Kateřina Hejnarová: Kamenné krajiny. Dramatický příběh stavitele chrámu v době husitských válek

29. říjen 2022

Olomouc v polovině patnáctého století. Dohasínající husitské války, úsvit nové víry a s ní i nových představ o podobách chrámů. A do toho velkolepý projekt kostela svatého Mořice, který stojí nedostavěný ve středu města. To jsou kulisy, ve kterých se odehrává nový dramatický seriál Českého rozhlasu Olomouc Kamenné krajiny.

Účinkují: Tereza Richtrová, Petr Halberstadt, Marek Pešl, Petr Kubes, Vendula Nováková, Jaroslav Krejčí, Václav Bahník, Pavel Hekela, Jan Ťoupalík, Lukáš Červenka, Vladimíra Včelná, Natálie Tichánková, Kristina Herz
Dramaturgie: Eva Schulzová
Zvukový mistr: Zdeněk Prchlík
Režie: Tomáš Soldán
Premiéra: 8. 10. 2022
Produkce: Tereza Chmelinová

Napsala jej scenáristka Kateřina Hejnarová a vypráví v něm poutavý příběh stavitele chrámu Klause z Cách a jeho tajemné ženy Uršuly. On se přitom snaží dokončit stárnoucí stavbu, o kterou možná v nové době nebude nikdo stát, ona pak do stejného kamene promítá své touhy po návratu ztraceného syna. Až jednou…

Kostel sv. Mořice v Olomouci

Pro děj této čtyřdílné alegorie se autorka volně inspirovala složitým osudem jednoho nejpozoruhodnějších olomouckých kostelů, od jehož pravděpodobného posvěcení uplynulo v roce 2022 630 let. V režii Tomáše Soldána se ve čtyřdílné sérii představí bývalí i současní členové olomoucké činohry – Tereza Richtrová, Petr Kubes, Marek Pešl, Vendula Nováková, Jaroslav Krejčí, Petr Halberstadt v roli Klause z Cách a další.

Seriál vysílá Český rozhlas Olomouc v Setkání s literaturou od 8. října každou říjnovou sobotu krátce po 18. hodině, následně pak neomezeně na webu www.olomouc.rozhlas.cz nebo v aplikaci mujRozhlas.

Spustit audio

Nejnovější zprávy

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.