Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Polemika s panem Josefem Komárkem

Pan Josef Komárek se čas od času dá slyšet či číst, kde ve svých blogách obhajuje socialismus. Jeho argumenty jsou však rázu...'Rohlíky za socialismu byly křupavější a pivo jen za 1,5 Kčs.'

Pan Komárek, bohužel, nechápe tu nadsázku o 'té socialistické šedi' a ve svém posledním blogu 'Barvoslepí krirtici....' tvrdí, že naopak, za socialismu vše zářilo barvami....chtěl bych panu Komárkovi připomenout, že za každého režimu mnoho věcí zářilo barvami. Pamatuju, jak ještě koncem dubna roku 1945 vše zářilo barvami....prapory německé říše rozvěšené po celém Staroměstském náměstí....rozjásaný ČESKÝ lid přísahal věrnost říši na Václavském náměstí, kde se tehdy sešlo přes sto tisíc lidí, v mém rodném Mníšku jsem vídal tlupy ukřičených parchantíků z Hitler jugend, kteří tehdy okupovali mníšecký zámek....ona ta rozjásanost a ty barvy neměly nic společného s náladou lidí. Pan Komárek m.j. píše: 'Nikdy se u nás netancovalo tolik jako v 50 letech. To bylo nějakých čajů plesů atd' Ano, v tom má pan Komárek naprostou pravdu. Tancování žádnému režimu nevadilo. To se mohlo za císaře pána, za první republiky i za protektorátu. Ale běda, když tam nějaký mladík či mladice začali 'Trsat' nějaké socialistickému tanci se vymykající figury...hned ho esenbáci odvedli a ztrávili v Bartolomějské 24 hodin 'dle svědectví mých kamarádů'

Pan Komárek jásá nad tou barevností let padesátých, jak holky zářily barevnými šaty...ale já pamatuju  jinou barevnost nazelenalých hubertusů a montgomeráků, pletené 'kulichy' na hlavě, gumových dámských galoší 'šedý mor' a u mužů filcových tatranek, které při trochu deště byly promáčené. A také pamatuju šed uniformovaných pouličních hlídačů, kterým se také přezdívalo 'šedý mor' a kteří od časného rána brázdili ulicemi Prahy a hlídali, co se kde děje a kontrolovali, tu úžasnou barevnost vyvěšených praporků a picasových holubic s tím vyvrknutým křídlem v oknech.....běda tomu, kdo okna nevyzdobil. A těch látek...jásá pan Komárek. Vstával jsem každý den v 4,30 abych to stačil do práce v 6 hodin a kydyAno, já jsem si tehdy při mém platu 6,50 Kčs na hodinu koupil látku u Vodrážky za 300 Kčs metr. Nechal jsem si ušít oblek za.600 Kčs Po prvním mírném dešti jsem ho na trvalo odložil. Látka se pozoruhodně smrskla...

A první spartakiáda? To byla úplná exploze barev. vzpomíná pan Komárek. Ano, na takovou propagandu stát vynaložil miliony korun. A má pravdu...masy jásaly. Proč? protože v ty dny se nechodilo do školy a do práce ...pro ty zúčastněné a tak se řádilo a Petřín byl pak plný odložených prezervativů. Nebylo kam šlápnout.

Ono je to trochu ošemetné vidět ty úžasné klady socialismu. Pan Komárek vyčítá všechny přednosti. Ale to už i kterýkoliv obdivovatel nacizmu mohl říci, že za Hitlera se v podnicích zařizovaly závodní jídelny, že vrah Heydrich zavedl rekreace pro pracující lidi  a že se promítaly nádherné filmy s Vlastou Buriánem, Oldřichem Novým a Nataškou Gollovou.

V roce 1964 si pan Komárek pořídil byt 2 plus 1 a to bez zadlužení. Nevím, kde na to vzal peníze, když tehdy byl plat průměrně 1600 Kčs měsíčně a takový plat stačil tak tak na uživení rodiny se třemi dětmi . Já jsem se toho roku přihlásil do stavebního družstva a budoval byt 'svépomocí' denně od 3 odpoledne do 9 večer na stavbě, žádná mechanizace kromě starého většinou nefungujícího jeřábu, soboty neděle a dovolená ztráveny na stavbě na družstevní byt se normálně čekalo kolem 20let, na státní jen tam, kde se dobře 'mazalo'

Další lament pana Komárka...jak jezdili kanoemi po vodách českých bez buzerace. Ta buzerace přišla z jednoho důvodu. Ti kanoisti tam po sobě nechávali takový nepořádek, že se s tím něco udělat muselo.

