Bernartice - malá obec v jižních Čech jen kousek od Písku.
Klatovské gestapo
Instruktor parašutistů Rudolf Krzák
Krzákovi před válkou (Rudolf Krzák vzadu uprostřed)
Bernartice - malá obec v jižních Čech jen kousek od Písku.
17
Fotogalerie

K. H. Frank „ochránil“ Bernartice před zkázou: Po Lidicích se bál, že se Češi vzbouří

Lidice a Ležáky se staly symbolem heydrichiády za Protektorátu Čechy a Morava. A málem tam spolu s nimy mohly být i jihočeské Bernartice. Z této obce u Písku pocházel letec Rudolf Krzák a právě sem zamířili parašutisté operace Intransitive hledat úkryt. Nacisté krátce po Heydrichově smrti obec, ve které tušili nebezpečné odbojáře, obklíčili a prohledali. Nic ale nenašli a místní před osudem podobný Lidicím paradoxně zachránila německá bestie.

Bernartice podle všeho několik týdnů ukrývaly výsadek Intransitive, který tvořili nadporučík Václav Kindl, četař Bohuslav Grabovský a desátník Vojtěch Lukaštík. Nacisté je ale ani přes všechnu snahu nenašli. Místní silný odboj byl hrdý na svou protiněmeckou činnost a ukrývání parašutistů se mezi obyvateli rychle rozneslo. Bohužel se to tak dostalo i ke konfidentům gestapa.

Začátkem června nacisté odvezli rodinu Rudolfa Krzáka, který členům Intransitive dělal instruktora ve Velké Británii. U výslechu některé umučili, některé pak zabili v koncentračních táborech. Jen o týden později gestapo celou obec obklíčilo a podrobilo podrobnému prohledání. Nic nenašli. Přesto si odvezli několik místních k výslechu a po pár dnech přijeli pro další. 23 lidí popravili, pět dalších poslali do koncentráků.

Říká se, že v době prohledávání gestapem, parašutisté v Bernarticích stále byli. Měli prostě jen štěstí. Nacistům ale běžně stačilo jen málo a během heydrichiády dávali okolí na vědomí, že s každým udělají rychlý proces. Bernartice paradoxně „zachránil“ K. H. Frank. Chtěl totiž v protektorátu zachovat klid. Češi nacistickému Německu vyráběli zbraně a bez nich by toho Říše moc nezmohla. Hrozící vzpoura by pro ně mohla být zničující. Navíc je zaskočila mezinárodní odezva po vypálení Lidic.