Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Nové album 25 letech. Nechceme být jen vlastní revival, říkají muzikanti ze skupiny Dunaj


Dnešní Dunaj. Zleva P. Koudelka (bicí), V. Václavek (baskytara, zpěv), J. Ostřanský (kytara). | foto: Dušan Tománek

Premium Rozhovor
Po dvacetileté nečinnosti a více než čtvrt století po vydání předchozího La La Lai vyšlo 7. října nové album obnovené skupiny Dunaj s názvem Za vodou. Pokřtěno bude ve druhé polovině listopadu v Brně a Ústí nad Labem a v prosinci v Praze; turné k albu je naplánováno na příští jaro.

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit

Lidovky.cz: To, že i vy jste si vybrali jako producenty zrovna Petra Ostrouchova a Aid Kida, nejspíš vaše mnohé příznivce překvapí. Jak k tomu došlo?
Pavel Koudelka:
Na festivalu Colour Meeting jsem se seznámil s Blankou Mikulovou. Když jsme se bavili o tom, že půjdeme s Dunajem nahrávat desku, prozradila mi, že její syn Aid Kid je producent a že například dělal spolu s Petrem Ostrouchovem album s Lenkou Dusilovou. Dal jsem si s ním schůzku v Brně v cukrárně, kde i sám navrhl, že se Petra zeptá. Líbilo se nám to spojení – Petr jako ostřílený a zkušený, a už dopředu jsme chtěli i někoho mladého, kdo sleduje současnou hudbu, je schopen pracovat s elektronikou, a víc než třeba módní trendy ho zajímají neotřelé zvuky. Petr se pak hned ozval, že by s námi moc rád spolupracoval.

Vladimír Václavek: Zaujalo nás i to, jak nám Aid Kid říkal, co ho vlastně na tom zajímalo. Když poslouchal naše staré nahrávky, které neznal, překvapily ho ty rytmy, postupy nebo naše ostinata a úspornost... Nejvíc mě zaskočil tím, že se mu líbil můj zpěv. Bylo znát, že ho to opravdu oslovilo a nedělal to jen pro to, aby udělal radost mamince.

Josef Ostřanský: Já už jsem Aid Kida sledoval předtím. Líbí se mi, jak si jde svou cestou. Je v tom nejlepším slova smyslu alternativní a autentický – a právě autentičnost mě v hudbě zajímá nejvíc. Další věc byla, že nám Petr následně nabídl vydat album na své značce Animal Music, z čehož jsem měl opravdu velkou radost. A nejen proto, že se mi hodně líbilo, jak udělal desku s Lenkou Dusilovou, která je opravdu skvěle zprodukovaná.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu Lidovky.cz, iDNES.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se
Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!