médií přiveze luxusní vůz, prezidenta pak přivítají hosté v Andrejevském sále - na stejném místě, kde se inaugurace koná už od roku 2000. Putin zde složí přísahu a vystoupí s projevem.

21:58
6. 5. 2024

Vážení čtenáři, pro dnešek se s vámi loučíme. Pokračovat budeme zase zítra v brzkých ranních hodinách. Přejeme vám dobrou noc.

Zobrazit celý online

Video se připravuje ...
Další videa