KŘEST knihy Jolany Pastor „ Padesát případů malíře Valečky“

KŘEST knihy Jolany Pastor „Padesát případů malíře Valečky“ proběhne v pondělí 10. října 2022 v 18. hodin v Galerii Art Concept v malé výstavní síni Mánesa, Masarykovo nábřeží 250, Praha 1. V rámci křtu knihy proběhne autorova výstava obrazů, která potrvá do 16.10.

Jaroslav Valečka je jedním z nejvýraznějších umělců české výtvarné scény. Jeho díla jsou zastoupena v mnoha soukromých a veřejných sbírkách, jako například Národní galerie Praha, GASK Kutná Hora, Oblastní galerie Liberec, Festung Koenigstein a mnohé další. Je členem mezinárodního stuckistického hnutí, které obhajuje klasickou malbu a v současné době vystavuje na výstavě STUCK in Venice v Galerii Crea, při Benátském bienále.

Osobitý a nezávislý tvůrce, který si hledá cestu k divákovi neotřelostí a hloubkou sdělení svých magických obrazů. V jeho díle se trvale promítá krajina dětství a dospívání severních Čech, s jejichž pamětí záměrně pracuje. Z obrazů se nedozvíme plnou výpověď. I spisovatelka Jolana Pastor v příbězích nechává na čtenářově fantazii, aby si každý dotvořil konec události. Za obrazovou magií výtvarného projevu se daří Valečkovi virtuózně zachytit emoce a city, skrze které rozdmýchává v člověku niterná hnutí a obavy. Melancholie tiché bolesti i naděje světla prostupuje celým dílem, aby rezonovala v každém z nás.

U příležitosti malířových padesátin vychází ve spolupráci s Jolanou Pastor povídková kniha „Padesát případů malíře Valečky“, jejichž obsahem je volná umělecká interpretace obrazů, která našla svůj počátek ve vypravování oblíbeného výtvarníka. Pro Valečkovu tvorbu je příznačných několik námětů i motivů, k nimž se ve svém díle opakovaně vrací. Čtenář se tak v padesáti příbězích Jolany Pastor může dozvědět o osudech jednotlivých postav z malířových obrazů a nahlédnout i jeho inspiraci. Humorně i s nadsázkou, která je blízká oběma tvůrcům, dochází k ojedinělému dialogu textu a obrazu, jenž není v českém i světovém prostředí zcela běžný. Publikace je opatřena padesáti obrazy. Knihu předmluvou doplnil Jaroslav Rudiš.

www.valecka.eu

Klíčová slova ČR-kultura-literatura-výtvarné-společnost

Oblast
Praha, Česká republika (ce)

Kategorie
Kultura

ZASÍLÁNÍ ZPRÁV
Přihlásit k odběru

Upozornění:
Materiály označené značkou Protext nejsou součástí zpravodajského servisu ČTK a nelze je publikovat pod její značkou. Jde o komerční sdělení zadavatele, který je ve zprávě označen a který za ně nese plnou odpovědnost.