Desátý ročník SIGNAL Festivalu zahájen: Co všechno vás letos čeká?

Mnoho pražských lokací rozsvítí desátý ročník SIGNAL Festivalu, který se letos po čtyřleté pauze vrátil na náměstí Míru. Tam bude asi největší lákadlo celého festivalu, a tím je videomapping na fasádě katedrály svaté Ludmily. Projekci francouzského vizuálního kolektivu AV Extended doplní hudba českého hudebního producenta Aid Kida. Dílo tak oslavuje české předsednictví v Radě Evropské unie.

Festival uvede celkem 15 instalací na 2 festivalových trasách – Centrum a Vinohrady/Vršovice. Doplní jej týdenní doprovodný program v Kunsthalle Praha, CAMPu nebo Galerii U Betlémské kaple. Festival bude probíhat od čtrvtka do neděle. 

Návštěvníci festivalu se mohou těšit na unikátní dílo digitálního umělceRefika Anadola vytvořené z městských dat, světelně-divadelní inscenaci pod režijní taktovkou Miřenky Čechové nebo instalaci designéra Maxima Velčovského, která reaguje na válku na Ukrajině.

Maxim Velčovský vytvořil instalaci na Mariánském náměstí, která reaguje na válečné události na Ukrajině. Dílo s názvem Fyzická možnost smrti v mysli někoho žijícího tvoří vyhořelá auta dovezená přímo z oblastízasažených válkou. Doplňují je konkrétní příběhy ukrajinských občanů, kteří přišli nejen o své vozy, ale často také o veškerý majetek či blízké. Projekt vzniká ve spolupráci s neziskovou organizací Post Bellum a Velvyslanectvím Ukrajiny v České republice.

„Desátý ročník reflektuje všechny naše základní hodnoty, jako jsou sounáležitost, spolupráce a diverzita. To se odráží v celé dramaturgické skladbě programu. Signal Festival 2022 je takovým naším programovým best of. Stejné hodnoty jsou vlastní také Evropské unii. Proto jsme se rozhodli oslavit české předsednictví v Radě EU s velkou parádou a stvořili jsme projekt Light for Europe. Francouzsko-český videomapping rozsvítí baziliku sv. Ludmily už ve středu. Náměstí Míru patřilo vždy mezi nejmilovanější festivalové lokace, takže se těším,že uděláme radost obrovskému množství fanoušků. Skvělé instalace letos najdou ale také v placené galerijní zóně, vůbec největší, jakou jsme kdy připravili,“ říká ředitel festivalu Martin Pošta.

 

Související

festival SIGNAL

OBRAZEM: Prahu rozzářil jubilejní ročník Signal festivalu

Festival nabízí 15 instalací po různých místech Prahy. Hlavním lákadlem letošního ročníku je návrat videomappingu po čtyřech letech na katedrálu svaté Ludmily a instalace rozstřílených aut ruskými agresory a okupanty na Ukrajině od designéra Maxima Velčovského, která vypráví krutý příběh každého daného vozu i jeho majitele. Festival se koná od 13.-16.10. Návštěvníci mohou jít po trase skrze historické centrum nebo po Vinohradech.
Festival SIGNAL 2015, autor: Saša Dobrovodský

Kvůli plánovaným opatřením se ruší kulturní akce, festival Signal nebude

Organizátoři festivalu světla Signal, který měl v Praze začít 15. října, zrušili dnes jeho letošní ročník. ČTK to za pořadatele oznámila Nikola Lörinczová. Ředitel festivalu Martin Pošta dnes jednal s ministrem zdravotnictví Romanem Prymulou (za ANO), který mu sdělil, že v pátek oznámí přísnější opatření kvůli rekordnímu číslu nakažených v Česku. Na jejich základě nebude reálné festival uskutečnit. Organizátoři tak řeší, jaké kroky dále uskutečnit. Své plány oznámí v budoucích týdnech.

Více souvisejících

festival SIGNAL

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

Hackeři, ilustrační foto

Hackeři nabourali web KGB, zveřejnili nabídky na spolupráci z Česka

Hackeři, sympatizující s opozicí vůči běloruskému prezidentu Alexandru Lukašenkovi, úspěšně pronikli na server tajné politické policie KGB a zveřejnili online 40 000 udání, včetně nabídek dobrovolné spolupráce, a to i od Bělorusů žijících v zahraničí, včetně Česka.

včera

Satelit, ilustrační foto

Estonsko obvinilo Rusko z rušení GPS signálů

Estonsko obvinilo Rusko z porušování mezinárodních pravidel ohledně vzdušného prostoru tím, že ruší signály navigačního systému GPS. Estonský ministr zahraničí Margus Tsahkna plánuje tuto záležitost projednat se svými partnery v NATO a Evropské unii. Informuje o tom agentura Reuters.

včera

včera

včera

Pálení čarodějnic

Pálení čarodějnic dříve a dnes. Jak se změnil tento zvyk napříč historií?

Poslední dubnovou noc nazývali naši předci nocí Filipojakubskou a spojovali ji s mnohými pověrami a zvyky, které převážně souvisely s lidovou vírou v existenci čarodějnic. Proto se také později začalo v souvislosti s 30. dubnem hovořit o pálení čarodějnic. Jak se podoba lidového svátku během historie proměnila? 

včera

Evropská Unie

Další odchod z EU? Šance jsou malé, neodejde Polsko ani Maďarsko

Odborníci z Polska vyjádřili názor, že pravděpodobnost tzv. polexitu, tedy vystoupení Polska z Evropské unie, je velmi nízká. Tento postoj zazněl v úterý, krátce před oslavami 20. výročí vstupu země do EU, informuje agentura PAP. Podobně nízká je i šance na vystoupení Maďarska.

včera

Donald Trump

Trump dostal u soudu tučnou pokutu za veřejné vyjadřování

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

včera

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

včera

včera

včera

včera

včera

Při lyžování v rakouských horách zahynul Čech

V pondělí tragicky zahynul 66letý Čech při lyžování v rakouském horském středisku Kaprun. Uvedla to agentura APA, která uvádí, že Čech nepřežil srážku s 53letým Nizozemcem.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy