Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jak stát podporuje pozůstalé. Důchod nedostane každý a nemusí být trvalý

Seriál   6:30
Když zemře životní partner, je to vždy tragédie a žádné peníze tu ztrátu nevyváží. Jenže po čase začne jeden příjem v domácnosti přece jen chybět. Stát na pozůstalé myslí a přiznává jim vdovský a vdovecký důchod. A požádat o něj lze až ve chvíli, kdy nejhorší smutek ustoupí – až pět let zpětně.
Příjemkyň vdovského důchodu je mnohonásobně víc než těch, kteří pobírají důchod...

Příjemkyň vdovského důchodu je mnohonásobně víc než těch, kteří pobírají důchod vdovecký. (Ilustrační snímek) | foto:  František Vlček, MAFRA

Hned na začátku je třeba připomenout, že dávka náleží skutečně jen vdovám a vdovcům – tedy těm, kdo žili v manželství. Smrt druha nebo družky na něj nárok nezakládá, i kdybyste spolu měli třeba pět dětí a za sebou 20 let věrného vztahu (oněm pěti dětem, pokud by byly nezletilé či studující, by však náležel důchod sirotčí).

Na důchod tohoto typu nedosáhnou ani registrovaní partneři. Stejně tak nelze čerpat vdovský důchod, pokud se manželé rozvedli. Druhou důležitou podmínkou je, že zemřelý buď pobíral starobní či invalidní důchod, nebo byl určitou dobu důchodově pojištěn. To se nevyžaduje, když k úmrtí došlo následkem pracovního úrazu.

Důchod pro pozůstalé nemusí být navždy

Seriál Dávky v MF DNES

  • 7. října: Tipy pro seniory, jak ušetřit
  • 8. října: Kdo pomůže při nenadálém neštěstí

Na vdovský nebo vdovecký důchod je standardně nárok po dobu jednoho roku. Delší může být jen v případech, že pozůstalý:

  • se stará o nezaopatřené dítě,
  • pečuje o svého rodiče nebo o rodiče zemřelého manžela (tchána, tchyni), kteří jsou závislí na jeho pomoci ve stupni II, III nebo IV,
  • je sám v invalidním důchodu ve III. stupni,
  • dosáhl sám věku aspoň o čtyři roky nižšího, než je důchodový věk muže narozeného ve stejném roce (informace pro ženy). V takovém případě pak vdova či vdovec pobírá důchod, dokud stanovené podmínky splňuje. A samozřejmě platí, že pokud lidé vstoupí do nového manželství, stát jim dávku přestane vyplácet – toto si úřady nezjišťují samy, příjemce důchodu je to povinen nahlásit do osmi dní od uzavření sňatku.

Pokud se stane, že skončí nárok na vyplácení vdovského či vdoveckého důchodu, ale do dvou let nastane některá z výše uvedených situací, můžete o obnovu výplaty znovu požádat.

1. Jak dávku získat

Žádost se podává správě sociálního zabezpečení osobně, je možné se předem objednat online. Potřebovat budete doklad totožnosti, úmrtní list zesnulého, oddací list, pro výplatu důchodu na účet je třeba i bankou potvrzený tiskopis o vlastnictví konta.

Pokud zemřelý ještě nepobíral důchod, předkládáte i jeho doklady o době studia, vojenské služby, o dobách pojištění nebo náhradních dobách (doba evidence u úřadu práce, doba péče o osobu závislou na péči jiné osoby…), dokumenty prokazující péči o děti.

2. Kolik asi dostanete

Jak přežít zimu

Výši důchodu ovlivňují především dvě skutečnosti: délka doby důchodového pojištění zemřelého a výše jeho výdělků. A výpočet je jako obvykle dost složitý.

Abyste se nemuseli mořit s rozhodným obdobím, základními a procentními výměrami, můžete si orientačně udělat propočet v některé z internetových kalkulaček (například www.moneta.cz/kalkulacky/kalkulacka-vdovsky-duchod).

3. Příklady výše důchodu

Zemřelý měl důchod (nebo nárok na důchod) ve výši/pozůstalostní penze bude:

15 000 korun/2 775 korun

20 000 korun/4 025 korun

25 000 korun/5 275 korun

30 000 korun/6 525 korun

Pokud pozůstalý sám pobírá starobní nebo invalidní důchod, dojde k tzv. souběhu důchodů. Ten ale nikdy neznamená prostý součet. Přesný výpočet však ČSSZ neprovádí nanečisto, pouze v souvislosti s řízením o nároku na důchod.

„Nákupy“ zdarma či výměnou. Ušetřit se dá na jídle, oblečení i kultuře

4. Kdy je možné požádat o potřebné

Jednou ze sociálních dávek je i pohřebné. Nárok na ně je ale velmi omezený. Má ho ten, kdo vypravil pohřeb nezaopatřenému dítěti nebo rodiči nezaopatřeného dítěte. Dávka je jednotná – 5 000 korun, nijak se nezjišťuje příjem rodiny.

Je potřeba, aby se pozůstalí domluvili: peníze se vyplácejí jen jednou a dostane je ten, kdo nárok uplatní u úřadu práce jako první.

Kdo pomůže seniorům s penězi

Penze není žádná hitparáda vysokých příjmů – průměrný důchod je po letošním navýšení přes 17 000 korun, což se vzhledem k životnímu minimu jednotlivce (4 620 korun) nemusí zdát málo.

Když však vezmeme v potaz, že často jde o domácnost jednoho člověka, který se s nikým nedělí o náklady na bydlení a služby s ním spojené, je jasné, že moc peněz „na vyskakování“ nezbývá.

Od ledna se ti, kdo vychovali děti, mohou těšit na zvýšení důchodu – o 500 korun za každé vychované dítě. Ženy nemusí nic řešit, částka jim na účtu přistane automaticky. Pokud byla výchova převážně na muži, bude podávat žádost.

A co znamená vychovat dítě? Jde o alespoň desetiletou osobní péči do dosažení zletilosti dítěte. Výchovné se týká i těch, kdo se ujali dítěte po dosažení osmého roku věku – v tom případě stačí pět let péče. Ti, kterým bude důchod přiznán až v roce 2023, budou o výchovné žádat spolu s penzí.

Peníze, na které byste jako důchodci mohli dosáhnout:

  • příspěvek na bydlení (psalo se v pondělí),
  • podpora z Potravinové banky (psali jsme ve středu),
  • příspěvek na péči (psali jsme ve čtvrtek),
  • příspěvek na zdravotní pomůcku (psali jsme ve čtvrtek),
  • mimořádná okamžitá pomoc (budeme psát v sobotu).

Pomoc, nejen hmotnou, mohou senioři získat v neziskovém sektoru. Dozvědí se o slevách, na které mají vzhledem k věku nárok – mnohé z nich jsou regionální, dostanou zdarma rady právníka, psychologa či jen najdou komunitu, v níž jim bude dobře. Na koho se obrátit?

Dostanu příspěvek na bydlení? Startuje velký seriál MF DNES k sociálním dávkám

  • Zeptejte se na sociálním odboru místního úřadu, jaké organizace v místě působí,
  • sledujte nástěnky v informačních centrech měst a v knihovnách,
  • obraťte se na zavedené organizace, jako je třeba Život 90, Elpida, Sokol, Klub českých turistů a mnoho dalších.

To, že senioři mohou využívat zlevněné vstupné do spousty kulturních institucí, není nic nového. Překvapit by někoho mohlo to, že seniorem z pohledu hradů a zámků nemusíte být hned, když vám vznikne nárok na starobní důchod. Sleva totiž není nároková a instituce často stanovují vyšší věkovou hranici, třeba 65 nebo 70 let.

Nárok na slevu naopak máte ve veřejné dopravě – 50 procent platí pro cestující nad 65 let, ve výši 75 procent je určena držitelům průkazu ZTP a ZTP/P. Jednotliví dopravci mohou pochopitelně slevy navýšit. Hromadnou dopravu kvůli zdravotním potížím nezvládáte?

Zeptejte se na místním úřadu, zda nemají smlouvu na zvýhodněnou dopravu pro seniory a zdravotně postižené. Takové o trochu levnější taxi. Je možné ho využít na cestu k lékaři (není-li nárok na sanitku), na úřad, na rehabilitaci… Pozor však: zlevněné neznamená zadarmo a podobné služby je třeba zamluvit v dlouhém předstihu, třeba i měsíc předem.

Deset tipů, jak se nenechat ošidit

I když si to člověk nechce připouštět, senioři jsou skupinou, která je častěji ohrožena podvodníky. Mnoho starších lidí si rozumí s internetem na základní úrovni, ale nedohlédnou na hackerské kousky. A hlavně jsou často zvyklí, že co se řekne, nebo dokonce napíše, prostě platí.

Máme děti a peněz málo. Jaké speciální dávky rodičům stát vyplácí?

A mnozí nepoctivci na tuto dobromyslnost spoléhají. Může jít o pokusy přímo u dveří bytu i sofistikované způsoby internetových podvodů. Jak problémům předejít?

  1. Nikoho cizího nevpouštějte do bytu, i když vám tvrdí, že je kolega/spolužák/soused vašich dětí/vnoučat/sousedů/dávných spolužáků.
  2. Nikdy hned neotvírejte dveře, nevíte-li, kdo je za nimi. Pořiďte si panoramatické kukátko, které vám umožní dobře si návštěvníka prohlédnout. Instalujte si na dveře bezpečnostní řetízek, který je udrží jen pootevřené.
  3. Zvoní-li předem nedomluvený opravář, pracovník úřadu či poskytovatel jiných služeb (odečet plynu apod.), zavolejte na úřad nebo instituci, na niž se člověk odvolává. V případě jakýchkoliv pochybností trvejte na tom, že o nabízenou službu nestojíte. Nespoléhejte na to, že vám ukáže nějaký průkaz – ten si dnes může udělat každý.
  4. Nepodléhejte lákavé vidině snadného zbohatnutí. Nabídky výhodných koupí, snadných výher a ještě snadnějších investic odmítejte. V naprosté většině jde o podvod. Nespoléhejte ani na to, že se něco píše na internetu, vidíte to v televizi…
  5. Nevěřte televizním „soutěžím“, nabídkám zlata, šperků či zázračných prostředků. Většinou jde jen o způsoby, jak z lidí vytáhnout peníze za zboží, které ani zdaleka nemá inzerovanou hodnotu.
  6. Udržujte dobré vztahy se sousedy v domě. Napište si jejich telefonní čísla, v případě potřeby bývá jejich pomoc nejrychlejší. Důležitá telefonní čísla (policie 158, záchranka 155, hasiči 150) mějte viditelně blízko telefonu, abyste mohli co nejrychleji přivolat pomoc.
  7. Nic nepodepisujte hned. Všechny návrhy a smlouvy si nejprve prostudujte (s právníkem nebo alespoň se svými blízkými), ať už jde o smlouvy na energie, telefonní služby, převod bytu, či finanční půjčku. Většina institucí a nevládních organizací, které poskytují pomoc seniorům, nabízí i bezplatnou právní poradnu.
  8. Nikomu neříkejte PIN ke své platební kartě, ale ani kartu nedávejte z ruky – když si ji někdo stačí okopírovat či ofotit, mohl by ji zneužít k platbám na internetu. Pokud přes internet neplatíte, raději si domluvte v bance, že karta bude pro tento způsob plateb zablokovaná. Nikomu neříkejte kódy, které vám přijdou na mobil – mohlo by dojít ke zneužití vašeho jména při založení bankovního účtu a žádosti o půjčku, kterou byste museli splácet, i kdybyste ji nečerpali.
  9. Nestyďte se za neznalost nebo za nepochopení. Ptejte se i opakovaně, dokud věci opravdu neporozumíte. Pokud vám někdo nabízí něco rozumného, nebude s tím mít problém. Jestliže opakuje stále stejné fráze, začne se vykrucovat, zesměšňovat vás... jeho nabídka pro vás nebude mít valnou hodnotu.
  10. Nesouhlaste s ničím po telefonu – nevýhodná smlouva se dá uzavřít i na dálku. Naučte se říkat „Děkuji, nemám zájem“ a hned bez poslouchání výmluv z druhé strany zavěsit telefon.
Autor:
keyword jak prezit zimu

Šance smazat dluhy. Když se vám zhroutí svět a jste v hmotné nouzi

Ilustrační foto.

Seriál Pokuta za jízdu načerno pětistovka, ale exekuce na 10 000 korun… Taková je realita vymáhání dluhů....

Výpomoc, když zdraví neslouží. Nejdůležitější je říct si o podporu včas

Vozíčkář, ilustrační foto

Seriál Pokud jste dlouhodobě nemocní, je omezena vaše schopnost vydělávat peníze. A tak očekáváte, že stát...

„Nákupy“ zdarma či výměnou. Ušetřit se dá na jídle, oblečení i kultuře

Jídlo pro potřebné. Výdej dávek z potravinové banky v pražských Vršovicích....

Seriál Není to ostuda. Opravdu ne. Prostě to nezvládáte, tak si řeknete o pomoc – úřadům, neziskovkám......

Dostanu příspěvek na bydlení? Startuje velký seriál MF DNES k sociálním dávkám

ilustrační snímek

Seriál Výdajem, který děsí mnohé domácnosti, jsou náklady na bydlení. Není to jen nájem, ale i platby za...

Máme děti a peněz málo. Jaké speciální dávky rodičům stát vyplácí?

ilustrační snímek

Seriál Dupačky, kočárek, školka, cvičení rodičů s dětmi, o číslo větší boty, pastelky, obědy ve školní...

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Kvestor ČZU: Nejlepší disciplínu měli při nácviku na útok zahraniční studenti

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Místo do šrotu do opravny. Směrnice EU prodlouží záruku a zakážou „kazítka“

24. dubna 2024

Premium Do budoucna by měla být oprava rozbitých a porouchaných domácích spotřebičů jednodušší. A stejně...

Ignorovat, nebo demaskovat? Německá média řeší, jak informovat o AfD

24. dubna 2024

Premium Je to teď horké téma. Německá mainstreamová média stojí před volbou, nakolik a jakým způsobem...

Šibal z Prahy podmázl průvodčího, s Lorenovou v negližé předběhl konkurenci

24. dubna 2024

Seriál Byla teprve na začátku kariéry, ale fotografové na ni už stáli fronty. Snímek mladičké Sophie...

Ukrajinská policie zadržela šest Čechů za telefonické podvody z Oděsy

23. dubna 2024  21:25

Ukrajinské úřady oznámily zadržení devíti členů zločinecké organizace včetně šesti Čechů, kteří z...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...