Knižní veletrh se vrací po covidových omezeních, zájem o něj je rekordní

  9:04
Po třech letech konečně návrat do normálu. Podzimní knižní veletrh, který se dnes a v sobotu uskuteční v havlíčkobrodském kulturním domě Ostrov, se vrací k podobě, jakou návštěvníci i vystavovatelé znají. Že odezněly dva covidové roky, je patrné z počtu vystavovatelů i obrovského zájmu o vstupenky.

Jeden z minulých ročníků Podzimního knižního veletrhu v Havlíčkově Brodě. | foto: Tomáš Blažek, MAFRA

Podzimní knižní veletrh je jednou z nejvýznamnějších událostí pro celý Havlíčkův Brod. Akce označovaná za největší setkání spisovatelů, vydavatelů a nakladatelů pod jednou střechou přiláká do kulturního domu Ostrov každoročně tisíce lidí.

V minulých dvou letech se tak ovšem stát nemohlo. V roce 2020 byl veletrh dva týdny před termínem zrušen. A loni se konal za přísných proticovidových opatření. „Řešili jsme testy, certifikáty, očkování. Omezení se na návštěvnosti hodně podepsala,“ vrátila se k loňskému roku ředitelka veletrhu Markéta Hejkalová.

Zato letos má úplně jiné starosti. Zájem o 32. ročník tradiční akce je obrovský. „Je přihlášeno 136 nakladatelů. A mohlo by jich být ještě víc, některé už bohužel z kapacitních důvodů musím odmítat,“ podotkla Hejkalová.

Nečekaný zájem je i o vstupenky pro školy, které jim pořadatelé nabídli v předprodeji. Zatímco loni zájem vůbec nebyl, letos jdou na dračku. „Školy už si jich objednaly celkem dva tisíce. To je neuvěřitelné číslo,“ podivuje se ředitelka.

Doprovodný program obsahuje 127 pořadů

Rekordní má letos být i doprovodný program veletrhu. Díky otevření nové krajské knihovny v těsném sousedství Ostrova se jeho podstatná část může přesunout tam.

V budově je velký přednáškový sál, zajímavý prostor podobný krytému amfiteátru nabízí i schodiště. Obvyklou porci pak nabídne samotný kulturní dům, stánky vystavovatelů a salonky.

Výběr z programu 32. Podzimního knižního veletrhu

Pátek 14. 10.

  • 10.30 - Míša Šerá: Nebojte se komiksu aneb jak na komiks v knihovně a ve škole.
  • 11.00 - Markéta Hejkalová: Dům pod náměstím. Křest nové knihy
  • 11.30 - Jan Zrzavý: pořádá Jitka Měřínská, Společnost Jana Zrzavého
  • 11.45 - Danuše Nerudová: Máte na víc #jensedomluvit; beseda o knize
  • 12.00 - Vojtěch Vacek a další laureáti Ceny Jiřího Ortena: Zahájení autorského prodeje pro Ukrajinu
  • 12.30 - Proleťte se s CBS Nakladatelstvím a vyhrajte knihy „z nebe“ Křest knihy Čarovné Žďárské vrchy
  • 12.30 - Petr Šámal: Ženy za mřížemi; beseda o připravované knize
  • 13.15 - Suzanne Renaud, Bohuslav Reynek: První sníh
  • 14.00 - Tradiční setkání s Ivanem Krausem na schodech Krajské knihovny Vysočiny
  • 14.30 - 80. výročí operace Anthropoid a největší popravy českých vlastenců v Mauthausenu
  • 14.45 - Irena Obermannová: Přítelkyně. Autorské čtení z horké novinky.
  • 15.30 - Alena Mornštajnová: beseda s oblíbenou spisovatelkou
  • 16.00 - Literární TALENT ROKU 2022: nové literární ocenění
  • 17.00 - Jubilejní dvacáté udílení ceny Littera Astronomica a přednáška laureátky Jany Žďárské
  • 20.00 - Večer nejkrásnějších knih a jejich tvůrkyň a tvůrců

