Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Rusové naverbovali i vězně. Bývalý šéf gangu hned dezertoval, tak ho zastřelili

Autor: DVL - 
13. října 2022
19:46

Zauru Alijevovi měl za 12 let končit 18 let dlouhý trest. Dostal nicméně příležitost bojovat ve válce na Ukrajině. Tu využil tak, že dezertoval, za což byl okamžitě zastřelen, informoval deník The Mirror.

Notoricky známý zločinec byl propuštěn Vladimirem Putinem výměnou za nasazení na frontu. Poté, co se pokusil opustit Rusko, byl zastřelen. Zaur Alijev měl za sebou splněných již 6 let z 18 let dlouhého trestu. Jeho trest se mu však přerušil na základě kontroverzního plánu, podle kterého vrazi a další trestanci mohou odejít bojovat na Ukrajinu.

Po propuštění mají strávit nejméně 6 měsíců v přední linii ve Wagnerově skupině, jež úzce spolupracuje přímo s Kremlem. Pokud zůstanou naživu, bude jim zbytek trestu odpuštěn a ruský prezident jim formálně udělí milost.

Desítky tisíc odsouzených údajně vyprázdnily ruské vězeňské cely, aby bojovaly proti Ukrajině. Alijev se však rozhodl pro útěk. Telegramový účet zvaný VChK-OGPU prohlásil, že „ostatní bojovníci ho rychle chytili a zastřelili“.

Wagnerovu skupinu založil Putinův blízký přítel Jevgenij Prigožin, který zároveň řídí prokremelskou propagandu na sociálních médiích v Rusku i zahraničí.

Před svým odsouzením byl Zaur Alijev považován za vůdce jednoho z nejmocnějších ázerbájdžánských zločineckých klanů v Moskvě.

Prigožin, přezdívaný Putinův „šéfkuchař“, minulý měsíc varoval vězně, že uprchlíci budou jednorázově popraveni, i když se taková vražda jeví jako protizákonná. „Prvním hříchem je dezertace. Nikdo neodchází, nikdo se nevzdává,“ řekl vězňům při náboru. „Dozvíte se, co máte dělat, pokud jde o kapitulaci. Druhým hříchem je alkohol a drogy ve válečné zóně. Třetím hříchem je záškodnictví - to zahrnuje sexuální kontakty s místními ženami, muži, flórou, faunou, kýmkoli. Minimální věk, který bereme, je 22, maximum je 50. A dobrá fyzická kondice je nutností,“ řekl vězňům Prigožin.

11:37
Dnes

Británie poskytne Ukrajině dosud největší balík vojenské pomoci včetně 1600 střel, 400 vozů a čtyř milionů kusů munice, uvedla Sunakova vláda.

11:14
Dnes

Ukrajinští vojáci v první linii tvrdí, že konečný souhlas amerického Kongresu s balíčkem vojenské pomoci ve výši 60 miliard dolarů bude obrovským povzbuzením pro morálku. Představitelé v Kyjevě se munici pokusí co nejdříve dostat tam, kde je potřeba. Stále to ale bude značný logistický problém. Institut pro studium války naznačuje, že Rusko se může pokusit zaútočit na dopravní sítě, jako jsou železnice, aby zkomplikovalo distribuci vojenské pomoci, píše agentura Unian.

10:51
Dnes

Kadyrov se rozhodl jít v noci do posilovny. Zveřejnil video, ve kterém hraje píseň o „čečenském orlu“, který „spěchá do bitvy“. Údajně se tím hlava Čečenska snaží všechny přesvědčit, že je zdravý. Kdy bylo video pořízeno, není známo. Včera se objevily zprávy, které tvrdily, že je Kadyrov vážně nemocný.

Zobrazit celý online

Video  Sergej Surovikin. Ruský generál, který byl dvakrát ve vězení.  - Videohub
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa