Méně topení v sokolovně, uzavření zámku, osvětlení jen podél hlavní silnice. V Dřevohosticích na Přerovsku začínají šetřit

11. říjen 2022 15:19

Několik úsporných opatření připravilo kvůli růstu cen energií vedení Dřevohostic na Přerovsku. Například v sokolovně se bude v zimě topit jen na minimum, v renesančním zámku vůbec. Některé sportovní a zájmové kluby využívající budovy si proto musí hledat náhradní prostory. Taky oddíl stolního tenisu, který má asi čtyřicetičlennou základnu dětských i dospělých hráčů.

„Když jsem sem přišel, bylo tu nějakých 15 až 16 stupňů. Podmínka pro soutěž je minimálně 15 stupňů, jinak by si soupeři mohli stěžovat a my kvůli tomu mohli zápas prohrát kontumačně,“ vysvětluje Jan Vlach, vedoucí družstva stolního tenisu v Dřevohosticích.

Ten trénuje i skupinu žáků, jenže je dost možné, že od toho bude muset upustit. „Myslím, že i někteří hráči by byli ochotni na topení něco přidat. Ale musíme hledat hernu někde jinde i třeba s tím, že kategorii dětí vypustíme,“ přemýšlí Vlach, co bude dál.

„Za kompletní provoz sokolovny se platilo 300 tisíc korun, dneska o to odhadujeme až na 600 tisíc,“ reaguje nezávislý starosta Dřevohostic Petr Dostál na stížnosti sportovců. V sousedním zámku už vypustili vodu z ústředního topení. „Od 1. prosince bude zámek uzavřen jak pro svatby, tak pro oslavy až do 15. března,“ doplňuje starosta.

„Za kompletní provoz sokolovny se platilo 300 tisíc korun, dneska o to odhadujeme až na 600 tisíc.“
Starosta Dřevohostic Petr Dostál

Šetřit chce městys i na veřejném osvětlení. Lampy tak budou svítit jen podél hlavní cesty. „Tam stáhneme svítivost, některá světla úplně odstřihneme,“ uzavírá starosta Petr Dostál.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio