Češi o známém herci netušili, že je původem také Čech. Nebylo ale dne, aby Herbert Lom doma v Británii nemluvil rodným jazykem

Desítky let byl zřejmě nejúspěšnějším českým hercem ve světové kinematografii. Pro české publikum však Herbert Lom příliš známý nebyl. A to přesto, že postavy, které ve filmech ztvárnil, slavily úspěch i u nás. Málokdo však věděl, že roli inspektora Dreyfuse v sérii o Růžovém panterovi nebo padoucha Cornela z filmu Poklad na Stříbrném jezeře, ztvárnil český herec. Na konci září uplynulo od smrti Herberta Loma deset let.

S šedesátníkem, který svým vzhledem i hlasem připomíná svého otce, se scházím v československé restauraci Bohemia House v Londýně. Na čestném místě tam dodnes visí fotografie jeho otce, s podpisem a vročením: S krajanským pozdravem Herbert Lom.

Každý týden na knedlíky

„Je hezké vidět tady v českém klubu zarámovaný portrét mého otce. Bral nás sem velmi často, vždycky jsme měli knedlíky a nějaké jídlo, po kterém se dobře tloustne. Jsem moc rád, že na nás tady táta zhlíží z fotky,“ říká syn slavného otce Alec Lom.

Do Británie odešel Herbert Lom těsně před obsazením Československa nacisty. Byť zpočátku neměl ani peníze, ani kontakty a neuměl pořádně jazyk, prosadil se.

Čtěte také

Padouch střídá padoucha

V roce 1962 byl Herbert Lom obsazen do filmu Poklad ve Stříbrném jezeře, který vznikl podle literární předlohy Karla Maye. Český herec tam sehrál výraznou, byť veskrze zápornou roli vůdce banditů Cornela, který je protihráčem šlechetného Old Shatterhanda a jeho parťáka Vinnetoua.

„Ve své kariéře natočil asi 70 filmů. Zpočátku byl obsazován výhradně do rolí gangsterů. To byl úděl všech herců, kteří přišli do Anglie z východní Evropy. Otec byl navíc tmavý typ, takže o škatulku měl postaráno. Pak přišel Růžový panter. Režisér mu zavolal a řekl: viděl jsem tě v mnoha gangsterkách, ale cítím, že máš komediální talent. Žádný herec nemá rád, když je zařazen jen do jedné kategorie,“ vzpomíná Alec Lom.

Film Růžový panter (1963)

Pak přišel Růžový panter

Růžový panter představoval pro Loma zlom v už tak úspěšné kariéře. Role inspektora Dreyfuse mu přinesla světový věhlas.

Po roce 1989 se často a rád vracel do rodné Prahy, kde překvapoval svojí stále perfektní češtinou.  

„Po těch letech, co žil v Británii, v Londýně, by asi sám sebe označil jako Brita. Ale nebyl snad den, aby můj otec nemluvil česky. Svým způsobem žil dál život člověk, který se narodil v Praze,“ prozrazuje Alec Lom.

Před kamerou stanul Herbert Lom naposledy v seriálu televize ITV natočeném na motivy Agatha Christie v roce 2003. To mu bylo 86 let.

autoři: Jaromír Marek , aka
Spustit audio

Související