Reklama
Dnes je úterý 28.05.2024     svátek má Vilém

Havlíčkobrodský nacistický oberlandrát Leyen nebyl dědečkem předsedkyně evropské komise

HAVLÍČKOBRODSKÝ oberlandrát Joachim von der Leyen na dobové fotografii. Zdroj: archiv Viléma Wodáka
HAVLÍČKOBRODSKÝ oberlandrát Joachim von der Leyen na dobové fotografii. Zdroj: archiv Viléma Wodáka

9.10.2022 Aktuality/Komentáře (4), autor:
Pavel Bajer

V souvislosti s válkou na Ukrajině se často objevují na internetu zmínky o tom, že nacistický funkcionář Joachim von der Leyen byl dědečkem předsedkyně Evropské komise (EK) Ursuly von der Leyen.

Tyto informace se však nezakládají na pravdě. Protože předsedkyně EK se za svobodna jmenovala Albrecht, nemohla být vnučkou pohlavára Třetí říše, který měl mimochodem vazby na Vysočinu.

Nacistický politik nebyl ani dědečkem manžela německé političky Heiko von der Leyen. Vzhledem k tomu, že oba muži pocházeli z německého šlechtického rodu von der Leyen, bude mezi nimi pouze vzdálený příbuzenský vztah.

Joachim von der Leyen se narodil 28. září 1897 ve městě Meerbusch ve spolkové zemi Severní Porýní-Vestfálsko do rodiny barona. Letos tak uplyne 125 let od jeho narození. Jeho otec Friedrich Ludwig byl starostou Büderichu, který je městskou částí Meerbusche.

Rodina po generace vlastnila rozsáhlé nemovitosti v Bloemersheimu u Neukirchen – Vluyn nedaleko od Krefeldu.

Z dospívání Joachima brutálním způsobem vytrhla první světová válka, na jejíž frontu musel v roce 1915 ve svých 18 letech narukovat. Bližší podrobnosti o jeho působení ve světovém konfliktu se nám nepodařilo zjistit.

Podle životopisu byl na frontě až do roku 1918. Po skončení války patřil mezi ty, kdo se s kapitulací císařského Německa a Versailleským mírem nemohli smířit.

Po návratu z války se v letech 1919–1920 Joachim von der Leyen organizoval v polovojenských bojůvkách navrátilců z války Freikorps, které měly krajně pravicové zaměření.

Jejich příslušníci bojovali především proti komunistům a levicovému křídlu sociálních demokratů, kteří se neúspěšně pokoušeli v letech 1919–1923 rozpoutat v Německu socialistickou revoluci.

Kappův puč

Freikorpsy měly lví podíl v roce 1919 na potlačení marxisticky zaměřené Bavorské republiky rad. Ačkoliv na začátku roku 1920 byly Freikorpsy zakázané, měly v březnu 1920 lví podíl na tzv. Kappově puči. Převrat byl namířen proti relativně demokratickému systému Výmarské republiky.

Vůdce pučistů generál Wolfgang Kapp se 13. března 1920 po svržení legitimní vlády nechal prohlásit spolkovým kancléřem.

Zákonná vláda složená ze sociálních demokratů, křesťanské strany Zentrum a německých demokratů vyhlásila generální stávku. Té se zúčastnilo 12 milionů dělníků. Vláda pučistů po čtyřech dnech padla a generál Kapp utekl ze země.

Spiklenecká avantýra Freikorpsu však zřejmě neměla žádné velké následky pro Joachima von der Leyen. Mladý aristokrat v té době studoval na univerzitě práva, která úspěšně dokončil v roce 1926.

O dva roky později, dva dny před Štědrým dnem, složil velkou právní státní zkoušku, která ho opravňovala k výkonu vysokých funkcí ve státní správě. Někdy v této době se také oženil.

Radikalizace pokračuje

Krajně pravicové přesvědčení mladému baronovi zřejmě vydrželo i po potlačení Kappova puče. V letech 1922-1923 je zaznamenán jako člen dalšího extremistického uskupení Jungdeutscher Orden (Mladý německý řád).

Šlo o nacionalistickou polovojenskou organizaci, která hlavní inspiraci hledala v Řádu německých rytířů, jenž se proslavil především ve středověku. Mladý německý řád byl zakázán v roce 1933 paradoxně nacisty.

Ale zpátky k baronu Joachimu von der Leyen. Ten se od roku 1922 krajně pravicovým organizacím patrně vyhýbal.

Až v roce 1926 je doložený jeho vstup mezi Stahlhelm (Ocelová helma). Jednalo se o krajně pravicově zaměřený spolek válečných veteránů, z nichž se mnozí stali později aktivními nacisty. Ve Stalhelmu vydržel sedm let.

