InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Koncert žáků Jaroslavy Míčkové

    středa 15.5 16:15 - ZUŠ - hrad, Strakonice

  • Akademie TJ Sokol – vystoupení všech oddílů jednoty

    středa 15.5 17:30 - Hospoda Na Nové, Volyně

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Lidé v Táboře upozorňují na skupinky agresivních dětí. Strážníky ale volají pozdě

ilustrační foto

ilustrační foto

TÁBOR - Když na jaře roku 2020 přestaly děti kvůli pandemii covidu chodit do školy, začal se Tábor potýkat s problémem dětských gangů. Partičky nezletilých se scházely třeba u autobusového nádraží, nadávaly kolemjdoucím, objevily se i fyzické útoky. Situace se časem uklidnila. Jenže teď se začínají stížnosti na drzé děti objevovat znovu. Podle velitele městské policie Petra Svobody se nejedná o dětské gangy jako takové, i on ale připouští, že děti umí být pořádně drzé. A apeluje na lidi, kteří se s nezletilci dostanou do konfliktu, aby ihned volali strážníky nebo policii.

„Ráda bych upozornila na potulujicí se bandu sedmi romských kluků ve věku 8 až 12 let po Pražáku, kteří bezdůvodně útočí jak na děti, tak dospělé. Dnes jsme s nimi s dcerkou bohužel měli tu čest při cestě ze školy a opravdu se nebojí vztáhnout ruku na dospělého, natož na malé dítě." To je část příspěvku ženy z Tábora, který se objevil ve středu večer na Facebooku. Brzy se pod ním začaly množit komentáře, někteří z diskutujících přitom přidávali své zkušenosti s podobnou situací. „Dnes u Billy na Pražáku útočili na naše kluky, kopali do nich míče a byli ně vulgární, naštěstí kolem jela policie a zastavila...Je to hrůza, aby se člověk bál, jestli děti dorazí v pořádku do školy," píše například jedna z diskutujících.

Případ, kdy skupinka dětí s míčem nadávala kolemjdoucím, eviduje i městská policie. „Oznamovatelka nám hlásila, že skupinka zhruba desetiletých dětí si na Pražském sídlišti hrála s míčem a kopla ho dvakrát směrem na ni. Když slovně reagovala, vyslechla si od dětí nevybíravé výrazy. Problém je v tom, že paní událost oznámila v 18.11 hodin, přitom se to stalo asi v 17 hodin. Oznámení tak přišlo pozdě," říká velitel táborské městské policie Petr Svoboda s tím, že v úterý speciálně na Pražské sídliště posílal hlídku, stejně jako ve čtvrtek. „Strážníci vyráželi na dohled a kontrolu zejména kolem Karakalu, Milenia, do lokality mezi popravištěm a základní školou, protože i u Zborovské se stává, že bývají někdy nějaké skupinky. Snažíme se vždy reagovat na konkrétní podněty, je to ale o náhodě. Když děti vidí strážníka nebo hlídku, chovají se vzorně," ví Petr Svoboda.

A jedním dechem zdůrazňuje, jak důležité je, aby lidé volali strážníky, případně policisty, bezprostředně po incidentu. „Mrzí mě, že lidé věc řeší na sociálních sítích, místo aby nám zavolali hned poté, co se něco stane. Máme linku 156, státní policie 158, když dostaneme zprávu hned, máme šanci na místě někoho přistihnout. A pokud se děje protiprávní jednání, byť jsou to děti, které nejsou trestně odpovědné, zjistíme aspoň jejich totožnost a předáme tento problém odboru sociálních věcí, aby se jím zabýval a řešil ho," vysvětluje Petr Svoboda.

„Pokud se o problému dozvíme o hodinu později, je už pozdě. Děti jsou na druhé straně sídliště nebo města a těžko budeme něco prokazovat. Může se stát, že utečou i tak dřív než přijedeme, ale pořád máme mnohem větší šanci je přistihnout," dodává Petr Svoboda a podotýká, že se určitě nejedná o dětské gangy. „Ty si představuji jinak, ale nedělám si iluze, některé děti jsou dnes hodně drzé. Nechceme proto, aby je usměrňovali lidé sami, konflikt se tak může jen přiostřit, je opravdu třeba, aby nám zavolali. Nemusí to dělat hned před dětmi, aby se nedostali do dalšího střetu, ale třeba když zajdou někam za roh," popisuje Petr Svoboda.

