Pavel Ryšavý
11. října 2022 • 14:47

Turbo Vary. Bubák pro extraligu, nebo se porazí samy? Záleží, kde je potkáte

Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Prohrají s každým. Zároveň dovedou každého porazit. Jaké tedy vlastně Karlovy Vary jsou? Silné, že byste z nich mohli mít nahnáno? Slabé, že vyrobí zásadní chyby a porazí se samy? Záleží, v jaké náladě a hale je chytnete. Ale jako kdyby začínala lehce převažovat první varianta. Energie je divoká a ukrutně rychlá. Bonus? Přeformátovaný brankář Štěpán Lukeš. „Přál bych si hrozně vědět, co se stalo,“ pousmál se trenér David Bruk, když se řeč stočí na dva výjimečné výkony v řadě.



Zkuste si jeden hokejový početní příklad. Dvakrát nula + jedna zaseklá rolba. Rovná se? Správně, Karlovy Vary ve své aréně. Zatím to není úplně med mít permanentku a chodit ve městě na hokej. Prostě pocit jako vypít na kolonádě litr Hadího pramenu na ex. Doma padly s Hradcem, s Olomoucí se porouchala technika, tím pádem se zápas odkládal a pak je smáznul Litvínov. Venku se ovšem kocháte, v extralize nenajdete lepší loupežníky.

„Jednou bílá, pak černá, výkony jsme střídali, nejdřív dobré, pak velmi špatné,“ poznamenal kouč David Bruk. Ano, sezona se Energii vyvíjela od začátku poměrně bláznivě. Můžete ji oslavovat za výhry v Třinci nebo na Spartě. Pak jste nevěděli, co si myslet, když následoval kolaps.

Dobrý tým, nebo špatný? Poslední dvě výhry v Mladé Boleslavi a v Pardubicích ukázaly, že hodně dobrý. Když se tedy všechno sejde. Každopádně dál platí zvyk z minulých let, že když jdete hrát proti Energii, čeká vás pořádný kalup. Tady se nic nemění.

„Byl bych rád, kdyby to takhle pokračovalo,“ usmál se trenér Bruk. „Z toho nasazení slevit nechceme. Jedním z důvodů je, že tady jasně vidíte filosofii Varů, pak máme i jeden z nejmladších týmů v lize, takže bychom ho neměli ani nijak výrazně brzdit. Chtěli bychom hrát hokej, v uvozovkách, nahoru-dolů,“ rozpovídal se po výhře v Pardubicích.

Trenér Karlových Varů David Bruk slaví se svými svěřenci obrat v Pardubicích
Trenér Karlových Varů David Bruk slaví se svými svěřenci obrat v Pardubicích

Tam jeho tým šokoval, jak tempo zvedal, zato favorit vadnul. „Je velmi cenné u nich vyhrát. Karlovy Vary nemají takové ambice a možnosti jako Pardubice, oni jsou jasný adept na titul a hrají dobře. Pro nás je vzácné nad nimi vyhrát a vážíme si toho,“ přidal.

Že Energii odešel Jakub Flek? Jistě, ztráta. Ale ve výsledku nijak velká, kvůli které by tým měl být horší. Jiří Černoch načerpal zkušenosti na MS, Petr Koblasa, Martin Kohout nebo Ondřej Beránek dospěli do věku, kdy tvoří páteř týmu. Svalovec Tomáš Vondráček v posledních letech výrazně zrychlil a je z něj lídr, který zvedá celý tým. V týmu nemáte žádného aspiranta na triumf v extraligovém bodování, spíš jde o smečku vlčáků, která vás bude honit.

„Chceme být nepříjemní a nemůžeme být z nikoho podělaní. Potřebujeme hrát tvrdý a rychlý hokej, tím budeme získávat body,“ vystihuje karlovarský hokej brankář Štěpán Lukeš. A ano, u něj všechno taky začíná.

Dost se za pár dní změnilo. Při svých prvních třech startech sezony inkasoval 14 gólů, padaly za něj vyloženě brambory. Poslední dva zápasy v Mladé Boleslavi a s Pardubicemi? Dva góly. Ne za třetinu, celkem.

