Hlavní obsah

Slabí stopeři, křehké sebevědomí. Co sráží Slavii?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Fotbalová Slavia není v pohodě. Červenobílí v lize nastřádali v jedenácti kolech už tři porážky, tolik jich posbírali v minulém ročníku za celou základní část. V neděli v Olomouci, kde padli 0:2, je stejně jako předtím ve čtvrtek proti Kluži v Konferenční lize (0:1) ničila žalostná koncovka. Ale partu trenéra Jindřicha Trpišovského sráží dlouhodobě jiné věci. Sport.cz je rozebírá.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Slávistický obránce Aiham Ousou a útočník Olomouce Mojmír Chytil.

Článek

Góly jako přes kopírák

Oponenti Slavie mají mustr, jak jí dát gól. Je jednoduchý, skoro až banální, ale vychází. Přijde dlouhý nákop, hráči sešívaných si počínají nedůrazně, soupeři souboj vyhrají, míč někam propadne, protivník ho uzme a s červenobílými je zle. Podle téhle šablony proti nim skórovaly Hradec Králové, Raków Čenstochová, Slovácko nebo Olomouc. Plzeň získala po takové akci penaltu, a ještě byl vyloučen obránce Eduardo Santos.

„Čím více se upozorňujete na určité situace, tak se to paradoxně někdy spíš zhoršuje. Nevím, co víc udělat, věděli jsme, co nás čeká," krčí rameny Trpišovský. „Jedna věc je souboj prohrát nebo vyhrát, druhá pak, jak do něj jdete. Od léta dlouhodobě chybujeme v těchto situacích, necháme se hráčem předskočit a on nám míče protečovává za záda. Máme špatné výchozí postavení," popsal hřích svého souboru slávistický kouč.

Slabí stopeři

Jednoznačně to souvisí s předchozím bodem, stopeři bývají v obdržených brankách namočení nejvíc. Nejsou jistí, mají výkyvy, špatně se zajišťují a rozhodují. Slavia potíž na stoperské pozici cítila už před sezonou, proto přivedla z Karviné Eduarda Santose, jenž byl po hostování v Plzni ověnčen mistrovským titulem. Jenže nastřádal už tolik minel, až šéf klubu Jaroslav Tvrdík prohlásil, že jeho cesta do áčka vede přes druholigovou rezervu. Trpišovský před týdnem hovořil o tom, že Brazilec bude mít speciální režim, že musí pracovat na kondici i taktice a potřebuje zlepšit přístup, zodpovědnost a výkonnost. Santos měl i zdravotní potíže.

Kdo z Čechů má na bundesligu? Expert v pořadu Přímák vybíral v elitních klubechVideo: Sport.cz

Teď tedy mají Slavii držet Aiham Ousou a Taras Kačaraba, nouzovou alternativou je stažení Christa Tiéhiho do středu obrany, jak Trpišovský učinil v Olomouci po nepřesvědčivém výkonu a žluté kartě Kačaraby v průběhu druhé půle. „Když už souboj prohrajeme, musíme se lépe zajistit. Paradoxně jsme schopni odbránit velice dobře běžecké a herní situace, ale s tímhle máme problém," láteřil velitel lavičky sešívaných.

Jistou spásou by mohlo být, až se vrátí po zranění Tomáš Holeš.

Křehké sebevědomí

Měli by být mentálně silní, zvládat krizové situace, poradit si. Jenže slávisté zase tak odolní nejsou. Alespoň sám na to upozornil trenér Trpišovský. „V momentě, kdy jde soupeř do vedení, jeho sebevědomí se zvýší a naše sníží. My si ten zápas uděláme těžší," prohlásil hlavní stratég červenobílých v Olomouci. Nalomí tedy sebevědomí družiny z Edenu inkasovaná branka až tak moc?

„Je to překvapivé zjištění. Trenér zná tým nejlíp a vidí, že je to zasáhne. Mají zkušené mužstvo, kvalitní hráče, ale stejně je to zasáhne," poznamenal na toto téma bývalý ligový fotbalista Antonín Rosa ve studiu O2 TV sport.

Problémy venku

V Edenu soupeře válcuje, venku však Slavia působí nepřesvědčivě a nepotvrzuje ligový trend, kdy se hostům docela daří. V české nejvyšší soutěži vydolovali sešívaní v této sezoně ze šesti utkání dvě výhry (v Jablonci a Brně) a jednu remízu (na Slovácku). Prohráli s Hradcem Králové v jeho mladoboleslavském azylu, v Plzni a v Olomouci. Na evropském pódiu není jejich bilance o nic lepší, vyhráli jen na půdě gibraltarského otloukánka St Joseph's. Remizovali v Aténách s Panathinaikosem, prohráli v Čenstochové s Rakówem. Naposledy uhráli remízu v Turecku se Sivassporem. „Alarmující byla ale hlavně naše laxnost a nedůraz v osobních soubojích. Ve venkovních zápasech je bez této odolnosti složité uspět," mračil se Trpišovský po nedělní lekci na Hané.

Reklama

Související témata: