Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

SPD a ANO budou společně vládnout v Děčíně. Sociálně vyloučené lokality bude mít na starost Foldyna. ANO se spojilo s SPD i ve Znojmě a Orlové

07. října 2022
Čtení na 3 minuty
Tomio Okamura a Andrej Babiš
Tomio Okamura a Andrej Babiš (koláž: Romea.cz)
Děčín se stal po zářijových obecních volbách prvním statutárním městem, kde v domluvené koalici figuruje hnutí SPD. Ve městě bude vládnout vítězné ANO s SPD, které skončilo druhé. Primátorem zůstane Jiří Anděl z ANO. SPD bude společně s ANO vládnout i ve Znojmě nebo v Orlové.

V Děčíně budou mít ANO s SPD ve 27členném zastupitelstvu dohromady 16 hlasů. Koaliční smlouvu chtějí obě hnutí podepsat v pondělí. V opozici usedne Volba pro Děčín, Náš Děčín, ODS a Piráti.

“Rada bude devítičlenná a v radě bude schéma šest lidí za ANO a tři zástupci SPD,” uvedl Anděl. Lídrem kandidátky děčínské SPD je poslanec Jaroslav Foldyna, dříve místopředseda ČSSD.

Foldyna se podle serveru iDNES.cz stane náměstkem primátora. „Budu neuvolněným náměstkem. Chci mít v Děčíně na starosti problematiku vyloučených lokalit a kontroverzních míst ve městě,“ řekl Foldyna.

Koalice ANO s SPD ve Znojmě je pro některé zastupitele problém

Již dřív se politici dohodli ve Znojmě, které povede koalice ANO, SPD a Znojmáci. Koalice disponuje šestnácti mandáty z jednatřiceti a byla podepsána koaliční smlouvu, bude se vytvářet programové prohlášení a řešit rozdělení funkcí v radě města.Kvůli koalici s SPD vystoupil z hnutí ANO zvolený zastupitel Jan Šťastník a z hnutí Znojmáci rezignovali na mandát Jan Padalík a následně Bruno Kotrnetz, který za něj měl nastoupit jako náhradník. V zastupitelstvu tak zasedne až druhý náhradník Bert Bartas.

„Možná ještě ani nebyly sečtené všechny hlasy minulou sobotu a už si vedení znojemského ANO pozvalo SPD a Znojmáky na jednání,“ řekl podle české televize Jan Šťastník. Další jednání o jiné podobě koalice tak podle něj ani nebyla.

Šťastník uvedl, že SPD by pro něj byla přijatelná až ve chvíli, kdy by bylo zřejmé, že jiná varianta koalice neexistuje. Jan Padalík řekl, že se hodnotově neztotožňuje s celostátním programem SPD, proto odstoupil stejně jako jeho kolega Bruno Kotrnetz. 

V Orlové bude mít SPD za pomoci ANO místostarostu

Také v Orlové vítězné hnutí ANO uzavřelo koaliční dohodu s SPD a ke spolupráci přizvalo ještě ČSSD. V třicetitisícovém městě by tak po ustanovujícím zastupitelstvu mělo dojít k zásadní výměně politiků na radnici.

Orlová je také jediným větším městem na Karvinsku, kde se do vedení dostalo SPD. Hnutí se ziskem 17 procent hlasů skončilo v Orlové druhé a jeho zástupce se má podle koaličních dohod stát místostarostou. Starostkou pak má být Lenka Brzyszkowská z hnutí ANO. Spolupráce s SPD jí nevadí.

„Pro nás je to signál, že je to vůle voličů mít ve vedení města i SPD s podporou Trikolóry. A my jako hnutí to respektujeme. Navíc si myslím, že komunální politika je více o lidech než o názvu strany,“ uvedla podle Českého rozhlasu Brzyszkowská.

SPD v komunálních volbách posílilo

Celkově hnutí SPD Tomia Okamury v komunálních volbách posílilo. Zatímco před čtyřmi lety mělo po volbách 161 zastupitelů, letos je to skoro třikrát víc. Získalo 492 mandátů. Nově bude mít své zastupitele ve všech krajských městech. Podle šéfa hnutí Tomia Okamury to je mimo jiné známka toho, že lidé nejsou spokojení se současnou vládní koalicí.

„My jako SPD považujeme tyto volby za úspěch, protože na základě současných výsledků to vypadá, že má hnutí SPD nárůst zastupitelů ve městech a obcích. Vypadá to, že ten nárůst bude poměrně značný,“ řekl již dříve šéf SPD Tomio Okamura.

Poprvé bude mít zastupitele i v Hradci Králové, Liberci nebo Karlových Varech. Víc hlasů dostaly i od voličů třeba v Olomouci a Ústí nad Labem.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon