Mistrovství světa Gravel 2022 - ozvěny

Světový šampionát na gravelu má za sebou velkolepou premiéru, v mužích vítězila silniční kola, v ženách gravel...

Autor: Tomáš Ježek
Foto: Michal Červený
Mistrovství světa Gravel 2022 - ozvěny

 
Mistrovství světa na gravelu má za sebou vydařenou premiéru. Na start se postavily hvězdy napříč cyklistickými odvětvími a závod se uskutečnil za velkého zájmu fanoušků i médií. Titul v elitní kategorii žen vybojovala Pauline Ferrand Prévot (FRA), v mužích zvítězil Gianni Veermersch (BEL).

Závod elitních žen byl další možností a šancí, aby Pauline Ferrand Prévot získala duhový dres, a to se jí také povedlo. Po vítězství na mistrovství světa v short tracku, cross - country a maratonu vítězí také v gravelovém šampionátu a přidává letos čtvrtý duhový trikot. Toto vítězství ale bylo možná nejtěsnější, skvělý závod předvedla švýcarská bikerka Sina Frei, se kterou Pauline po 140 kilometrů dlouhém závodu sprintovala. I na třetím místě byla bikerka, a to domácí Chiara Teocchi (ITA).


Nejuniverzálnější cyklistka historie Pauline Ferrand Prévot opět vítězí. Mistryní světa je v cyklokrosu, na silnici, 3x v cross country, jednou v short tracku, 2x v maratonu a nyní i na gravelu...

Tak, jak se v ženách suverénně na gravelu představily bikerky, v mužích to byli především silničáři z nejvyšší kategorie WorldTour či ProContinental. Závod ovšem nebyl tak napínavou podívanou, jako v ženách. Již v první třetině závodu si vytvořila náskok dvojice Gianni Vermeersch (BEL) a Daniel Oss (ITA) a už je nikdo nesjel. V posledním cílovém okruhu se pak Gianni vzdálil i od Osse a dojel si pro suverénní vítězství.

Televizní kamery bohužel nezachytily jeho finální atak v závěrečném singletrailu, kde zúročil svou excelentní techniku z cyklokrosu a pak už si jen hlídal náskok: "Po nástupu jsem musel jet naplno, ale nechtěl jsem také riskovat defekt nebo pád, takže jsem se musel dost soustředit. "Celý den jsme jeli na plno, ve chvíli, kdy jsme měli náskok k pěti minutám, jsem věděl, že máme velkou šanci bojovat o vítězství. Byla to pro mě jedna z největších šancí stát se mistrem světa. Nemůžu uvěřit, že si domů odvezu duhový dres," uvedl Gianni.


Gianni Vermeersch

A jestli vám právě Gianniho jméno něco říká, jste cyklističtí znalci. Již pět let je členem týmu Alpecin Deceuninck, kde závodí i Mathieu van der Poel (NED), jenž bral po sprintu s Gregem van Avermaetem (BEL) bronz. Původně byl Gianni ryzím cyklokrosařem, jakmile ovšem tým v čele s hvězdou MVDP vstoupil do vyšší divize - ProConti, Gianni se začal účastnit i velkých silničních závodů, kde začal překvapivě dosahovat stejných úspěchů jako v cyklokrosu. Startoval například na Giro d'Italia, španělské Vueltě a především na jarních klasikách jako Paříž - Roubaix či Okolo Flander, kde bral v roce 2021 7. místo.

Dobře si vedl i Zdeněk Štybar, jenž se celý závod pohyboval ve skupině pronásledovatelů a nakonec obsadil 8. příčku. "Za mě výborný závod, uvolněná atmosféra, naprosto něco jinýho než silnice nebo krosy. Samotná disciplína je mišmaš disciplín, ale vzhledem k tomu, že jsem zatím jel jen jeden závod, tak se to těžko hodnotí, ale na mě to udělalo dojem. Věřím, že gravel má obrovskou budoucnost, už dnes jsou prodeje gravel biků vysoké a mám pocit, že lidi baví víc jezdit po lesích a polňačkách než po silnicích, kde je pořád víc a víc kol." 


Úsměv ve tváři Zdeňka Štybara po světovém šampionátu..., nová disciplína se mu zřejmě zamlouvá. Aby také ne: Gravel - kombinace mezi silnicí a cyklokrosem, neboli disciplína pro Zdeňka Štybara šitá na míru...

Na startu stál i bývalý český silniční profesionál Luboš Pelánek, jenž roky v Itálii bydlí, a proto si závod nemohl nechat ujít.

