metro.cz

Počasí v Praze

2 °C / 15 °C

Pátek 26. dubna 2024. Svátek má Oto

Poslední beat festival se blíží. Legendární akce se poprvé konala už v roce 1967

  11:11
Tradiční akce všech fanoušků nejen rockové hudby – Československý beat festival – se neděli odehraje novodobě již potřetí, a to na půdě pražské Lucerny.
Pavel Sedláček (vlevo) a Ivan Rössler | foto: Mirek Vídeňský

„Vystoupí zde rokenrolová legenda počátku šedesátých let Pavel Sedláček se svou skupinou Cadillac. Následovat budou brněnské Synkopy 61, které letos slaví symbolických 61 let. Z Bratislavy přijede Pavol Hammel a jeho legendární Prúdy. Flamengo letos slaví 50 let desky Kuře v hodinkách a pod názvem FLAMENGO reunion session uvede to nejlepší ze zmíněné desky,“ uvádějí organizátoři v čele s bývalým šéfem zábavy televize Nova Ivanem Rösslerem.

Z vystupujících kapel bude letos tou nejmladší Precedens. Skupina byla fenoménem až v osmdesátých letech, ale nyní už se řadí k legendám a do Lucerny bezpochyby patří. Michal Prokop a Framus five se do Lucerny vrací po 55 letech.

„V roce 1967 se Prokop poprvé postavil k mikrofonu jako zpěvák, předtím působil jako kytarista, a hned mu na Československém beat festivalu udělili titul zpěvák roku. Jeho vystoupení bude vrcholem letošního beat festivalu,“ lákají organizátoři.

Závěr bude patřit skupině The Primitives Group. Překvapili na obou historických festivalech, ale v roce 1968 předvedli takovou psychedelickou show, jaká v té době neměla obdoby. Zopakovali ji v roce 2017 a určitě s něčím můžeme počítat i letos, už z toho důvodu, že Ivan Hajniš v Lucerně oslaví své pětasedmdesáté narozeniny.

Československý beat festival se poprvé konal v roce 1967, pak ještě v roce 1968 a 1971. Poté byl zakázán. V roce 2017 jej Rössler a jeho tým s velkým úspěchem po padesáti letech obnovili, původně jako jednorázovou akci. Dobré ohlasy ale organizátory přivedly na myšlenku v tomto projektu pokračovat. V roce 2018 byl festival dokonce dvoudenní. „Festival jsem obnovil po padesáti letech. 16. října jej budu pořádat potřetí a také naposled,“ uzavírá pro Metro Rössler.

Autor: Filip Jaroševský Metro.cz

Hlavní zprávy

Co jste dělali Prvního máje roku 1986? Z Černobylu k nám doputoval radioaktivní mrak

vydáno 26. dubna 2024  5:16

Přenesme se o 38 let nazpět, na sever sovětské Ukrajiny, do Černobylu. Máme po půlnoci, technici jaderné elektrárny spouští rutinní test nouzového...  celý článek

Generace Z snižuje průměr ve sjednávání životního pojištění. Co k tomu mladé lidi vede?

vydáno 25. dubna 2024  16:07

Mladá generace se mnohým může zdát jako nezodpovědná. Podle nové analýzy se ukazuje, že tomu tak není. Její zástupci totiž snižují průměr ve sjednávání...  celý článek

Mráz spálil révu netypicky. Škody ve vinicích přesahují dvě miliardy

vydáno 26. dubna 2024  13:22,  aktualizováno  13:42

Že to vinaři a vinohradníci nemají jednoduché, znělo i na tiskové konferenci k aktuální situaci a vyčíslení škod. Během pár týdnů se totiž prakticky...  celý článek

Orty chtějí upravit tak, aby bývalým kaolinovým dolem projeli i vozíčkáři

vydáno 26. dubna 2024  13:22

Jihočeský kraj pracuje na zpřístupnění podzemních chodeb blízko Českých Budějovic, kde se těžil kaolin. Úpravy budou stát desítky milionů korun. Pak by...  celý článek