Vzestup spojený s NSDAP

Rok 1933 a Hitlerův nástup k moci v Německu znamenal zásadní předěl v životě Joachima von der Leyena. V tomto roce vstoupil do nacistických polovojenských úderných jednotek Sturmabteilung (SA), v nichž zastával hodnost obertruppführera (vyšší poddůstojnická hodnost).

Ačkoliv tehdy ještě nebyl členem nacistické strany, díky svojí účasti v jejích bojůvkách si patrně polepšil jako úředník.

Po nástupu nacistů k moci byl jmenován zástupcem policejního prezidenta v Uerdingenu. V dubnu 1934 byl přeložen na policejní ředitelství ve Wuppertalu.

Do Národně socialistické německé dělnické strany (NSDAP) von der Leyen vstoupil 21. srpna 1939. Obdržel legitimaci s číslem 7490670.

Oberlandrátem v Německém Brodě

Po obsazení zbytku Československa nacistickým Německem se dal von der Leyen do služeb okupační správy. Již 16. března 1939 byl jmenován oberlandrátem (vrchním zemským radou) Havlíčkova Brodu (tehdy Německého Brodu). Současně působil ve funkci krajského vedoucího Německého červeného kříže (kreisführer Deutsches Rotes Kreuz).

Po obsazení Československa došlo v Německém Brodě k vyhlášení zákazů vycházení všech obyvatel města večer a brzy ráno, jak uvádí ve své bakalářské práci Daniel Mašek.

Podle jeho údajů na podzim 1939 bylo perzekvováno 42 osob z Německého Brodu a okolí. Pět z nich mělo být až do konce války drženo v koncentračních táborech.

V době svého působení v Německém Brodě prokazatelně několikrát služebně navštívil Jihlavu. V souvislosti s obsazením Sudet byl vyznamenán Medailí za zásluhy o obsazení Sudet. Podílel se také na obsazení zbytku Československa, za což k medaili obdržel sponu.

Smrt při náletu na Drážďany

Z funkce oberlandráta v Německém Brodě byl von der Leyen odvolán v květnu 1940. Ještě v témže měsíci zaujal pozici vedoucího správního oddělení v Saint-Germain-en-Laye v okupované Francii.

Roku 1941 byl dekorován Válečným záslužným křížem 2. třídy.

V červnu 1942 nastoupil do funkce okresního hejtmana nejprve v Krakově a zanedlouho poté v okrese Lviv (dnešní Ukrajina) v okupovaném Polsku. Je to poslední dohledatelná funkce, kterou von der Leyen zastával.

V této funkci je mu dáváno za vinu napomáhání holocaustu. Podle historiků vysoce postavení funkcionáři jako okresní hejtmani byli minimálně dopředu informováni o plánovaných akcích proti Židům.

Joachim von der Leyen zemřel v únoru 1945 po velkém spojeneckém náletu na Drážďany na následky otravy plynem.

Diskuze k článku

Nový komentář

......leyen zdárně pokračuje ve špinavé práci jejího fašistického vzdáleného příbuzného.............buduje novou říši, která Slovany vnímá jako špatně placené " otroky".........důkazem má být minimální mzda, kterou bude od roku 24 určovat EU.........a Čechům má stačit 20 000,-, předpokládám, že hrubého....... samozřejmě ceny všeho máme už evropské často i dražší........
km | 2022-10-09 20:00:35 | Reagovat
Vy máte v hlavě slušnou bramboračku. Nejste vzdáleně příbuzný se šimpanzema?
Daňový Soumar | 2022-10-10 08:16:22 | Reagovat
........ale ale, když budujeme jednu říši, tak by v ní měla být všude stejná minimální mzda..........v Německu je od ledna 2022 12 Euro???...............v ČR jsou to nyní 4 Eura???............myslím, že ten rozdíl dělá šimpanze i z vás, z nás všech..........
km | 2022-10-10 13:08:33 | Reagovat
To km
Soudruhu km - proč máte stále potřebu tady ze sebe dělat veřejně hloupého? Jste prostě zastánce socialismu a Sovětského svazu, ale navíc tady lžete. Ubohý český nacionalismus z vás přímo vyzařuje a já se divím, že se neodstěhujete na východ, kde vždy bylo podle vás komunistů lépe, proto tam také lidé utíkali. Ti, co chtěli odejít na západ, byli na rozkaz vaší partaje střeleni do zad. A ty vaše bláboly o budování říše ...to je opravdu síla. A otroci? On lidi někdo nutí dělat v německých fabrikách? Například vy můžete jít klidně makat do Ruska, ale předpokládám, že jste už jen jeden z mnoha odepsaných soudruhů, schopný pouze plivat jedovaté sliny. No, neměli jste to pouštět, ten váš ráj.
LF | 2022-10-10 10:28:26 | Reagovat
Reklama
24.05.2024 AktualityOslavu pro děti doprovodí i pohádkové stezky

I když Den dětí oficiálně připadá podle kalendáře na první červnový den, pořadatelé k němu připravují akce už na nadcházející víkend. Například ve Vyskytné nad Jihlavou pořadatelé ...

