Senát na zástupce ombudsmana navrhl vládního zmocněnce Schorma

foto Schůze Senátu - ilustrační foto.

Praha - Vládní zmocněnec pro zastupování České republiky před Evropským soudem pro lidská práva Vít Alexander Schorm se stal jediným senátním kandidátem na zástupce ombudsmana. Horní komora ho vybrala v prvním kole tajné volby. Druhého kandidáta horní komora nevybrala ani ve druhém volebním kole. Advokátu Jakubu Křížovi chyběl ke zvolení jeden hlas, právničce a ombudsmance na ministerstvu obrany Lence Marečkové čtyři hlasy. Za člena Národní rozpočtové rady Senát podle očekávání navrhl zvolit ekonoma Petra Musila.

Zástupce veřejného ochránce má do konce října zvolit Sněmovna, aby obsadil místo pro Monice Šimůnkové, která ke konci srpna kvůli sporům s ombudsmanem Stanislavem Křečkem na funkci rezignovala. Vybírat bude ze dvou prezidentských a jednoho senátního kandidáta. O tom, zda se horní komora pokusí dodat ještě druhého kandidáta, rozhodne ještě její vedení.

Schorma dnes v prvním kole tajných voleb podpořilo 32 ze 60 hlasujících senátorů, Kříže 23 a Marečkovou 20 senátorů. Nejméně hlasů obdržela ředitelka právní sekce Kanceláře veřejného ochránce práv Jana Gregorová, kterou volilo 12 senátorů a do druhého kola tak nepostoupila. Ve druhém kole dostal Kříž 28 z 57 hlasů, Marečková 25.

Prezident Miloš Zeman na zástupce ombudsmana opětovně navrhl advokáta a bývalého poslance ČSSD Zdeňka Koudelku z neparlamentního hnutí Trikolora a právníka Petra Scholze, který byl interním ombudsmanem Energetického regulačního úřadu.

Schorm i Gregorová se v kandidátských projevech přihlásili k odkazu prvního ombudsmana Otakara Motejla, s nímž spolupracovali. Gregorová také uvedla, že by chtěla pomáhat všem bez rozdílu a pomoci kancelář veřejného ochránce práv budovat jako moderní instituci. Chtěla by převzít agendu, o kterou byla před svým odchodem Křečkem připravena Šimůnková.

Schorm se odkázal na kandidátský projev z dob, kdy byl Senátem nominován proti Křečkovi na ombudsmana. Uvedl, že se lidskoprávní problematice věnuje dlouhodobě a ctí zásadu vzájemného respektu. Veřejný ochránce práv má podle Schorma pomáhat i těm, kteří zrovna nepožívají sympatií svého okolí nebo selhali. Marečková se z jednání horní komory omluvila a kandidátský projev poslala senátorům písemně.

Kříž mluvil o potřebě nalézat rovnováhu mezi svobodou a rovností. Role ombudsmana nemá být podle Kříže privatizována a být závislá na názorech a náladách jednoho člověka. Ombudsman má být služebníkem práva a spravedlnosti, katalyzátorem konsenzu, uvedl advokát. Ve funkci by využil i právnické zkušenosti ze státní správy.

Ke zveřejněným výhradám vůči své osobě Kříž řekl, že kandiduje za sebe, nikoli za konzervativní katolickou organizace Opus Dei, jejímž je členem. Křížovi je vytýkáno, že je odpůrcem potratů či sňatků stejnopohlavních párů. Advokát uvedl, že se věnoval mimo jiné ochraně dětí nebo obětí sexuálního násilí.

Kříže nominovala senátorka Jitka Chalánková z klubu ODS a TOP 09, k níž se veřejně připojil lidovec Patrik Kunčar. Marečkovou navrhl senátor Marek Hilšer z klubu Starostů a Gregorovou pirátská senátorka Adéla Šípová. Ta je podepsána i pod nominací Schorma, kterého navrhli také předseda klubu Starostů Jan Sobotka, Rostislav Koštial (ODS) a Miluše Horská z klubu KDU-ČSL.

Senát navrhl do rozpočtové rady ekonoma Musila, který byl jediným adeptem

Senát podle očekávání navrhl Sněmovně zvolit ekonoma Petra Musila členem Národní rozpočtové rady. Musil byl jediným adeptem na místo po Evě Zamrazilové, která se v červenci stala viceguvernérkou České národní banky. V tajných volbách mu dnes dalo podporu 56 z 60 hlasujících senátorů.

"Naše země rozpočtově nevzkvétá," řekl senátorům v kandidátském projevu Musil. Parafrázoval tak větu z prvního novoročního projevu bývalého prezidenta Václava Havla. Poukázal na zvyšující se zadlužení státu v uplynulých letech. Přičetl to sloganům o tom, že "zdroje jsou, dluhy se neplatí" a že "zadlužení ČR je jedno z nejnižších v Evropské unii".

"Pouštění žilou státní kase musí skončit. Pokud s tím nic neuděláme, nutně dospějeme do bodu, kdy o našich veřejných rozpočtech bude rozhodovat někdo jiný. A ten se nezakecá," uvedl Musil s využitím repliky z jedné z cimrmanovských her. Úkolem Národní rozpočtové rady podle něho je "být hlasitým alarmem v letadle, které se řítí k zemi", stejně jako hledat a nabízet řešení, jak předcházet ztrátě suverenity a kontroly nad veřejnými financemi.

Pětačtyřicetiletý Musil vyučuje makroekonomii i mikroekonomii na jihlavské Vysoké škole polytechnické. Působí také v médiích jako ekonomický redaktor. Psal pro webový portál Ekonomický deník, byl vedoucím ekonomické redakce časopisu Týden a od jara 2020 je ekonomickým redaktorem zpravodajského webu CNN Prima News.

Tříčlenná rada, která má provádět nezávislé hodnocení rozpočtové politiky, plnění rozpočtových pravidel nebo vydávat zprávu o dlouhodobé udržitelnosti veřejných financí, je po odchodu Zamrazilové nekompletní. Jejím předsedou se v červenci stal někdejší viceguvernér centrální banky Mojmír Hampl, kterého do této funkce navrhla vláda. Čtvrtým rokem v radě zasedá ekonom Jan Pavel, kterého nominovala ČNB. O obsazení rady rozhoduje Sněmovna na návrh Senátu, vlády a ČNB.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 30.04.2024 ČTK

Reklama

26°C

Dnes je úterý 30. dubna 2024

Očekáváme v 17:00 23°C

Celá předpověď