Na sociální síti se objevuje také názor, že by se situací měli zabývat představitelé města. Ti před dvěma lety v návaznosti na tehdejší události přijali dva romské asistenty strážníků, kteří měli mládež usměrňovat. Dnes už u městské policie nejsou a město mezitím zřídilo dva poradce pro prevenci kriminality, kteří pracují s problémovou mládeží a jejich rodinami. 

Na Facebooku se teď do debaty vložil i budoucí zastupitel Jiří Lešek (Společně pro Tábor), který se rozhodl, že začne jednat. „Od chvíle, kdy jsem se k věci vyjádřil v diskuzi pod příspěvek se na mě obrací mnoho lidí. A nejen po telefonu, ale i osobně. Ptají se mě, jak to vyřešíme a já to určitě jako zastupitel řešit chci. Lenka Horejsková, která bude místostarostkou a současně kandidovala za nás, bude mít na starosti odbor sociálních věcí. V programu jsme měli, že se této problematice budeme výrazně věnovat a tak do toho musíme šlapat a ukázat, že kauza, která se tolik let neřešila a vědělo se o ní veřejně, má řešení. Nemůže to být tak těžké," míní Jiří Lešek.

Ve čtvrtek se proto vypravil na policii, aby zjistil, jaké jsou možnosti. „Udělal si na mě čas vedoucí obvodního oddělení, myslím, že to byla velmi zajímavá a konstruktivní debata. Mluvili jsme i o tom, že preventistka policie může dělat osvětu na školách a zkusí se domluvit s odborem školství, že by v souvislosti s těmito incidenty přichystali kolečko napříč všemi školami. Oslovili by děti a učitele s tím, jak se v podobných případech zachovat, vysvětlili, že není ostuda svěřit se rodičům, učitelům a podobně," naznačuje Jiří Lešek.

Jedním z řešení, které navrhují diskutující v komentářích na sociální síti, je odebrání sociálních dávek rodičům agresivních dětí. I Jiří Lešek vidí tento krok jako možný způsob řešení. „Je to jedna z variant, v Táboře se k ní moc nepřistupuje, ale myslím, že ve chvíli, kdy se tak stane poprvé a nejtvrdší nástroj OSPOD použije jako exemplární trest, dají si i rodiče těchto dětí velký pozor, aby se to nestalo znovu. Povědí si to mezi sebou ve své komunitě a budou je výrazně víc usměrňovat," věří Jiří Lešek.

 

 

Diskuse k článku - 35 příspěvků
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
« Novější příspěvky 1 2 3 4 5 6  | Starší příspěvky »
  • Hanka 

    Reagovat

     

    Je to neskutečný co se děje,.Chodím večer venčit psa a opravdu se bojím.Stahuji se i na Náchodské sídliště a sedí tu na lavičkách.

    Vloženo 30.10.2022 08:48:03

  • Anonim 

    Reagovat

     

    Vím kdo to je a je to trapný a strašný nechápu tyhle lidi doufám že je karma dočká

    Vloženo 12.10.2022 20:01:16

  • Eva1 

    Reagovat

     

    Tyto individua není radno ani napomenout napadnou.

    Vloženo 11.10.2022 05:21:03

  • Jirka 

    Reagovat

     

    a co tak normálně jim dát obuškem na zadek?

    Vloženo 10.10.2022 20:11:33

  • Noname 

    Reagovat

     

    Jak to tady čtu tak Tábor tedy není zrovna ideální město k životu. Je to škoda, bývalo to moc pěkné a čisté město.

    Vloženo 10.10.2022 10:26:11

« Novější příspěvky 1 2 3 4 5 6  | Starší příspěvky »
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace