Profesionální hasiči lákají nové posily. Dobrá fyzička ale nestačí

7. říjen 2022

„Hledáš smysluplné zaměstnání, na které budeš hrdý? Přijmeme nové kolegy na stanicích v Pardubicích, Chrudimi, Litomyšli, Moravské Třebové a Žamberku.“ Tuto výzvu si můžete přečíst na webových stránkách Hasičského záchranného sboru Pardubického kraje.

V Radioporadně Českého rozhlasu Pardubice jsme se zeptali vedoucí personálního oddělení HZS Pardubického kraje Hany Šolcové a tiskové mluvčí Venduly Horákové na to, co všechno obnášejí testy, které budoucí hasič musí podstoupit.

Bez maturity neprojdete

Profesionálních hasičů je málo, proto hasičské záchranné sbory po celé republice pořádají nábory nových sil.

Čtěte také

„V Pardubickém kraji na tom nejsme tak špatně, ale větší množství příslušníků bude na konci roku končit, proto potřebujeme nabrat další síly. Ne každý ale zvládne náročné testy, které prověří jak fyzickou, tak psychickou stránku zájemce. Zkusit to může každý, kdo má české státní občanství a dosáhl věku osmnácti let.

„Podmínkou je středoškolské vzdělání s maturitou. Nezáleží na tom, jaký typ školy to je. S vysokoškolským vzděláním má adept více otevřený kariérní postup, nemusí zůstat ve výjezdu do šedesáti let,“ doplňuje Hana Šolcová.

Hasič musí umět dobře plavat

Pro mladé uchazeče jsou připraveny fyzické testy, které zahrnují silové a vytrvalostní disciplíny.

„Lehy a sedy by měl uchazeč do třiceti let zvládnout padesátkrát, následuje třicet pět kliků a deset shybů. Dva kilometry běhu by měl zvládnout za devět minut a uplavat dvě stě metrů za čtyři a půl minuty. Plavání je také velmi důležité. Činnost hasiče je rozmanitá, profesionální hasič musí být schopen zachránit tonoucího,“ vysvětluje Vendula Horáková.

V silových i dalších disciplínách je podle vedoucí personálního oddělení Hany Šolcové v posledních letech zádrhel. „Během šestnácti let práce na personálním vidím, že fyzická zdatnost uchazečů jde dolů. Je to asi tím, že mnoho mladíků má dnes zálibu v počítačích a chybí jim fyzická aktivita a pohyb venku,“ konstatuje Hana Šolcová.

Jak je to se ženami hasičkami? A co všechno obsahují psychologické testy? Poslechněte si záznam pořadu.

Spustit audio

Související