Usedlost v zaniklé osadě Pomezná začíná dostávat historickou podobu

12. říjen 2022 09:25

V okolí tvrze v zaniklé obci Pomezná na Chebsku postupně vyrůstá nový chlév. Majitel se snaží alespoň část zničené usedlosti vrátit do původního stavu. Osada doplatila nejen na odsun německého obyvatelstva, které tady žilo.

Zaniklou osadu Pomezná na Chebsku připomínala ještě nedávno jen zřícená historická tvrz. Teď okolo ní vyrůstá hospodářství, které tady stálo ještě na konci druhé světové války. Po vystěhování původního obyvatelstva a začlenění osady do nepřístupného hraničního pásma v 50. letech minulého století, ale byly zbytky budov zdemolované. Zůstala jen věž.

Majitel Petr Jaška se snaží alespoň část zničené usedlosti vrátit do původního stavu. V budoucnu plánuje v areálu vytvoření například expozice zmizelého Chebska. Teď probíhá stavba chléva, nejsou to ale jediné práce v letošním roce. „Letos jsme hodně pokročili s obnovou obvodových zdí, které nám postupně objevují archeologické průzkumy. Do toho běží projekt dostavby stodoly a hrázděnky. Snažíme se, aby to vše vypadalo jako před tím, než se začal areál demolovat,“ potvrdil Jaška.

Spustit audio