Majitel tanku a nadšenec vojenské historie Pavel Rogl (57) z Klubu vojenské historie 16th Armored Division svůj Sherman M4A4 pojmenoval po jednom z posledních žijících veteránů americké armády.

George Thompson (98) totiž oslavil začátkem října narozeniny. „Na počest jeho narozenin a dlouholetého přátelství jsme se rozhodli pojmenovat náš tank jeho jménem,“ uvedl Rogl

„Jsme velmi potěšeni, že mu můžeme popřát k jeho 98. narozeninám všechno nejlepší, pevné zdraví a vitalitu a budeme se těšit na naše setkání v příštím roce,“ dodal.

Přátelé z Plzně

Thompson se do Plzně rád vracel a při svých návštěvách tvrdil, že v západočeské metropoli má více přátel než doma v USA. „Kamarádi z České republiky jsou moji nejlepší přátelé na celém světě,“ řekl Thompson ve videovzkazu zveřejněném nadšenci vojenské historie.

Při letošních květnových oslavách osvobození Plzně si hrdina  užil jízdu v čele přehlídky historické vojenské techniky Convoy of Libety. Absolvoval ji na tanku, který teď po něm dostal jméno.

Seržant obrněné divize

Je americký válečný veterán. Za 2. světové války jako technický seržant u 137. praporu technického zabezpečení 16. obrněné divize armády USA. Spolu se svými spolubojovníky osvobodil v květnu 1945 Nýřany na Plzeňsku a pak i Plzeň.

Narodil se na farmě v Kansasu. Do armády vstoupil po maturitě v roce 1943. Nyní žije ve městě Salem v Oregonu. Od roku 1991 navštěvuje v rámci oslav Plzeň a Nýřany.

VIDEO: Plzní projel 8. května 2022 konvoj historické vojenské techniky, Convoy of Liberty.

Video
Video se připravuje ...

Plzní projel 8. května 2022 konvoj historické vojenské techniky, Convoy of Liberty. Romana Vébrová

Fotogalerie
11 fotografií