"Byl to pěknej závod, překvapila mě především atmosféra. Diváků přišlo dost, což jsem nečekal. Závod jsem si užil a jsem rád, že jsem mohl startovat. Nebyl jsem sám, kdo to hodnotil pozitivně, pro většinu lidí to byla první zkušenost se závodem takového typu. Byl to ale dost výživnej závod. Tím, že se to jelo skoro celý po gravelových cestách, neutíkalo to a připadalo mi, že závod má 300 kilometrů. Jsem hlavně spokojenej, že jsem závod dokončil, to byl můj cíl," uvedl Luboš Pelánek.

Gravelový šampionát bez gravelových kol

Přesto, že se v Itálii konal světový šampionát gravelistů, gravelových kol jsme mohli především v kategorii elitních mužů spatřit u jezdců na předních příčkách jen minimálně. 

Bronzový Mathieu van der Poel absolvoval závod stejně jako vítěz Gianni Vermeersch na silničním kole Canyon Ultimate CFR, která používají silničáři především na vrchařské etapy. Tento model zvolili jezdci namísto nejpoužívanějšího Canyonu Aeroad, do jehož vidlice a zadní stavby by se nevešly pláště v požadované šíři - Gianni vezl 33 mm široký plášť na předním a 35 mm široký na zadním kole.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený MVDP (@mathieuvanderpoel)

Na cyklokrosovém kole závod absolvoval Zdeněk Štybar, a to na Specialized S-Works Crux. Stejné kolo zvolil i Matthew Beers (RSA). Pláště vezli rovněž od amerického giganta Specialized, a to gravelové s názvem Pathfinder široké 33 mm.


Zdeněk Štybar

Silniční kolo Specialized Roubaix zvolil Peter Sagan, Daniel Oss a i Sina Frei. To se používá především na jarní kostkované klasiky, v ostatních závodech používají jezdci model Tarmac.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený Peter Sagan (@petosagan)

 
Zvědaví jsme, jak se k výběru kol postaví Mezinárodní cyklistická unie UCI. Z předních pozic vezl gravelové kolo pouze Greg van Avermaet, jenž zvolil novinku URS od švýcarské značky BMC stejně jako Pauline Ferrand Prévot. Jak ale závodníci sami uváděli, gravelové kolo bylo dle jejich názorů pomalé a méně aerodynamické. To je způsobeno především sklonem vidlice, jež má gravel položenější. Rozdíl je i ve tvaru vidlice a zadní stavby, gravelové kolo má obě tyto části širší, aby mohl jezdec nazout širší pláště a prošlo i případné bahno.


Jen pro zajímavost a srovnání - tato "aero" Merida Reacto s 32' plášti vyhrála se Sonnym Colbrellim letošní Paříž - Roubaix... Pokud takový stroj chcete vidět, domluvte si schůzku v centrále Merida ČR ve Šlapanicích, visí jim tam na zdi...

Ať už se k tomu UCI postaví jakkoli, pořádání gravelového šampionátu je skvělým tahem nejen pro závodníky, ale i značky, které mohou prezentovat svá kola a jejich vybavení. Na své si přijdou i fanoušci, kteří mohou v závodech úplně jiného type sledovat najednou hvězdy napříč cyklistickými odvětvími. 

No, uvidíme příští rok. To se totiž šampionát bude konat na přelomu září a října a znovu v Itálii, konkrétní místo však známé není. Každopádně bychom mohli očekávat hojnou účast napříč disciplínami, většina cyklistů totiž šampionáty ve svých hlavních disciplínách už bude mít dávno za sebou. V roce 2023 čeká cyklistický svět historicky první společné mistrovství světa v Glasgow

 

Přečteno - 8805x Tagy: mistrovství světa gravel
Zapojte se do diskuze

Mohlo by vás zajímat

  1. TechnikaFotogalerie: Equator Yasei
    Fotogalerie: Equator Yasei
  2. Testy - RecenzeTEST: Equator Yasei - Titanové opojení
    TEST: Equator Yasei - Titanové opojení
  3. TechnikaFotogalerie: Van Rysel E-GRVL HD
    Fotogalerie: Van Rysel E-GRVL HD
  4. Testy - RecenzeTEST: Van Rysel E-GRVL HD
    TEST: Van Rysel E-GRVL HD
  5. Testy - RecenzePrvní dojem: ocel nebo titan - Javax vs. Equator
    První dojem: ocel nebo titan - Javax vs. Equator
  6. Ostatní závodyPetr Vakoč v Rakousku zahájil světovou gravel sérii
    Petr Vakoč v Rakousku zahájil světovou gravel sérii

Vlož svůj komentář:

Pro vkládání komentářů je nutné být přihlášený.
Proto se, prosím, tedy buď přihlašte nebo registrujte.

redakční systém | ISSN 1803-5744