Komentáře (0)
24.05.2024 AktualityNešly semafory, nastoupil regulovčík

Na jedné z nejvíc frekventovaných křižovatek v Jihlavě u obchodního centra Citypark se v úterý dopoledne zase ukázalo, že když nefungují semafory, motoristé zmatkují. Většina totiž neví, ...

Komentáře (0)
24.05.2024 AktualityRodiče školáků vyděsil „zmrzlinář“ v bílé dodávce

Rodiče dětí navštěvujících základní školu v Kamenici u Jihlavy postavil do pozoru facebookový příspěvek maminky teprve devítileté školačky. Ta se na sociální síti svěřila, že ...

Komentáře (0)
24.05.2024 AktualityReality show čapích hnízd trhají rekordy

Čapí sezona na Vysočině letos začala mnohem dřív, než bývá zvykem. Potvrzuje to Gabriela Dobruská, která v České společnosti ornitologické (ČSO) koordinuje program Čapí hnízda. Podle ...

Komentáře (0)
24.05.2024 AktualityKolaři se sjedou do Mysliboře

Majitelé vícekol, veteránů a šlapacích vehiklů se sjedou o víkendu do Mysliboře u Telče. Klasa myslibořských kolařů totiž chystá už 31. ročník tradičního srazu. Hlavní program bude ...

Komentáře (0)
23.05.2024 AktualityFarmáři na Vysočině by měli zabezpečit chovy před vlky, hlášená jsou tři napadení

Ochránci přírody doporučují zabezpečit hospodářská zvířata na Vysočině před vlky. Letos mají od chovatelů hlášená tři napadení ovcí. Analýza DNA nyní potvrdila, že o vlka šlo ...

Komentáře (0)
22.05.2024 AktualityKremační pec bude měsíc mimo provoz, zesnulé budou převážet do Jindřichova Hradce

Generální oprava ceká kremační pec v jihlavském krematoriu. Zabere celý měsíc od pondělí 27. května do 27. června. Během odstávky budou těla zesnulých převážena ke zpopelnění do krematoria ...

Komentáře (0)
22.05.2024 AktualityNový přístroj urychlí výsledky vyšetření infekcí, zánětů i rakoviny

Přístroj, který ušetří práci zdravotníkům a urychlí dostupnost výsledků vyšetření, pořídili na patologicko-anatomickém oddělení jihlavské nemocnice. Cytocentrifuga je špičkové ...

Komentáře (0)
23.05.2024 AktualityV anketě Policista roku hned dvakrát triumfovala Vysočina

V prestižní anketě Policista roku hned ve dvou kategoriích triumfovala Vysočina. První místo brala za Tým roku, který odhalil skupinu falešných bankéřů, kteří prostřednictvím telefonátů ...

Komentáře (0)
23.05.2024 AktualityTeslácký šotek zamíří k Zaječáku

V sobotu 25. května se pod hlavičkou Klubu českých turistů, odboru Tesla Jihlava, koná 43. ročník turistického pochodu a cyklojízdy Teslácký šotek. Startovat se bude od 6.30 do 10 hodin z ...

Komentáře (0)
23.05.2024 AktualityZa nehodu osobního vozu s frézou u Dolní Cerekve může předjíždění

Vážná dopravní nehoda se stala minulý týden v pátek po desáté hodině dopoledne na silnici v katastru Dolní Cerekve u Jihlavy. Řidič pracovního stroje s frézou se při práci na komunikaci ...

Komentáře (0)
23.05.2024 AktualityMěl jsem štěstí na generační okno

Nebýt fantastických výkonů, které podává v nejvyšší polské soutěži, sledoval by hokejový brankář Tomáš Fučík probíhající mistrovství světa v Praze a Ostravě jenom doma v Havířově ...

Komentáře (0)

Reklama
© 2007 Parola s.r.o. - užití obsahu včetně převzetí článku bez písemného souhlasu Paroly spol s r. o. je zakázáno. Výroba www stránek a eshopů
S-Rank (www.seznam.cz) www.i-asap.net