Žďárská knihovna je Bibliotheca Inspirans 2022. Cenu získala za mediální vzdělávání školáků a seniorů

10. říjen 2022

Co je psáno, to je dáno, heslo, kterým se ještě dnes řídí nejstarší generace, už dávno není pravda. Napsat lež a vydávat ji za pravdu je v době internetu čím dál snazší. 

Proto je dobré mít možnost navštívit kurz nebo přednášku, kde nás naučí rozlišovat způsoby, jakými média informují. Za nápaditý způsob mediálního vzdělávání získala žďárská Knihovna Matěje Josefa Sychry ocenění Bibliotheca inspirans 2022. 

Pro školy, pro seniory

Besedy pro školy a přednášky pro seniory na toto téma pořádá knihovna už druhým rokem. „Bývalou čítárnu jsme předělali na přednáškový sál, trošku jsme to tady zvelebili a tady se konají přednášky, i divadlo jsme tady měli, je to takový multifunkční sál,“ říká ředitel žďárské knihovny Matěje Josefa Sychry Roman Kratochvíl.

Za pořádáním a organizováním přednášek stojí Kateřina Hošková. Sestavila lekci pro střední školy, která je nyní ve stálé nabídce knihovny. „Mladá generace je sice mediálně zdatná při práci s internetem, ale jen v oblasti sociálních sítí. Když se jich ptám, tak často neumějí vyjmenovat média, nevzpomenou si na tištěné noviny nebo televizi, protože to sami nepoužívají a nevědí, že to, co se jim předkládá, nemusí být vždycky pravda, nebo je to nějakým způsobem zkreslené, či cílené na určitě skupiny lidí,“ vysvětluje Kateřina Hošková. 

Další skupinou, kterou žďárská knihovna mediálně vzdělává, jsou senioři. Pro ty má program přednášející Jaroslav Valůch a má jej šitý na míru jejich generaci. „Na ně se musí pomalu, všechno jim názorně ukazovat na počítači a zdůrazňuje, že si všechno mají ověřovat a pátrat po zdrojích,“ uzavírá Kateřina Hošková. 

Spustit audio

Související