Židovský hřbitov vedle mého obýváku na mě působí příjemně, říká režisér Pavel Koutský

13. říjen 2022

Autor animovaných filmů a režisér Pavel Koutský se sice narodil v Praze, kde má dodnes ateliér, ale už přes 40 let žije v Malešově na Kutnohorsku. To, že má hned vedle obýváku židovský hřbitov, mu prý nevadí. Naopak ho to uklidňuje. S Pavlem Koutským natáčela přímo v Malešově Soňa Jindrová.

Pavel Koutský je režisér, animátor, grafik, malíř a také učitel. Narodil se v roce 1957 v Praze, ale už přes 40 let žije v Malešově na Kutnohorsku. V bývalém služebním domku u židovského hřbitova.

„Ano, když vyjdu ven terasovými dveřmi z obýváku, kde do roku 1945 bývala márnice, jsem přímo na hřbitově. Ale mně to nevadí. Naopak mě to uklidňuje a působí to na mě příjemně,“ říká režisér Koutský.

Na jedné straně domu jsou židovské náhrobky, na druhé zahrada s hospodářstvím, kde žena režiséra Koutského pěstuje nejrůznější zeleninu a chová hospodářská zvířata.

Pavel Koutský je autorem mnoha autorských filmů, televizních blackoutů, znělek a reklam. Jedním z jeho neslavnějších filmů je Curriculum vitae a Media.

V posledních letech spolupracoval s ilustrátorkou Lucií Seifertovou na kresleném naučném seriálu (111 dílů) Dějiny udatného českého národa.

Za svoji tvorbu získal několik ocenění, např. Zlatého a stříbrného medvěda na festivalu Berlinale a cenu FIPRESCI na festivalu ve francouzském Annecy. Na pražské FAMU učí skoro 30 let animaci.

Spustit audio