Život krále Charlese po smrti Diany už nikdy nebyl jako dřív

Přidat na Seznam.cz

Přestože od tragické smrti Diany Spencer ve věku jejích 36 let uplynulo již více než 25 let, její odkaz a vliv žijí dál. Zesnulá princezna z Walesu, která byla zvěčněna na filmovém plátně a významně připomínána svými syny, princem Williamem a princem Harrym, je dnes stejně milovaná jako na vrcholu své slávy.

Když princezna lidu v roce 1997 podlehla zraněním, která utrpěla při autonehodě v Paříži, zdálo se, že svět je skutečně v šoku. Truchlící lidé se rychle sjížděli na královská místa v Anglii – konkrétně do Kensingtonského a Buckinghamského paláce – a zanechávali po sobě hromady květin, poct, fotografií a vzkazů zesnulé princezně. Vizuální záběry zachycující příval smutku žijí dodnes, jen je ještě umocňují zdrcené pohledy Williama a Harryho, kteří vítají davy a vnímají tragický okamžik.

Spolu se svými syny truchlil i král Charles III., tehdejší princ z Walesu, který byl s Dianou ženatý více než deset let. Zatímco manželství Diany a Charlese bylo plné napětí, dramat a obvinění z nevěry, nyní již monarcha cítil stejnou bolest a smutek jako truchlící shromáždění před palácem. S odstupem několika desetiletí – a sňatky, vnoučaty a dramaty, které královskou rodinu obklopují – je snadné vidět Charlese, jak má kolem sebe jen pohodu. Přesto byl jeho život smrtí Diany výrazně ovlivněn a on se v následcích orientoval, a to vše na očích veřejnosti.

Byli rozvedeni už v době jejího úmrtí

Když král Karel III. a Diana Spencerová uzavřeli sňatek, zdálo se, že miliony lidí sledují skutečnou pohádku, která se odehrává v reálném čase – šaty, květiny a obdivovatelé byli jen záblesky spojení dvou královských životů. Stav, v němž se diváci nacházeli jako ve snu, se však rychle rozpadl, protože manželství Diany a Charlese provázely skandály, obvinění z nevěry a napětí. V roce 1992 se pár formálně rozešel, a přestože se zdálo, že rozvod pro tehdejšího prince a princeznu z Walesu nikdy nepřipadal v úvahu, jejich svazek oficiálně skončil v roce 1996. 

Když dvojice dosáhla formální dohody, Diana odešla z jednání se značným vyrovnáním – 22,5 milionu dolarů v hotovosti a 600 000 dolarů ročně – a titulem princezny z Walesu. Jeden z největších kopanců však přišel na její královský status. Portál poznamenal, že to byl právě Charles, kdo požadoval, aby byla Diana zbavena titulu královská výsost, což byla přezdívka, která ji odlišovala od královské rodiny. Královna Alžběta II. prý podporovala, aby si Diana toto označení ponechala, ale Charles byl neoblomný, aby se ho vzdala. 

Po odebrání statutu královské výsosti se od Diany očekávalo, že bude dělat pukrle ostatním členům královské rodiny – včetně svých synů. Královská rodina však dala jasně najevo, že Diana bude vždy považována za člena královské rodiny a čas od času obdrží pozvání na státní a národní veřejné příležitosti.

Vztah Diany a Charlese se krátce před její smrtí zlepšil

I když život krále Karla III. jistě ovlivnil rozvod s Dianou Spencerovou v roce 1996, krátce před princezninou smrtí podnikli oba kroky k nápravě svého vztahu. Diana byla po ukončení manželství s Charlesem proslulá vztahem s Dodim Al Fayedem a sám královský pár ji prý podporoval. Charles o vztahu Diany a Dodiho tehdy prohlásil:

,,Jsem šťastný, když je šťastná ona.“

Největší zajímavostí však je, že Diana a Charles si po skončení rozvodového řízení rozuměli nejlépe za velmi dlouhou dobu. Dokonce si zavedli praxi, že se vzájemně kontrolovali.

Charles si zvykl zastavovat se za ní v Kensingtonském paláci, kde si spolu dávali čaj a tak trochu si vyměňovali názory. Dokonce se spolu prý i zasmáli. Co se mohlo stát, že se vztahy mezi kdysi znepřáteleným párem tak krásně urovnaly? Když jejich děti vyrostly a Diana se smířila s přítomností Camilly Parker Bowlesové v Charlesově životě, bývalý manželský pár si začal více rozumět.

