Výstava vzdává hold tvorbě fotografa Nováka, vernisáž nabídla i živý akt

  6:52
Netradiční vernisáž s názvem Obývák Karla Nováka zahájila v Muzeu a galerii Prostějov ve čtvrtek festival současného umění. Součástí bylo umělecké představení studentů ateliéru Nová média 2 při AVU v Praze a někteří účastníci vystoupili nazí. Známý prostějovský fotograf, který zemřel loni v únoru v 84 letech, se totiž prosadil především jako autor ženských aktů.

Na akci dorazili nejbližší příbuzní umělce – sestra Olga Peštuková, manželka Monika Vetešníková, neteř Hana Lužná a vnučka Lucie Čeřovská. Na vernisáži se také konala dražba pohovky z ateliéru umělce, jejíž výtěžek půjde na zajištění pozůstalosti autorovy tvorby.

V rámci doprovodného programu se uskuteční rovněž Performance pro Karla Nováka, kterou předvede Kateřina Olivová, Darina Alster a studenti ateliéru Nová média 2 při AVU v sobotu v 16 hodin v Baru 12 opic.

Expozice prezentuje současnou tvorbu studentů ateliéru Nová média 2 – Natálie Koškové, Ley Kupkové, Tamary Moyzes, Kateřiny Olivové, Matěje Pšeničky, Poliny Revunenko, Karolíny Schön, Sofie Sorokiny, Lva Stratila, Adama Tománka, Karla Vladyky, Zlaty Ziborové a daších.

„Výstava je věnovaná uctění památky Karla Nováka a její součástí je rekonstrukce umělcova obývacího pokoje a zároveň ateliéru, který se bude v průběhu výstavy vyvíjet,“ popsal ředitel festivalu Miro Macík.

Návštěvníci tak mohou doslova nahlédnout do životního prostoru známého výtvarníka. Výstavu je možné navštívit v jejím průběhu několikrát a pokaždé bude trochu jiná. Potrvá do 23. října.

Autor: