Ústecký krajský soud zahájil další projednávání kauzy údajných machinací na dotačním úřadu Severozápad

11. říjen 2022 12:25

Ústecký krajský soud dokončuje výslechy obžalovaných v kauze údajných machinací na dotačním úřadu Severozápad. Před soudem 11. října vypovídal někdejší náměstek ústecké hejtmanky za ČSSD Pavel Kouda. Státní zástupce viní 27 lidí z ovlivnění projektů za víc než 14 miliard korun.

Někdejší náměstek ústecké hejtmanky za ČSSD Pavel Kouda byl obžalovaný už v první kauze údajných machinací na dotačním úřadu Severozápad. Tehdy dostal od krajského soudu podmínku.

Nejvyšší soud ale po dovolání vrátil původní kauzu ústeckému soudu. Po předání státnímu zástupci teď stojí Pavel Kouda před soudem znovu a to v rámci tzv. velké kauzy, ve které čelí obžalobě 27 lidí.

„Nelze pominout ani to, že jsem vedle faktického 10letého zákazu činnosti navíc vykonal celou zkušební dobu z uložené podmínky, která mi pak byla v můj prospěch zrušena rozhodnutím Nejvyššího soudu České republiky,“ uvedl Kouba.

12. října začne vypovídat před soudem Petr Kušnierz

Vedle Koudy se vrácený případ týkal i někdejšího ředitele dotačního úřadu Petra Kušnierze. Současná kauze je fakticky pokračováním té původní, kdy žalobce vinil osm lidí z machinací z evropskými dotacemi. Petra Kušnierze následně začal s vyšetřovateli spolupracovat a výsledkem je současné trestní řízení.

Jeho výslech má soud naplánovaný na středu, potvrdil předseda trestního senátu Jiří Blažek: „Tím posledním obžalovaným, který dosud nevypovídal, případně jeho výpověď nebyla čtená ze spisu, je spolupracující obžalovaný Petr Kušnierz. Ten by měl zahájit svou výpověď 12. října.“

Jak dlouho bude jeho výpověď trvat, nechtěl soudce Jiří Blažek odhadovat. Jednání jsou tento týden naplánovaná do pátku. Pak přijdou na řadu výslechy desítek svědků.

„Po dokončení výslechu obžalovaných zahájí soud výslechy svědků tak, jak jsou navrženy obžalobou. Vzhledem k tomu množství nelze předvídat, v jakém časovém horizontu bude tato část dokazování skončena,“ dodává soudce Jiří Blažek.

Státní zástupce viní z ovlivnění projektů za víc než 14 miliard korun celkem 27 lidí. Jsou mezi nimi bývalí politici, úředníci nebo podnikatelé z Ústeckého a Karlovarského kraje. Většina obžalovaných vinu odmítá.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související