Zjednodušení a digitalizace jsou pro firmy zásadní

čtvrtek, 13. října 2022, 16:50 Retail MediaGuru

Pro firmy je důležité, aby podstoupily transformaci v podobě digitalizace a zároveň, aby vytvořily strategii směřující ke zjednodušení.

Jiří Nehasil z Makra při prezentaci na konferenci Retail in Detail: Digitech 2022, zdroj: Blue Events

Jiří Nehasil z Makra při prezentaci na konferenci Retail in Detail: Digitech 2022, zdroj: Blue Events

Zjednodušení a digitalizace jsou momentálně nejdůležitějšími faktory, které mají firmy podstoupit, aby jejich kroky vedly k prosperitě. Technologický pokrok nákupních procesů je nutné přizpůsobit pro chod dané firmy, důležité je zároveň přijmout nové nákupní požadavky a návyky zákazníků. „Tlak na to, aby zákazník dostal digitální řešení v jakémkoliv formátu, je obrovský a zákazník ho chce,“ uvedl Jiří Nehasil, sales and operations director, Makro Cash & Carry ČR, na konferenci Retail in Detail 2022: Digitech v minulém týdnu.

Moderní technologie je důležité přijmout, naučit se s nimi pracovat a využít ve svůj prospěch. Technologické inovace nejsou jen pro velké hráče, ale také pro menší firmy, které chtějí do svého chodu zakomponovat nejnovější technologie. O praktický příklad se na konferenci postaral Pavel Dort, ředitel společnosti 4MAX, který hovořil o tom, že samoobslužné pokladny nejsou jen pro velké prodejny. Samoobslužné pokladny totiž využívají rovněž malé prodejny COOP, které koncept dále úspěšně rozvíjejí v podobě otvírání samoobslužných prodejen v dalších městech, například ve Strakonicích a Českém Krumlově.

V případě samoobslužných prodejen je vČeské republice unikátní vstup přes bankovní identitu, který umožňuje také prodej alkoholu. „Aktuálně, při nejmenším v Evropě, jsme jediní, kdo má na samoobslužných prodejnách prodej alkoholu, protože má vstup s ověřením věku přes bankovní identitu,“ vysvětluje Lukáš Němčík, head of marketing and business development ve společnosti COOP. „Z hlediska tržeb alkohol tvoří tak velkou část, že vynechat ho znamená ztrátu jakékoliv ekonomiky prodejny,“ doplňuje.

Další krok k digitalizaci prodejen představil také Ján Herda, jednatel společnosti NOV, který promluvil o rozšíření elektronických cenovek. Digitální cenovky umožňují především synchronizaci cen v online a offline světě, dynamickou cenotvorbu, snižují personální náklady na prodejně a také zlepšují orientaci zákazníků. Ján Herda představil také novou funkci kontroly čerstvosti vystavených potravin, která prodavače pomocí blikání upozorní na blížící se čas expirace.  

Zjednodušení pro zákazníky v rámci velké značky ukázal Jiří Nehasil, který hovořil o praktických digitálních nástrojích. Makro nabízí možnost objednávek online, objednávku dovozu zboží nebo službu Click and Collect, dále také elektronické letáky, self scanning nebo mobilní aplikaci Moje Makro. „Naší cílovou vizí je jedno řešení pro všechno – jedna Makro identita, která zákazníkovi umožní mít vše v mobilu. Žádné plastové zákaznické kartičky, žádné papírové letáky nebo tištěné účtenky, vše digitálně na jednom místě,“ vysvětluje.

Proces pro zjednodušení práce zaměstnanců ukázal Petr Žídek, workforce and operations support manager Albert ČR, který představil matematický model na optimalizaci směn a nasazení pracovníků vyvinutý firmou Aristotelos. Možnost chytrého rozvržení prostoru prodejen představil Petr Kavánek, CEO společnosti Quant Retail, který mimo jiné umožňuje centrálně řídit způsob vystavení konkrétních produktů. Novinku Click to Pay, která umožňuje placení na internetu, popsal Luděk Slouka z Mastercardu.

-tšl-