Hlavní obsah

„Nejtěžší zločin advokáta“. Specialistka na nemovitosti je ve vazbě

Foto: Profimedia.cz

Případ může ovlivnit pravidla peněžních úschov u advokátů, snímek je ilustrační.

Reklama

Advokátka, která se zaměřovala na obchody s byty a domy, skončila ve vazbě. Podle soudu hrozilo, že uteče. Policisté zatím mají 11 okradených klientů, předpokládají však, že se další ještě ozvou.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Pražská advokátka Hana Suková měla vždy dobrou pověst.

Specialistka na nemovitosti spolupracovala s desítkami realitních kanceláří, vždy bez problémů. Až před třemi týdny ji policie obvinila ze zpronevěry nejméně 50 milionů.

Skončila ve vazbě - v 76 letech.

Policisté později zveřejnili krátkou zprávu, že se jedná o peníze, které jí svěřili klienti při nákupu bytů a domů.

Z několika důvěryhodných zdrojů, které znají podrobnosti kauzy, nově Seznam Zprávy zjistily, kde podle vyšetřovatelů desítky milionů skončily. Doktorka práv Suková podle zjištěných informací část z nich v létě investovala, například do cenných papírů.

Podvedených klientů zatím detektivové evidují jedenáct, je však podle nich pravděpodobné, že počet ještě naroste.

„Jsme z toho absolutně v šoku, měli jsme s ní jen ty nejlepší zkušenosti. A proto jsme ji také klientům s čistým svědomím doporučovali. Udělali jsme spolu obchody za miliardy,“ reagoval Artem Egorov za realitní kancelář Chirš, která se Sukovou spolupracovala 15 let.

Nejtěžší zločin advokáta

Sáhnout na peníze svěřené klientem advokáti považují za jeden z nejtěžších profesních zločinů.

Hana Suková je stíhána spolu se svou dcerou, advokátní koncipientkou Pavlou Marešovou. Obě za trestný čin se sazbou až deset let.

Podle vyšetřovatelů k Haně Sukové dávali klienti realitek peníze do takzvané úschovy. Je to běžná praxe, která má zvyšovat jistotu při obchodech s nemovitostmi: Kdo kupuje byt, nepošle prodávajícímu peníze rovnou, ale svěří je advokátovi. A ten je prodávajícímu uvolní, až když změnu vlastnictví zapíše katastr.

V jednom z případů, které vyšetřuje policie v kanceláři Hany Sukové, podle obvinění zmizelo z úschovy osm milionů za nákup nemovitosti v pražských Hodkovičkách.

Hanu Sukovou i Pavlu Marešovou poslal soud do vazby. Podle informací Seznam Zpráv, opět plynoucích z více zdrojů, u nich policisté našli při domovní prohlídce sbalené kufry. K podezření, že by matka s dcerou mohly zmizet, navedly detektivy i další důkazy, že mohou mít naplánovanou cestu do zahraničí.

A soud, rozhodující o uvalení vazby, riziko útěku obviněných rovněž uznal.

„Podnět k podání návrhu na vzetí do vazby dávali kriminalisté z obavy, že (obě ženy) uprchnou nebo se budou skrývat, aby se tak vyhnuly trestnímu stíhání,“ dodal pražský policejní mluvčí Jan Daněk.

Riskantní dobrodružství

Hlavní záhadou případu zůstává, co se stalo, že Hana Suková po letech, kdy podle klientů poskytovala spolehlivé služby, selhala. Nebo že se pustila do riskantního dobrodružství s desítkami milionů.

Hana Suková u policejního výslechu odmítla vypovídat.

Její advokátka pak nechtěla o podrobnostech případu mluvit, protože nemá od stíhané klientky svolení poskytovat informace.

Foto: Seznam Zprávy

V úterý 13. září Česká advokátní komora oznámila, že Haně Sukové pozastavuje činnost.

Úschovy u advokátů mají jasná pravidla, peníze každého klienta musí advokát vést na samostatném bankovním účtu.

Advokát navíc vede o úschovách podrobné záznamy, zároveň posílá tato data ještě do elektronické evidence České advokátní komory. V té byly podle zdrojů Seznam Zpráv všechny peníze přijaté advokátní kanceláří Hany Sukové zaneseny tak, jak je advokátka skutečně přijala.

Zpronevěry advokátních úschov jsou nadto zločinem, který praskne poměrně rychle. Klient hned vidí, že mu nepřišly peníze za prodaný byt. A pokud advokát tenhle dluh „nevytluče“ penězi od jiných klientů, následuje průšvih. Každopádně dřív nebo později zpronevěra obvykle praskne.

V roce 2015 dostal u soudu sedm a půl roku advokát Marián Šťastný, který z úschov a různých půjček utratil dokonce 85 milionů.

V případě Hany Sukové mluví policie v obvinění o zpronevěře, která se odehrála mezi letošním červencem a zářím. Realitní kanceláře do poslední chvíle nezpozorovaly nic podezřelého. Mezi klienty, na jejichž úschovy údajně Hana Suková s Pavlou Marešovou sáhly, byli i lidé kolem osmdesátky.

Zpřísní se pravidla?

Česká advokátní komora přerušila advokátce Sukové činnost, zároveň určila, že stovky jejích živých spisů bude spravovat advokátní kancelář KGS legal - ta se nyní snaží udělat v úschovách vedených u České spořitelny pořádek. A hlavně poslat peníze, které nebyly zpronevěřeny, klientům.

„Současně máme informaci o tom, že úschovní účty JUDr. Sukové jsou všechny nyní zajištěny proti jakékoliv další manipulaci,“ napsala minulý týden advokátní kancelář na svém webu s odkazem na informace banky.

Mezi advokáty se v reakci na tuto kauzu začalo mluvit o zpřísnění systému úschov. Advokát Tomáš Nahodil v dopise ministru spravedlnosti Pavlu Blažkovi (ODS) spočítal, že za posledních 22 let různí advokáti zpronevěřili skoro 470 milionů - vycházel při tom z veřejně dostupných informací. Ministrovi například jako jedno z opatření navrhuje, aby advokáti museli klientům pravidelně hlásit stav úschovního účtu.

Reklama

Doporučované