Snowboardistka Adamczyková Eva je po zranění opět na sněhu. Že ženu tohoto jména neznáte?


Zranění, dlouhá rekonvalescence, návrat k tréninku, ukončení studia, svatba. Toliko událostí se stalo v posledním půlroce v životě nejlepší české snowboardistky, která od nové sezóny má nové příjmení – Eva Adamczyková. Olympijská vítězka, světová šampionka a vítězka Světového poháru to všechno dosáhla pod jménem Eva Samková.

Nyní paní Eva, která změnou jména delším o dvě slabiky  je v abecedním seznamu českých a československých olympioniků jako  Adamczyková dokonce na druhém místě,  stojí na prahu sezóny 2022/2023.

Jak pevné jsou po léčbě její kotníky a jaké vyhlídky, plány a cíle má  pro nadcházející ročník, o tom všem byla řeč na setkání s novináři, fotografy a kameramany v pondělí 11. října 2022 v Praze s Evou Adamczykovou a jejím trenérem Markem Jelínkem.




V polovině prosince loňského roku prodělala náročnou operaci zlomeniny obou kotníků. Půl roku poté jí lékaři vyndali z nohou šrouby. Dlouhou rekonvalescenci brzy začala doplňovat o posilování, rehabilitace, v dubnu 2022 se postavila na prkno, v létě naskočila do přípravy na novou sezónu.

Jak říkám ...

„Pro mě bylo toto zranění spíš než fyzicky náročné emočně, vynucený domácí  pobyt jsem ale nakonec pojala jako mentální trénink a skvěle si odpočinula. Navíc se mi povedlo dokončit bakaláře, udělat státnice a uzavřít tak studijní kapitolu svého života,“ vzpomenula  na posledních deset měsíců svého života Eva, pro kterou bude následující sezóna testovací.

„Nevstupuji do ní bez ambicí, ale také od sebe nečekám okamžitě sbírku úspěchů. Pro mě to bude
sezóna zkušební. Uvidíme, co všechno mi moje tělo dovolí. Ráda bych stihla Montafon. Byla by to hezká tečka za trápením, které jsem si tam přivodila a zároveň poděkování všem od lékařů přes tým, partnery, Duklu až po fanoušky, kteří mi dodávali sílu a odvahu,“  řekla Eva, která vynechá první závod Světového poháru ve Francii.

SERIÁL SP A MISTROVSTVÍ SVĚTA

Snowboardcrossaře v sezóně  2022 / 2023  čeká série sedmi závodů Světového poháru a březnové Mistrovství světa v Gruzii. Světový pohár tentokrát začíná úvodním závodem ve Francii, který se pojede už na konci října. Světový šampionát se letos uskuteční v Gruzii, na programu je vedle závodů jednotlivců i týmový závod.

Jak říkám ...

„Tato sezona bude pro nás spíš návratová. Nejen pro Evku, ale taky pro Honzu Kubičíka, Vendulu Hopjakovou, Sáru Strnadovou a Natalii Elinor Mullen. Ve stanovení cílů jsme střízliví, ale nikoli pasivní. Určitě máme jedno z želízek v ohni, tím je příslib výborné výkonnosti Radka Housera, který ke konci minulé sezóny ukázal, že může bojovat s užší světovou špičkou,“ prohlásil před novou sezónou reprezentační trenér Czech SBX Teamu Marek Jelínek.

SEZÓNA JUNIORSKÝCH SOUTĚŽÍ

Poměrně nabitý program mají v letošní sezóně i junioři. Vedle Evropského poháru a FIS závodů je čekají hned tři velké soutěže. Univerziáda v Lake Placid, Evropský festival mládeže v Itálii a juniorské mistrovství světa.

Jak říkám ...

„Máme čtyři nové juniory, mladí jsou součástí týmů. Jsem rád, že se nám díky snowboardcrossovým oddílům daří rozšiřovat základnu o nové naděje,“ řekl Marek Jelínek  a dodal, že i v nastávající sezóně  samozřejmě proběhnou zimní i letní ČEPS kempy, na kterých trenéři hledají nové naděje pro český snowboardcross.


PROGRAM EVY ADAMCZYKOVÉ & SBX TÝMU NA SEZÓNU 2022 / 2023


28.10.-30.10. 2022 Světový pohár, Les Deux Alpes (Francie)
07.12.-09.12. 2022 Světový pohár, Montafon (Rakousko)
17.12.-18.12. 2022 Světový pohár, Cervinia (Itálie)
12.01.-13.01. 2023 Univerziáda, Lake Placid (USA)
22.01.-27.01. 2023 Evropský olympijský festival mládeže, Piancavallo (Itálie)
27.01.-28.01. 2023 Světový pohár, Cortina d‘Ampezzo (Itálie)
03.02.-05.02. 2023 Světový pohár, Mt.St.Anne (Kanada)
02.03.-05.03. 2023 Mistrovství světa, Bakuriani (Gruzie)
10.03.-12.03. 2023 Světový pohár, Sierra Nevada (Španělsko)
15.03.-16.03. 2023 Světový pohár, Veysonnaz (Švýcarsko)
Březen 2023, TBC Mistrovství světa juniorů, San Pelegrino (Itálie)







Líbil se vám článek? Máte k němu nějakou připomínku nebo zajímá vás diskuse k němu? Více na facebookovém profilu webu SportovníListy.cz 
zde.




(Petr Skála podle tiskové zprávy pro SportovniListy.cz, foto: Petr Skála)

Hadamczik vyhodil Břízu

19.5.2024 09:00:00

Mistrovství světa v hokeji zatím všechny neuvěřitelně baví, diváci vytváří skvělou kulisu, kterou podporují nejen naši hokejisté svoji hrou, ale i nápaditá režie zábavy přímo v hale. Rakouští rep...