Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Hlupákův výkřik aneb Dunning-Kruger efekt

Proč je hloupost hlasitější než moudrost? V jedné diskuzi byl například komentář: "Ty jsi typický Dunning-Kruger a jestli nevíš co to je, tak si to přečti". Týká se nebezpečí "hlasité hlouposti" nás všech? To snad ne!?!?

Většina lidí si myslí, že je nadprůměrná - to je ale statisticky nemožné.

 V hlava´ch ma´me menta´lni´ modely, ktery´m veˇrˇi´me, i když neodpovi´daji´ realiteˇ a nasˇe subjektivni´ prˇedstavy cˇasto zameˇnˇujeme za objektivni´ skutecˇnost.

V psychologii se vžil termín "kognitivní zkreslení", který označuje neopod- statněné přesvědčení, které mnozí z nás mají, aniž by si to uvědomovali

Proto jsem se rozhodl stručně sepsat, o čem je vlastně v "Dunning-Kruger" efektu řeč.

Začalo to v roce 1999..... 

Tehdy publikovali americˇti´ psychologove´ David Dunning a Justin Kruger v cˇasopise Journal of Personality and Social Psychology studii, v ni´ž popsali zaji´mavy´ jev z kognitivni´ psychologie. Studenti Cornellovy univerzity se zu´cˇastnili vy´zkumu, kde testovali jejich odbornost ve vztahu k určení vlastní hodnoty a hodnoty svého okolí. Proka´zali, že lide´ maji´ cˇasto silnou vlastni´ neobjektivitu - chybnou představu o svy´ch schopnostech. Da´vaji´ jim i´ va´hu, než tomu tak je ve skutečnosti. Za svu°j objev Dunning-Krugerova efektu zi´skali o rok pozdeˇji Nobelovu cenu za psychologii (1999). 

Jejich výzkum zahrnoval čtyři studie hodnotící skutečné a vnímané schopnosti účastníků mimo jiné v oblasti humoru, logického uvažování a anglické gramatiky.

Pro příklad uveďme, že ti, kteří v testu dosáhli nejnižšího skóre (pouze 10. percentil), měli tendenci drasticky nadhodnocovat svou vnímanou grama- tickou schopnost (67. percentil). Naproti tomu ti, kteří v testu dosáhli nejvyššího skóre, měli tendenci podceňovat své schopnosti.

Za desetiletí od zveřejnění této studie podobné výsledky reprodukovala řada dalších studií. Dunning-Krugerův efekt byl dokumentován v oblastech od emoční inteligence a osvojování druhého jazyka až po znalosti vína a hnutí proti očkování nebo čemukoliv.

Na počátku byl bankovní lupič...

Co přivedlo Dunninga a Krugera k tomuto zkoumání? Ve skutečnosti se jednalo o sve´rázne´ho bankovni´ho lupiče McArthur Wheelera. Ten beˇhem jednoho dne  vyloupil dveˇ banky bez jake´hokoliv maskováni´ a prˇed bezpecˇ- nostni´mi kamerami se pohyboval volně. Když jej jesˇtě ten den na základeˇ poři´zeny´ch videonahrávek policie zatkla, McArthur se velice divil, protestoval a nevěřil, že je na záběrech z kamer on. Podle sve´ vy´poveˇdi si potřel obličej citro´novou sˇtˇávou, o ni´zˇ byl prˇesveˇdcˇen, zˇe ho ochráni´ prˇed možností identifikovat jej. 

Dunning a Kruger (1999) z jeho tvrzeni´ vyvodili několik závěrů - k výzkumu je ale přiměl tento závěr: Nekompetentní lidé (bez potřebných znalostí) nejenzˇe dospeˇji´ k chybny´m závěru°m, ale jejich nekompetentnost jim nedovolí si tento fakt uveˇdomit. Zu°stane jim tak chybny´ dojem, že jednají správně a navíc jsou přesvědčeni o chybě okolí. Opravdu drsné zjištění...

Jak ukazuje uvedený graf, mezi tím, co SKUTEČNĚ VÍM a co SI MYSLÍM že vím, je rozdíl (jak kladný tak záporný). 

Co s tím? Jak s tímto objevem pracovat?

