SUAS Group na Sokolovsku staví první solární elektrárnu. Do budoucna se jejich síť rozroste

7. říjen 2022 08:55

V lokalitě zaniklé osady Lipnice u Sokolova vzniká nová solární elektrárna. Její výstavba je pilotním projektem energetické skupiny společností Sokolovské uhelné, zaměřeným na výrobu takzvané zelené elektřiny.

Solární elektrárnu těžaři staví z vlastních prostředků, zaplatí za ni více než 60 milionů korun. Záměr je součástí dlouhodobého plánu postupné transformace těžební společnosti na jiné druhy podnikání. Elektrárna v Lipnici má 6000 panelů a rozkládá se na zhruba 12.000 metrech čtverečních. Lokalita Lipnice je pro solární elektrárnu ideálním místem. V blízkosti areálu se také nachází energetická infrastruktura skupiny, což usnadní připojení solární elektrárny do sítě.

„Elektrárna tady na Lipnici je prvním, pilotním projektem skupiny SUAS Group v transformačním procesu výroby energie z něčeho jiného než z uhlí. Je to elektrárna o výkonu 2,7 megawatt-peaku. Skupina ji staví vlastní společností,“ uvedl místopředseda představenstva SUAS Group David Najvar, který je ve skupině zodpovědný za energetické projekty.

Na pilotním projektu si chce firma ověřit, že může stavět na vlastním těžebním území, že elektrárnu umí postavit, zprovoznit a řídit. Další projekty budou podle Najvara významně větší. „V příštím roce bychom rádi zahájili výstavbu dvou solárních parků v lokalitě Lítov a Nové Sedlo. Solární park v lokalitě Lítov by měl mít výkon 13 megawatt-peaku a ten v Novém Sedle by měl výkon 23 megawatt-peaku. Řádově jsou to větší parky,“ doplnil Najvar.

Dále je v plánech výstavba elektrárny na Smolnické výsypce a v dalších lokalitách zasažených důlní činností. Kromě toho chce také společnost zajistit výstavbu bateriového úložiště, svého druhu největšího na území České republiky. Úložiště by mělo sloužit jako stabilizační prvek, který umožní vykrytí výpadků dodávek energie třeba ve chvílích poklesu intenzity slunečního svitu.

Zkušební provoz by měla nová solární elektrárna na Lipnici zahájit do tří týdnů.

autoři: Zdeněk Trnka , nkr
Spustit audio