„Lukymu to nejdřív nešlo. Je naší jasnou jedničkou, což se nezměnilo, ani když to nebylo ono. Museli jsme mu dát chvilku volno. Jak mávnutím proutku se v krátké době vrátil do akce coby brankář, kterého jsme čekali, že v něm máme,“ samozřejmě viděl změnu i Bruk. A pak hned v dobré náladě přidal: „To bych si strašně přál vědět, co se stalo. Do budoucna by mě to v trenérské kariéře hodně pomohlo.“

Jak se tedy kouzlí forma? Nejlepší je se zeptat u zdroje. „Musel jsem upustit trochu páru, když to tak řeknu,“ lehce se pousmál Lukeš. „Na začátku sezony jsem straně moc chtěl. Bylo pak důležité si uvědomit, že se musím hokejem taky trochu víc bavit. Hlava pak funguje líp,“ přidal.

Když po něm chcete upuštění páry rozebrat, jen zavrtí hlavou: „Třeba se dá říct, že jsem byl přemotivovaný. Víc bych to asi nerozebíral.“

SESTŘIH: Mladá Boleslav - Karlovy Vary 0:1. Hosté se díky Grígerovi odlepili ode dna tabulky
Video se připravuje ...

Lukeše už v minulé sezoně braly Karlovy Vary jako brankáře číslo jedna, který by měl být schopen kouzlit ideálně ještě lépe než Filip Novotný, který si udělal v klubu jméno dřív. „Štěpán ještě nikdy v kariéře takhle jasnou pozici neměl. Jsme přesvědčeni, že potenciál v něm je. Teď je potřeba pracovat s tím, že ho z něj potřebujeme dostat. Jenom vám řeknu, že teď to moje zásluha opravdu není,“ upřímně přiznal Bruk.

Jeho práce ale rozhodně je organizovaný cvrkot, který vás upoutá. „V Pardubicích jsme dokázali forčekovat po celém hřišti a ve vlastním obranném pásmu hráli organizovaně,“ pochvaloval si kouč. „Hra si sedá, přišli noví hráči i trenéři, není to úplně jednoduché. Ale ano, jak se prezentujeme, co se týká pohybu? Líbí se mi to,“ přidal.

Teď ještě, aby zmizely výpadky. S nimi se mladé mužstvo bude dál dostávat pod tlak, že musí vyhrát, jinak zahučí do suterénu. „Jasně, že by to chtělo poslední výkony zopakovat. Máme před sebou dva domácí zápasy, tak ať výsledky z Boleslavi a Pardubic nehodíme do koše,“ přikyvuje Koblasa.

„Věřím, že nám takový pohyb vydrží dlouhodobě, při porážkách jsme jen dělali individuální a systémové chyby,“ přidal postřeh Bruk. A když se škvíra objevila v posledních bitvách, ucpal ji Lukeš, to byl taky podstatný rozdíl.

Klíčové rovněž je, jak a jestli si Vary dovedou poradit s tím, že někdo proti nim zaparkuje na ledě autobus. Pak sice létáte, ale o přísnou defenzivu se často rozmlátíte. „Chvilku si můžeme užít klidnější atmosféru, než zase vlezeme na domácí led, kde jsme nezískali ještě nic,“ pousmál se Bruk. V pátek jeho tým čeká pokus číslo tři, když nepočítáte den, kdy zápas zastavila porouchaná rolba.

HC Energie Karlovy Vary Vše o klubu ZDE

Z V VP PP P Skóre B
1. Pardubice 52 29 8 5 10 159:110 108
2. Vítkovice 52 28 4 10 10 159:122 102
3. Sparta 52 28 6 3 15 155:122 99
4. Mountfield 52 23 7 5 17 141:124 88
5. Liberec 52 19 10 10 13 156:129 87
6. Třinec 52 21 5 7 19 149:121 80
7. Brno 52 19 6 3 24 134:150 72
8. Olomouc 52 19 6 2 25 121:141 71
9. K. Vary 52 19 4 3 26 129:163 68
10. M. Boleslav 52 15 7 8 22 116:128 67
11. Litvínov 52 15 7 8 22 137:144 67
12. Plzeň 52 15 6 8 23 127:146 65
13. Č. Budějovice 52 15 5 6 26 132:158 61
14. Kladno 52 15 3 6 28 122:179 57
  • Generali Play-off
  • Předkolo Generali Play-off
  • Baráž

Pardubice - Karlovy Vary: Koblasa dotlačil kotouč za Willa, branku muselo potvrdit video, 2:3
Video se připravuje ...

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
0
Finále
Články odjinud


Články odjinud