Z toho, se bylo zatím řečeno je patrné, koho se nejvíce tento rozdíl týká. Čím méně o daném tématu (problému, odvětví a pod.) vím, tím více se mohu domnívat, že tomu rozumím! Přemýšlej o tom. Pokud jsi nikdy nestudoval chemii, neřídil jsi letadlo nebo nestavěl dům, jak můžeš přesně identifikovat, co o tomto tématu nevíšMůžeš tedy hodnotit, co je správně a co je špatně? 

Jednoduše řečeno, potřebujeme mít alespoň nějaké znalosti o tématu, abychom byli schopni alespoň trochu identifikovat to, co nevíme. Bez odborných znalostí je těžké podat dobrý výkon. A je těžké vědět , že si nevedete dobře, pokud nemáte odborné znalosti. A z toho logicky plyne, že to není o ukazování na ty, koho se tento efekt týká - nebezpečí hrozí nám všemKaždý jsme v nějakém oboru větší či menší odborník a každý o něčem víme minimum.

Graf níže ukazuje rozdíl z Dunning-Krugerovy studie mezi skutečným výsledkem daných kompetencí (znalostí) a domnělým výsledkem - jak se respondent vidí sám (zejména v oborech, kterým nerozumí).

Skutečně, ti nejméně kompetentní se nejvíce přeceňovali a mysleli si, že ví. Naopak ti co věděli nejvíce se podceňovali. 

Dokonce ani po seznámení s výsledky testu nedošlo k upravení náhledu na vlastní schopnosti (kompetence)!! (Popravdě ti, co se podceňovali, mírně upravili svůj názor na své schopnosti. Nikoliv ti, co se přeceňovali).

Chybou nekompetentních je tedy špatný náhled na vlastní schopnosti.

Náš mozek je pevně zapojen do hledání vzorců a vytváření zkratek, které nám pomáhají rychle zpracovávat informace a rozhodovat se. Stejné vzorce a zkratky často vedou k předsudkům a špatným závěrům.

Jak na "DK" efekt vyzrát?

Tou skvělou metodou je získávání znalostí, vzdělávání a nabývání zkušenostíDunningovými slovy řečeno: "Jediný způsob, jak dokázat lidem jejich neschopnost, je udělat z nich lidi schopné.".

Pravdou ale je, že Dunning-Krugerův efekt se týká nás všech - vím, bylo to napsáno výše a přesto celé zopakuji: nikdo pravděpodobně nemůže mít odborné znalosti v každé oblasti. Můžete být odborníkem v řadě oblastí, ale jsou vždy oblasti, kde stále máte značné mezery ve znalostech. 

Proč se tedy zbytečně ukazovat na "hloupém vrchu" (Peak of "Mt. Stupid") komentováním věcí, kterým nerozumím? Viz obrázek níže...

Dunning-Krugerův efekt sám o sobě není známkou nízké inteligence. Tento fenomén mohou zažívat všichni lidé v oblastech, kde nejsou odborníci! 

  • Změňme své způsoby uvažování. Zkoušení nových věcí nám může pomoci vymanit se ze zažitých vzorců, závěrů.
  • Naučme se přijímat kritiku. Berme kritiku vážně. To je velmi těžké, ale prozkoumejme tvrzení, se kterými nesouhlasíme. Požádejte o důkazy nebo příklady toho, jak se můžete zlepšit.
  • Zpochybňujme dlouhodobé názory na sebe.Vždy jste se považovali za skvělého posluchače? Nebo že jste dobrý v matematice? Dunning-Krugerův efekt naznačuje, že byste měli být kritičtí, pokud jde o hodnocení toho, v čem jste dobří.

Buďte otevření učení se novým věcem. Zvídavost a neustálé učení se mohou být nejlepší způsoby, jak přistoupit k danému úkolu, tématu nebo konceptu a vyhnout se předsudkům, třeba jako je Dunning-Krugerův efekt.

Dunning-Krugerův efekt je typem kognitivní předpojatosti, která naznačuje, že jsme špatní hodnotitelé mezer ve vlastních znalostech. 

Každý to někdy prožije, ale zvídavost, otevřenost a celoživotní závazek učit se nám mohou pomoci minimalizovat účinky Dunning-Kruger v našem každodenním životě. Nebuď ten, kdo vykřikuje názory na věci, o nichž nic neví. Je škoda sám sebe degradovat... 

