Hlavní obsah

Senátoři stíhají řídit města i léčit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Navzdory obměně třetiny senátorů zůstává profesní rozložení sil v horní komoře podobné jako v posledních letech. Nejsilnější zastoupení mají po komunálních politicích lékaři a zdravotníci, kterých je v 81členné komoře patnáct. Následují učitelé, těch je desítka, pak podnikatelé, advokáti a ekonomové. Zastoupeni jsou i dva geodeti, nechybí vinohradník nebo ředitelé divadla, zoo i hvězdárny.

Foto: Petr Horník, Právo

Jednací sál Senátu (archivní foto).

Článek

Není výjimkou, že řada z nich má vícero volených funkcí. Do zastupitelstva obce nebo kraje bylo zvoleno přes 40 z nynějších 81 senátorů. Většina v tom problém nevidí, naopak tvrdí, že jsou blíž reálnému životu a lokálním problémům.

„Dá se říct, že to voliči akceptují. Je vidět, že jim dává smysl, když kandidát deklaruje, že jeho zvolení bude mít přínos pro obec,“ řekl Právu politolog Petr Jüptner.

Předpokládám, že zůstanu i lékařem záchranné služby
Marek Slabý

Kumulace mandátů je podle něj pro Česko typická. Funkce senátora či poslance se obvykle spojuje s vedoucí funkcí ve větších městech. Např. senátor Tomáš Jirsa (ODS), který letos obhájil mandát počtvrté, je starostou Hluboké nad Vltavou už od 90. let. Podobně dosavadní místopředseda Senátu Jiří Oberfalzer (ODS), který zvítězil počtvrté a podílí se od roku 2010 na vedení Králova Dvora.

„Výhoda je, že jste tváří v tvář realitě, které čelí přes šest tisíc obcí této země, můžete sledovat, na co naráží legislativa i chod obcí, a to pak promítat do zákonodárné činnosti,“ řekl Právu Oberfalzer.

Nejde podle něj o příliš časově náročnou činnost. Tamní zastupitelstvo se schází jednou za měsíc až dva, podle toho, co je potřeba schválit.

Kysela: Imunitu a nárok na plat mají senátoři hned

Domácí

Jiné je to u lékařů. Mezi senátory převažují všeobecní a dětští lékaři, mandát má i trojice kardiologů, nechybí ortoped, gynekolog, chirurg a dva nově zvolení záchranáři.

Jedním z nich je šéf jihočeské záchranky Marek Slabý. Nakolik bude obě zaměstnání plnohodnotně stíhat, se teprve ukáže. „Doufám, že zůstanu ředitelem záchranné služby na plný úvazek. Pokud bych to nestíhal, tak se stáhnu na nějakou méně exponovanou pozici, ale předpokládám, že zůstanu lékařem záchranné služby,“ řekl Právu.

Navíc k zásahům vyjíždí v rámci 12hodinové směny jednou týdně. Kombinace senátorské a lékařské funkce je podle něj výhodou. „Jsem spojený s normálním životem, s regionem,“ vysvětlil.

Táhnou i učitelé

Pedagogické vzdělání má desítka senátorů, z nichž velká část výkon profese po dobu mandátu přerušila. Zkušenost s vedením školy a souběžně prací v Senátu má například Jan Grulich (TOP 09), který je ředitelem ZŠ a MŠ Trivium Plus v Dobřanech.

„Je to náročné na čas, ale dává mi to smysl. Zákony by měli posuzovat lidé z praxe, a kdybych z ní odešel, tak už nemám takový vhled,“ řekl Grulich s tím, že mu v řízení školy pomáhají zástupci a velkou část legislativní práce může dělat na dálku.

Vystrčil: Lidé volili slušné chování i slušnou politiku

Volby

Podobně mohou pracovat advokáti, kterých je v Senátu osm, dál bezmála deset podnikatelů a pět ekonomů.

Senát se obměňuje každé dva roky. Letos bylo zvoleno rekordních devět žen, celkem jich bude 15. Zvýšil se průměrný věk senátorů a senátorek na 59 let. Dosavadní rekord byl z roku 2016, kdy průměrný věk byl 57 let.

Reklama

Výběr článků

Načítám