    Sobota 25. 10.
  • 9.30 - Alena Jindrová: Havlíčkův Brod včera a dnes II.
  • 10.00 - Dr. Hans Heiss: Karel Havlíček Borovský a jeho význam pro současný Brixen
  • 10.30 - Miloš Urban: Továrna na maso; představení nové knihy
  • 11.00 - Tradiční setkání s Michalem Vieweghem
  • 11.00 - Vlasta Baránková, Jiří Žáček: Nejmilejší pohádky
  • 11.30 - Ondřej Hübl: Opona; beseda s autorem thrilleru
  • 11.30 - Míla Doleželová: kniha o malířce monumentálních pláten
  • 14.30 - Petr Hecht: Cimrmani; prezentace knihy
  • 16.00 - Losování vstupenek a předávání cen

„Program obsahuje celkem 127 pořadů,“ vyčíslila Hejkalová. Návštěvníci se mohou těšit nejen na oblíbené autogramiády prakticky všech známějších českých spisovatelů, ale i na tematické přednášky, autorská čtení a besedy. Podrobný program lze nalézt na webu veletrhu hejkal.cz. Přepsaný do tištěné formy má těžko uvěřitelných šest stran A4.

Kromě češtiny na veletrhu zazní i cizí jazyky. V němčině pohovoří Hans Heiss, majitel domu, v němž byl Karel Havlíček Borovský ve vyhnanství, o Havlíčkových stopách v Brixenu. Chorvatština je rodným jazykem Denise Peričiće, jenž představí sbírku básní v próze 105 roků samoty. Přijede i italský básník Filadelfo Giuliano nebo rumunští básníci Dinu Flamand a Mircea Dan Duta.

Letošní ročník veletrhu bude neobvyklý rovněž zastoupením menších a dost často specializovaných nakladatelství. Vedle těch velkých domů, jako je třeba Host, Grada, Albatros Media a další se návštěvníci mohou těšit na opravdové žánrové lahůdky.

„Účast přislíbilo například nakladatelství temné fantastiky Carcosa, Golden Dog vydávající české horory, Petr Hecht s knihou o Divadle Járy Cimrmana, Kazda či Walden Press, vydávající knihy o přírodě, ale třeba i nakladatelství romské literatury Kher a mnohá další,“ vyjmenovává některé Markéta Hejkalová.

Autorský prodej pro ukrajinské spisovatele

Knižní veletrh nemůže opominout aktuální dění ve východní Evropě. Proto bude jeho součástí autorský prodej pro Ukrajinu. „Téměř padesát spisovatelů věnovalo své knihy s autogramem a během veletrhu je budou sami prodávat ve stánku PEN klubu za jednotnou cenu 200 korun,“ popisuje ředitelka. Výtěžek bude určen ukrajinským spisovatelům, kteří se kvůli válce ocitli v nouzi.

A aktuální situace se dotýká i samotných knihkupců. Inflace a nárůst cen energií a papíru nutí i je reagovat. „Hlavně cena papíru roste, navíc je ho na trhu málo. Stává se dokonce, že po třiceti letech papír vůbec není. Bohužel, i knihkupci musí zdražovat,“ vysvětluje Hejkalová, která sama má malé nakladatelství.

Přesto zůstává optimistkou. I když si knihy možná někteří v takovém množství odpustí, prodávat se budou pořád. A zvláště nyní na podzim, kdy se stávají i oblíbenými vánočními dárky. „Jak říká Jan Kanzelsberger, který by i na veletrhu měl být přítomen, knihy stále budou jedny z nejlevnějších balíčků pod stromečkem. I já těm slovům věřím,“ podotkla Hejkalová.

Dvaatřicátý podzimní knižní veletrh začíná dnes v 10 hodin. Zahájí ho předseda Senátu Miloš Vystrčil. Otevřeno bude do 19 hodin, v sobotu pak od 9 do 17 hodin.

Slosovatelná vstupenka stojí 60 korun a kromě neomezeného počtu vstupů na veletrh platí i do Muzea Vysočiny a Galerie výtvarného umění v Havlíčkově Brodě.