Útok ve Žďáru: O život přišel statečný student Petr Vejvoda, vlastním tělem chránil spolužačku

Vražedkyně ve Žďáru nad Sázavou: V roce 2014 napadla Barbora Orlová nožem středoškoláky, její řádění nepřežil Petr Vejvoda
Zdroj: Profimedia

Schizofrenička Barbora Orlová zaútočila 14. října 2014 na středoškoláky ve Žďáru nad Sázavou. Tragédie si vyžádala několik zraněných a jeden život. Když se odvážný student Petr Vejvoda snažil ochránit svou spolužačku před útočící Orlovou, byl bodnut nožem do hrudníku.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 13. 10. 2022 16:00

Šestadvacetiletá duševně nemocná Barbora Orlová z Ostravska již měla za sebou podobný útok. K němuž došlo o dva roky dříve. Nejděsivější na celé situaci bylo to, že si školu ve Žďáru nad Sázavou vybrala zcela náhodně, neměla k ní žádný vztah.

Barbora Orlová útočila i v Havířově

Dle Karvinského deníku si nebezpečná Barbora Orlová “vyzkoušela” útok na základní školu nejprve v Havířově - Šumbarku. V květnu 2012 si za rukojmí vzala jednu dívku, přitom velmi těžce zranila zaměstnankyni školy, která dívku bránila před agresorkou. Školačku vysvobodila až zásahová jednotka. Vše se ale naštěstí obešlo bez úmrtí. O dva roky později ve Žďáru to již bohužel bylo jiné...

Odvážný student Petr Vejvoda

K napadení na Střední škole obchodní a služeb Českomoravského svazu spotřebních družstev došlo okolo půl osmé ráno 14. října 2014. Schizofrenní žena se jednoduše vmísila mezi děti spěchající do budovy školy. Tam nejprve zaútočila nožem na jednu dívku, které Petr Vejvoda přispěchal na pomoc. On díky tomu přežila, on však svým zraněním podlehl. Odvážný mladý muž byl za svůj čin několikrát oceněn in memoriam a získal i Cenu Michala Velíška.

Celkem byly po zásahu, kterého se účastnilo až pět desítek policistů z různých útvarů, převezeny do nemocnice čtyři osoby. Tři sedmnáctileté studentky – ta, kterou Petr zachránil, další s drobným řezným zraněním na ruce a poslední s psychickým šokem. Čtvrtou zraněnou osobou byl zasahující policista.

Kde je Barbora Orlová?

Útočnice neskončila ve vězení, ale v takzvané zabezpečovací detenci. To je druh ochranného opatření, který se vykonává ve zvláštních ústavech, kde jsou realizovány různé psychologické, léčebné a pedagogické programy. Jsou zde umístěny osoby nebezpečné pro společnost. Ostrahu zajišťuje vězeňská služba.

Podle webu Seznam Zprávy měl v červenci tohoto roku Městský soud v Brně rozhodnout o přemístění Barbory Orlové do ústavní léčby. Po námitkách žalobce však Krajský soud pobyt v zabezpečovací detenci prodloužil.

Zdroje informací: 

Wikipedia.org: Petr Vejvoda

Karvinskýdeník.cz: Nebezpečná schizofrenička z Havířova zabíjela ve Žďáru

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články