Zdenka Danková

10. 10. 2022

V předstihu, v letošním barevném podzimu, již organizace Zámek Liteň připravuje adventní koncert, kterým 27. 11. zahájí předvánoční období. Tu pravou vánoční atmosféru navodí o první adventní neděli mimořádný koncert v sále Čechovny v areálu zámku Liteň.

Na Adventním koncertu, kde zazní i vánoční melodie, se představí členové skupiny lesních rohů České filharmonie, smyčcové uskupení Pavel Bořkovec Quartet a jejich hosté a do svých řad pozvou rovněž vybrané absolventy jarních Liteňských hornových dnů. Jako perla mezi drahokamy se blýskne jedna z vítězek Ceny Jarmily Novotné, která obohatí program zpěvem.

Uším polahodí sváteční skladby od Mozarta, Beethovena či Webera, třešinkou na dortu bude studentský hornový sextet.

Koncert se uskuteční v neděli 27. listopadu od 18 hodin v budově Čechovny v areálu zámku Liteň. Jeho pořadatelem je nezisková organizace Zámek Liteň, která jej zařadila mezi projekty 11. ročníku Festivalu Jarmily Novotné.

Koncert jako oslava adventního času

„V uplynulých ročnících Festivalu Jarmily Novotné se dosud nepoštěstilo, že bychom s příznivci našich projektů oslavili adventní čas, což jsme se rozhodli konečně změnit. Chtěli bychom pro ně na zámku zajistit vánoční atmosféru spojenou s první adventní nedělí a doprovodit ji hudbou. Věříme, že slavnostní Čechovna v zámeckém areálu tu pravou sváteční náladu vykouzlí. Vítáni jsou nejen naši pravidelní návštěvníci, ale i noví posluchači,“ zve k účasti na Adventním koncertu jeho pořadatelka a ředitelka neziskové organizace Zámek Liteň, Ivana Leidlová.

Mezi členy skupiny lesních rohů České filharmonie se představí Ondřej Vrabec, Mikuláš Koska, Jan Vobořil, Jindřich Kolář a Petr Duda, kteří si do Litně pozvou spřátelené uskupení Pavel Bořkovec Quartet a hornistu Kryštofa Kosku. Trojici vánočních skladeb zapěje vybraná vítězka Ceny Jarmily Novotné.

V roce 2018 se uskutečnily první Liteňské hornové dny, které tak položily základ nové zdejší hudební tradici.

Vrcholnou událostí jubilejního 10. ročníku Festivalu Jarmily Novotné 2021 byl mimořádný open air projekt Rusalka v parku. Šlo o koncertní provedení opery Rusalka Antonína Dvořáka v multimediální produkci bratrů Cabanů. V hlavních rolích se představili elitní pěvci Kateřina Kněžíková, Richard Samek, Jan Martiník a Jana Kurucová pod vedením Roberta Jindry, ve spolupráci SOČRu.

Na závěr 11. ročníku festivalu se nyní připravuje Adventní koncert, který se odehraje 27. listopadu v sále Čechovny.

O organizaci ZÁMEK LITEŇ, z.s. a o FESTIVALU JARMILY NOVOTNÉ
Nezisková organizace Zámek Liteň, z.s., založená Ivanou Leidlovou na počátku roku 2012, si dala za cíl obnovit a pozvednout jméno a odkaz světoznámé pěvkyně Jarmily Novotné a českého šlechtického rodu Daubků. Zámek Liteň organizuje multižánrový Festival Jarmily Novotné, vytvořil a pečuje o muzejní sbírku, podporuje a iniciuje vznik nových autorských počinů, podporuje mladé umělce a obnovuje kulturní památky v areálu zámku Liteň.

Vstupenky je možné již nyní objednávat na emailu tickets@zamekliten.cz nebo na telefonním čísle 737 650 497. Cena je obvyklých 300 Kč. Další informace budou průběžně zveřejňovány na webu zamekliten.cz, na FacebookuInstagramu.

Přečtěte si také

Median: ANO by v dubnu vyhrálo s 32,5 pct, druhá ODS a třetí shodně SPD a Piráti
Median: ANO by v dubnu vyhrálo s 32,5 pct, druhá ODS a třetí shodně SPD a Piráti

Sněmovní volby by v dubnu vyhrálo hnutí ANO s 32,5 procenta, druhá ODS by měla 13 procent, SPD a Piráti shodně po deseti procentech a hnutí STAN by získalo osm procent hlasů.

Vstup do Evropské unie byl pro ČR výhrou, i když není dokonalá, řekl dnes Pavel
Vstup do Evropské unie byl pro ČR výhrou, i když není dokonalá, řekl dnes Pavel

Ocenil ji zejména jako nástroj pro mírové soužití. Také připomněl, že umožňuje volně cestovat, pracovat a studovat v jiných zemích EU.

„Migrace jako zbraň“ – organizované úsilí odehrávající se hluboko v panamské džungli
„Migrace jako zbraň“ – organizované úsilí odehrávající se hluboko v panamské džungli

Masové ilegální přistěhovalectví je využíváno k „politickému, kulturnímu, ekonomickému a dokonce i geografickému zničení Spojených států amerických“, říká odborník na komunismus.

Britská policie začala zatýkat migranty pro první vlnu deportací do Rwandy
Britská policie začala zatýkat migranty pro první vlnu deportací do Rwandy

Britská policie dnes začala se zadržováním migrantů, kteří do Británie přišli nelegálně a byli vybráni do první vlny deportací do Rwandy.

Květen nebo máj – hlavně když kvete a prší
Květen nebo máj – hlavně když kvete a prší

Objevte kouzlo máje, lásky času. Český měsíc květen má svou vlastní historii a původně se jmenoval máj.