Charles se vydal na cestu do Paříže, aby vyzvedl Dianino tělo

Život Diany Spencerové byl tragicky ukončen v srpnu 1997. Princezna prchala v Paříži před paparazzi, když její vůz havaroval v tunelu Pont D’alma a těžce zranil ji i cestující ve voze. Po nehodě princezna upadla do srdeční zástavy a lékaři se ji více než dvě hodiny snažili oživit, ale marně. Diana podlehla svým zraněním ve čtyři hodiny ráno a byla prohlášena za mrtvou v pařížské nemocnici. Následujícího dne přijel do Paříže král Karel III. a vyzvedl Dianiny ostatky. Tento veřejný projev smutku odstartoval vlnu smutku po celém světě.

Karel doprovázel rakev s vlajkou při odjezdu z nemocnice a připojily se k němu Dianiny dvě sestry a bývalý francouzský prezident Jacques Chirac s manželkou. Na Dianinu rakev byla položena další vlajka – královská standarta, známá také jako osobní vlajka patřící královské rodině – a smuteční skupina se vydala na letiště nedaleko Paříže.

Charles nejenže odcestoval do Paříže, aby vyzvedl Dianino tělo, ale také svým synům, princi Williamovi a princi Harrymu, oznámil, že jejich matka zemřela. Williamovi a Harrymu bylo v té době pouhých 15 a 12 let, když se zpráva dostala na veřejnost, byli na Balmoralu ve Skotsku a tato strašná zpráva je prý hluboce šokovala a rozrušila.

Diana měla královský pohřeb díky Charlesovi

Královna Alžběta II. si sice nechávala své názory a osobní spory pro sebe s klasickou britskou přísností, ale dala jasně najevo, že rok 1992 – rok rozchodu krále Karla III. a Diany Spencerové – byl značně hrozný. S ohledem na to asi nebude velkým šokem, když se dozvíme, že zesnulá královna údajně nechtěla Dianě uspořádat veřejný královský pohřeb a místo toho prosazovala soukromý obřad pouze pro rodinu. Ale byl to právě Charles, kdo požadoval veřejný pohřeb své bývalé manželky, čímž dokázal, že i v době jejich odloučení respektoval její památku a veřejný odkaz.

Jak poznamenala televizní reportáž krátce po Dianině smrti, Charles a královna se neshodli na uspořádání pohřbu, že bývalý premiér Tony Blair nechal vyslat úředníky, aby „zprostředkovali“ rozhovory mezi nimi. Zatímco Buckinghamský palác tuto zprávu popřel a označil ji za „zlomyslnost“, deník The Sun tenkrát informoval o podobných okolnostech, které se odehrávaly za zavřenými dveřmi.

Charles musel upustit od plánů znovu představit Camillu veřejnosti

Skutečnost, že král Karel III. měl po celou dobu manželství s Dianou Spencerovou poměr s Camillou Parker Bowlesovou, byla v Británii nejhůře střeženým tajemstvím. Už od počátku vztahu s Dianou posílal Charles Camille dárky, telefonoval si s ní a dával jí najevo, že je ženou jeho láskyplných tužeb. 

V roce 1986 bylo potvrzeno, že vztah Camilly a Charlese opět trvá, a Diana si toho byla velmi dobře vědoma. V nechvalně proslulém rozhovoru pro PBS s Martinem Bashirem Diana přiznala, že v manželství jsou „tři“, čímž měla na mysli Camillu a nezvratný rozpad jejího manželství. Charles a Diana se samozřejmě rozvedli v roce 1996 a Camilla se mezitím rozešla s Andrewem Parkerem Bowlesem, svým prvním manželem. Dvojice – která se znala desítky let – mohla být konečně spolu, ale Dianina smrt jejich plány nesmírně změnila.

Oslava Charlesových 50. narozenin v listopadu 1997 mohla být pro Camillu odrazovým můstkem pro návrat do vyšší společnosti po královském boku. Přesto Dianina tragická smrt v srpnu přiměla Charlese „opustit“ plány na opětovné představení Camilly veřejnosti. K takovému uvedení nedošlo. Ani po svatbě s Charlesem Camilla nikdy veřejně nepoužívala titul princezna z Walesu z úcty k jeho historické vazbě na Dianu.

Zdroje: The list