Chrudimské noviny Grafický výtvarný přednes Pavla Hayeka

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

Grafický výtvarný přednes Pavla Hayeka

Pardubice – V Galerii Univerzity Pardubice byla otevřena výstava prací Pavla Hayeka. Scénář výstav je zaměřen na realizaci výstavních projektů současného profesionálního výtvarného umění s důrazem na mapování různých poloh současné malby.

Galerie Univerzity Pardubice přispívá k prezentaci a porozumění rozmanitosti světa umění studentům a zaměstnancům UPCE a současně rozšířuje nabídku nejkvalitnějších výstupů současné umělecké scény směrem k široké i odborné veřejnosti. Moderní prostor je připravený vystavovat kvalitní umělce z České republiky i ze zahraničí.

 

Pavel Hayek : Zebry                                                                               Archiv autora

Dílo Pavla Hayeka /1959/ bývá nejčastěji spojováno s konkrétním uměním, což je označení pro umělecké hnutí se silným důrazem na geometrickou abstrakci. 

Hayek používá rastry válečků k téměř op-artové vizuální hře, kdy se ze statického obrazu stává jemné pohybové vlnění. Op-art je jedním ze směrů geometrické abstrakce, který maximálně využívá rozumu, přesnosti a logiky, zpracovává poznatky z geometrie a fyziognomie a je spojen s psychologickými výzkumy.

Věra Nevečeřalová

Reklama