Co je smyslem života? Co je láska, humor, strach a smrt? Je všechno jen sen? Kdo jsme? Probudíme se, vzpomeneme si? Pomáhají nám bytosti z jiných dimenzí? Dokážeme už pochopit smysl Hry? Kdo je Stvořitel? Kde je Království boží? Blíží se doba odhalení? Odpovědi na tyto a mnohé jiné otázky hledá nový celovečerní film Tajemství a smysl života od režiséra Petra Vachlera.

A proč se autor námětu, scénáře a režisér filmu Petr Vachler rozhodl natočit tak autorsky vyhraněný film?

„Jako malé dítě jsem chodil plakat za dům, že všechno jednou skončí, že umřeme a dál NIC nebude. Ale co je to velké NIC? Tato otázka mě provázela celý život, možná jako většinu z nás,“ říká Vachler a pokračuje: „Velká změna pro mě nastala v mexickém Xochitecatlu v roce 2009 při skupinovém sezení s kamarády i indiány, kdy jsem pochopil, že svět se skládá z vibrací, frekvencí, různých úrovní vnímání a pochopení. Tyto fyzické i duchovní pocity jsem si prožil později opakovaně a na různých místech světa. Impulsem byl dech, jindy slovo, dotknutí se kamene, uvolněná mysl, tělo, či vzpomínka. Prostě to může být cokoliv, pokud je mysl čistá. Jsme schopni vycítit mnoho souvislostí, starých i tisíce let, které směřují k jedinému bodu, události, proroctví. Aby se cyklus našeho vnímání světa završil a změnil. Všem je nám otevřena stejná cesta, jsme jedna stavebnice, ze které nelze vyjmout jediný prvek. Je to společná hra, všichni jsme součástí všeho. Nikdo z nás není víc, ani míň. Získal jsem pocit, že je čas sdílet informace. I proto jsem se rozhodl natočit tento film.“

Ve snímku se objeví i řada velkých tuzemských hereckých hvězda jako Jan Budař, Josef Polášek, Vladimír Javorský, Bára Seidlová nebo třeba Aneta Krejčíková. Více o filmu najdete na stránkách filmu.

Petr Vachler je český producent, scenárista a režisér, současně i propagátor veganství a hledání hlubších dimenzí života. Po tzv. Sametové revoluci v tehdejším Československu a pádu komunismu zakládá společnost Vachler Art Company (VAC), která vyráběla řadu úspěšných cyklických televizních pořadů a dokumentárních cyklů zaměřených převážně na českou kinematografii. Je také zakladatelem českých výročních filmových cen Český lev stejně jako České filmové a televizní akademie (ČFTA). Na poli celovečerního filmu autorsky debutoval černou komedií Doblba! (2005). Dlouholetý zájem o mystiku a tabuizovaný svět esoteriky zúročil v kontroverzně přijatém dokumentárním cyklu Detektor (2008). Odtud vedla i cesta k seriálům pro světové televizní a streamovací platformy.

Nejúspěšnějším projektem byl zatím seriál Top Secret UFO Projects: Declassified (Netflix, Sky History, 2021). Na ryze autorském projektu kombinovaného celovečerního filmu Tajemství a smysl života (2022) pracuje prakticky deset let. První klapka padla v roce 2013 a předcházelo jí několikaleté natáčení rozhovorů s významnými osobnostmi ze světa vědy, spirituality a duchovních nauk.  Žije v Praze ve více než dvacetiletém manželství s Marií, se kterou má tři děti (Valerie, Theodor a Viliam). Kromě režijní, scénáristické a producentské činnosti vybudoval v Praze postprodukční dům s filmovými a televizními ateliéry Studio Pokrok. Investuje prostředky do aktivit na ochranu zvířat, naposledy například podpořil a propůjčil hlas českému dokumentu o utrpení zvířat Svědectví (2021).

Foto: VAC

Komentáře