- PV -

 

Zdroje:

LUDWIG, P. Konec prokrastinace. Jak prˇestat odkla´dat a zacˇi´t ži´t naplno. Brno: Jan Melvil Publishing, 2013.

KRUGER, J., DUNNING, D. Unskilled and Unaware of It: How Difficulties in Recognizing One's Own Incompetence Lead to Inflated Self-Assessments. Journal of Personality and Social Psychology, Vol., 77 No. 6 (December 1999).

HEALTHLINE, Mental health. The Dunning-Kruger Effect Explained: https://www.healthline.com/health/dunning-kruger-effect#examples  (15.5.2020)

Autor: Pavel Vepřek | sobota 8.10.2022 19:10 | karma článku: 23,34 | přečteno: 716x
  • Další články autora

Pavel Vepřek

Kdo za to může?? Já rozhodně NE!

Jak jsme na tom jako jedinci s osobní odpovědností? Kdo může za nesplnění úkolu? Ve svých "zamyšleních" se rád obracím k sociálně- psychologickým objevům starým desítky let. Poučíme se z nich? Toť otázka.....

26.2.2023 v 15:07 | Karma: 7,81 | Přečteno: 168x | Diskuse| Společnost

Pavel Vepřek

Jak tenká hranice je mezi leností a dobrým "time managementem"?

Stalo se vám, že jste měli pár minut na úklid bytu do příchodu návštěvy? Co s tím? No asi jste, podobně jako já, uklidili vše ze stolu, židlí a sebrali pár drobností na zemi. A je to.... Vypadá to skvěle a přitom s malým úsilím.

15.11.2022 v 22:18 | Karma: 10,94 | Přečteno: 301x | Diskuse| Společnost

Pavel Vepřek

Chtěl bys pracovat u pásu? A když ano, jaké podmínky by ti vyhovovaly?

Kolik by mi museli zaplatit, abych o tom uvažoval? Co motivuje zaměstnance k vyšším výkonům? Jsou to opravdu jen peníze? Kdy nás práce baví a kdy ne?

16.10.2022 v 19:12 | Karma: 17,73 | Přečteno: 762x | Diskuse| Společnost

Pavel Vepřek

Konformita a "komnata ozvěn" - jejich nebezpečí

Bojíme se být odlišní? Vyhledáváme pouze přátele, se kterými názorově souzníme? Co udělat pro to, abychom nebyli snadno manipulovatelní?

5.10.2022 v 20:37 | Karma: 10,36 | Přečteno: 174x | Diskuse| Společnost

Pavel Vepřek

Oprašme Maslowa

Pravděpodobně jste ve škole nebo někdy v životě slyšeli o Maslowově pyramidě lidských potřeb. Krátké zamyšlení v širších souvislostech naznačuje, že i ve vnímání lidských potřeb budou muset nastat změny.

27.9.2022 v 8:10 | Karma: 17,46 | Přečteno: 719x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nenávist vůči Ukrajincům, segregace Romů. Amnesty International kritizuje Česko

24. dubna 2024  2:28

Ukrajinští uprchlíci se loni v Česku potýkali s nenávistnými projevy a diskriminací, pokračovala...

Místo do šrotu do opravny. Směrnice EU prodlouží záruku a zakážou „kazítka“

24. dubna 2024

Premium Do budoucna by měla být oprava rozbitých a porouchaných domácích spotřebičů jednodušší. A stejně...

Ignorovat, nebo demaskovat? Německá média řeší, jak informovat o AfD

24. dubna 2024

Premium Je to teď horké téma. Německá mainstreamová média stojí před volbou, nakolik a jakým způsobem...

Šibal z Prahy podmázl průvodčího, s Lorenovou v negližé předběhl konkurenci

24. dubna 2024

Seriál Byla teprve na začátku kariéry, ale fotografové na ni už stáli fronty. Snímek mladičké Sophie...

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.

  • Počet článků 7
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 428x
Obdivovatel sociální psychologie v teorii i praxi.včetně  všeho, co s ní souvisí. Mám úctu k těm, kteří v minulosti dokázali definovat a jednoduše popsat mezilidské chování. Od první knihy (Games People Play - Eric Berne) přes Nicky Hayes, Philip Zimbardo, Scott Peck a mnoho dalších - ti odstartovali moji další zvídavost a chuť studovat, poznávat.

Seznam rubrik