Jenom mně opravdu mrzí, že ted v té kapitalistické hrůze si pan Komárek nemůže zopakovat socialistický ráj,kdy byla země zadrátovaná a obehnaná nášlapovými minami, hlídaná deseti tisici pohraničníky se psy a kulomety, a kdy byl zastřelen každý, kdo se o pokus přejití hranic odvážil, kdy byli zavíráni lidé s jinými, než těmi oficiálními názory, kdy v Jáchymově umírali lidé, kteří se doslova rozpadávali následky radioaktivity...to panu Komárkovi nevadilo...hlavně že o spartakíádách bylo vše rozjásané. Ale marná snaha pan Komárek je zkrátka pan Komárek....

Autor: Jan Marek | pátek 7.10.2022 19:14 | karma článku: 28,99 | přečteno: 670x
  • Další články autora

Jan Marek

Česká (ale i světová) posedlost Amerikou (USA)

Když pročítám blogy na iDnes, nemohu si nevšimnout mnohých blogů týkjících se USA. (Viz poslední blog kolegy blogaře Michaela Laitmana 'Honba za štěstím...) Nějak mi to připadá, že celý svět (a hlavně Česko) je posedlý Amerikou.

22.11.2022 v 19:27 | Karma: 37,42 | Přečteno: 4351x | Diskuse| Ostatní

Jan Marek

Pan Josef Komárek v útoku na branku první republiky

Tak jsem se zase něco dozvěděl o první republice, kterou jsem nezažil a kterou nezažil ani pan Komárek a přesto zde přednesl její "perfektní" analyzu.

11.11.2022 v 1:09 | Karma: 27,82 | Přečteno: 673x | Diskuse| Ostatní

Jan Marek

Střípky ze Staré vlasti

Když našinec navštíví nějakou cizí zemi, nebo když se emigrant vrátí třeba jen načas do své původní vlasti, začne srovnávat. Je to i můj případ, kdy po několika letech zajedu do rodného Česka.

15.10.2022 v 20:15 | Karma: 28,75 | Přečteno: 612x | Diskuse| Osobní

Jan Marek

Ach ty služebky!

Předpokládám, že v této vážné době, kdy tolik lidí na Ukrajině trpí tou nesmyslnou válkou, tento blog nebude nevhodný. Snad to mnohé odreaguje od vážnosti doby. Předesílám, že jsem s Ukrajinci a přejij im mír a klid.

19.3.2022 v 6:29 | Karma: 37,05 | Přečteno: 5004x | Diskuse| Osobní

Jan Marek

Moje životní kariéra filmového diváka

Ty první roky mého života za války a těsně po ní v malých vesničkách, kde jsem žil, byly bez nějakých velkých událostí kde pro malého kluka byl biograf vrchol zábavy, a vidět nějaký film se rovnal státnímu svátku.

23.2.2022 v 22:28 | Karma: 15,94 | Přečteno: 245x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

25. dubna 2024

Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

Karafiátovou revoluci zažehla jediná píseň. Portugalsko vyvedla z diktatury

25. dubna 2024

Málokterá revoluce je spojena s písní a květinou, jako se to stalo té portugalské. Před 50 lety se...

Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

24. dubna 2024  22:47

Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...

  • Počet článků 52
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 691x
Jsem stařík utkaný ještě z kvalitního předválečného materiálu a který má na tomto světě víc za sebou než před sebou. Žiji již přes padesát let někde v Kanadě a za tu dobu, mám obavy, jsem změnil mnoho mých dříve ustálených postojů.  Chci se zde podělit s eventuálními čtenáři, kteří vydrží mé blogy dočíst až do konce, o mnohé vzpomínky, ponejvíce ze Staré vlasti kterou mám stále rád i když většinu života trávím v Kanadě, a které mi utkvěly v paměti. Ty jsou zapsány v mém Sem-tam-níku. Ono i v té totalitě ve Staré vlasti byla někdy legrace. Předesílám, že jsem křestansky věřící stařík.: Z té pozice se dívám i na okolní svět a jeho dění.

TEMPORA NE CULPES, CUM SIT TIBI CAUSA DOLORES.

Dobu neobvinuj, když sám jsi příčinou bolestí...

M.P. Cato starší.

Seznam rubrik