EU oznámila zákaz ruských kryptoaktiv a služeb

EU oznámila zákaz ruských kryptoaktiv a služeb

Evropská unie ve čtvrtek definitivně schválila nové kolo sankcí vůči Rusku kvůli jeho válce proti Ukrajině. Osmý balíček sankcí EU má snížit ruské příjmy z prodeje výrobků.

Sankční balíček „rozšiřuje seznam omezených položek, které by mohly přispět k vojenskému a technologickému posílení Ruské federace nebo k rozvoji jejího obranného a bezpečnostního sektoru,“ uvádí se v novém sankčním nařízení EU. Kryptoměny se dostaly do souboru ekonomických a politických opatření zpřísněných proti Rusku. Až dosud pravidla omezovala ruské krypto platby do evropských peněženek do výše 10 000 eur. Podle nejnovějšího oznámení však byl vyhlášen úplný zákaz.

Stávající zákazy kryptoaktiv byly zpřísněny zákazem všech peněženek, účtů nebo služeb úschovy kryptoaktiv, a to bez ohledu na výši peněženky. Kryptoměny přišly Rusku na pomoc od chvíle, kdy na něj byly uvaleny sankce. Ke konci září se ruská centrální banka a ministerstvo financí dohodly na návrhu zákona o využívání kryptografických prostředků pro přeshraniční vypořádání. Při oznámení téhož náměstek ruského ministra financí Alexej Mojsejev tehdy uvedl, že návrh byl s vizí poskytnout obyvatelům Ruska přístup ke kryptopeněženkám. Uvedl také, že rozhodnutí vlády mělo také minimalizovat otevírání kryptopeněženek Rusy mimo zemi.

Anatolij Aksakov-šéf finančního výboru v dolní komoře ruského parlamentu- totiž nedávno prohlásil, že „digitální směr“ je pro Rusko klíčový, protože finanční toky mohou obcházet systémy kontrolované nepřátelskými zeměmi.

Až dosud se Rusko spoléhalo na to, že se sankcím vyhne díky digitálním aktivům, jako je kryptografie. S nejnovějším plošným zákazem vydaným EU však bude muset země pokračovat v lovu alternativních prostředků k provádění transakcí.

Zdroj, foto: watcher.guru

Zajímá se o tvůrčí psaní a online marketing. Studuje marketingovou komunikaci. Ve volném čase (kterého moc není) spravuje svůj blog - bezkiki.cz. Její život by nebyl kompletní bez rodiny, přátel, smíchu, hudby a dobrého jídla.

Komentáře

Nahoru