Za iPhone chtějí tři miliony. Na záda mu přilepili luxusní zbytečnosti

  • 8
Výrobce luxusních smartphonů, který patrně ve snaze vyhnout se sankcím uvaleným Západem na Rusko kvůli agresi na Ukrajině raději změnil své sídlo, nepřestal chrlit nové okázalé modely. Původně ruský, nyní dubajský Caviar představil svůj nejnovější počin: pořádně drahý iPhone inspirovaný závodními vozy z minulosti.

Tři miliony. Suma, za níž by se dal pořídit slušný sportovní vůz, nebo třeba chatka i s pozemkem. Není pochyb, že by si její držitel nevěděl rady, jak s ní co nejlépe naložit. Jsou však lidé, pro které taková částka nic nepředstavuje. Dokážou ji utratit za naprostou zbytečnost a ani to nepocítí. Takové jedince má luxusní značka Caviar, která původně sídlila v Rusku, ale krátce po ruské invazi na Ukrajinu přesídlila do Dubaje ve Spojených arabských emirátech, jistě ráda. Její (nejen) smartphony nejsou totiž zdaleka pro každého. V nabídce mívá totiž i modely, které si může dopřát jen pár vyvolených.

Takovým je i aktuálně nabízený Caviar Daytona. Tedy notně přepracovaný iPhone 14 Pro/14 Pro Max, jehož vzhled je inspirovaný závodními vozy z 30. let minulého století. Záda telefonu, která jsou opatřena třemi ozdobnými budíky (rychloměr, palivoměr a teplota oleje) a třemi mechanickými přepínači, kdy ani jeden z uvedených prvků vyrobených z 18karátového zlata nemá žádnou speciální funkci, mají svým designem evokovat palubní desku závodního vozu minulé éry. A to konkrétně speciálu Blue Bird, s nímž Malcolm Campbell stanovil v roce 1933 ve floridském městě Daytona Beach nový rychlostní rekord (272 mi/h, tedy 438 km/h)

Není to náhoda. Hlavní dominantou tohoto iPhonu jsou totiž luxusní mechanické hodinky Rolex Cosmograph Daytona. Tento kultovní model švýcarské hodinářské firmy, který byl na trh uveden v roce 1963 (v roce 2016 prošel proměnou) oslavuje zmíněné ikonické závodní město, byl vyvinut speciálně pro jezdce vytrvalostních závodů – na lunetě je tachymetrická stupnice sloužící pro měření průměrné rychlosti. Campbell byl navíc ambasadorem značky Rolex, pět svých rychlostních rekordů zajel s „rolexkami“ na ruce.

Hodinky z 18karátového zlata „přilepené“ k aktuálnímu vrcholnému iPhonu jsou plně funkční, ciferník tohoto provedení zdobí osm diamantů. Černý PVD povlak, který Rolex používá na ciferníky svých hodinek, Caviar použil i na povrchovou úpravu titanových zad telefonu.

Už samotné Rolex Cosmograph Daytona v provedení s černým ciferníkem s diamanty atakují hranici téměř jednoho milionu korun (920 tisíc korun). Nejsou však natolik jedinečné jako jimi „ozdobený“ iPhone z dílny Caviaru. Bude totiž vyroben v pouze jediném exempláři. A tomu odpovídá i již v úvodu naznačená cena.

Za exkluzivní model Daytona si Caviar naúčtuje nejméně 133 670 dolarů, tedy v přepočtu více než 3,32 miliony korun. Za tuto sumu zájemce získá iPhone 14 Pro se základní 128GB pamětí. Nejvyšší specifikace, tedy iPhone 14 Pro Max s 1TB pamětí jej pak v případě zájmu vyjde na 135 420 dolarů, tedy v přepočtu zhruba 3,36 miliony korun. Při této ceně se z telefonu stane spíše ozdoba něčí soukromé sbírky než pracovní nástroj.