Radek Špryňar
14. října 2022 • 11:00

Co (ne)ukázala Slavia v Kluži: junior Olayinka, tři stopeři i strach o postup

Vstoupit do diskuse
4
  • Video se připravuje ...

    PŘÍMO Z KLUŽE | Další problémy dopadly na hlavu Slavie. Jako by jich v posledních dnech nebylo málo… Soubor trenéra Jindřicha Trpišovského selhal v Kluži. Prohrál 0:2 a výrazně si zkomplikoval cestu za postupem ze základní skupiny Konferenční ligy. Web iSport.cz ve svém pravidelném glosáři vytahuje pět věcí, které čtvrteční zápas ukázal.

  • 331 minut bez gólu

    Poslední gólová radost Slavie se datuje k zápasu s Libercem. Tehdy Stanislav Tecl neproměnil penaltu, gólmanem vyražený míč však stihl uklidit na správné místo. Krkolomný kus byl, byť to tehdy nikdo nemohl tušit, do jisté míry symbolický pro události budoucí. Od kapitánova zásahu čeká Slavia dlouhých 331 minut na vstřelenou branku. Sedm poločasů a kousek. V Kluži ji už poněkolikáté v ročníku dohnala sterilita, bezduché obehrávání domácí zdi a neprůbojnost v pokutovém území. „Musíme být v boxu agresivnější, důslednější, odvážnější,“ vytyčil nejbližší cíle pro svou jednotku Jindřich Trpišovský.

  • Olayinkův druhý „klužský“ zkrat

    Slavia toužila zaskočit rivala prvním úderem. Otevřít skóre a dostat pohodu a přesnost do kopaček. No jo, to by ale Peter Olayinka nesměl neskutečně hloupě faulovat v pokutovém území. Zkušený Nigerijec se zachoval jako junior, kterých měla Slavia na lavičce hned několik. Namísto pozičního vyřešení situace máchl v ucpaném prostoru ve vzduchu nohami jako ostrými nůžkami, poměrně logicky, jelikož jinak to snad ani nemohlo dopadnout, trefil do hrudi soupeře. Penalta. Gól. 1:0 pro Kluž. A to už v jedenácté minutě utkání. Nebylo to poprvé, co Olayinka na skvěle připraveném trávníku v Kluži mužstvu zavařil. Před třemi roky, kdy se Slavia s rumunským oponentem úspěšně popasovala v boji o Ligu mistrů, penaltově fauloval. Tehdy jej zachránil Ondřej Kolář. Podruhé to nedokázal.

    Kompletní známkování Slavie si prohlédněte ZDE>>>

  • Chaos ve vlastní šestnáctce

    Precizně zvládnuté standardní situace odjakživa rozhodují důležité zápasy, jsou nositeli velkých i menších triumfů. Slavia je v Rumunsku absolutně nezvládla. Z rohových a trestných kopů nebyla vůbec nebezpečná. Standardky Kluže naopak nepokryla. V utkání soupeř zahrával čtyři rohové kopy. Bilance? Skvostná! Jedna tyč, po druhém penalta, z třetího branka Matiase na 2:0… Defenzivní chování hráčů Slavie bylo katastrofální. Odstrašujícím příkladem budiž neochota Oscara podstoupit souboj se střelcem druhého gólu. Z druhé strany, právě on patřil k nejlepším hráčům poražených.

    Taras Kačaraba v hlavičkovém souboji v zápase v KlužiFoto Reuters

  • Kritická situace ve skupině

    Dvě po sobě jdoucí porážky s Kluží (0:1, 0:2) poslaly Slavii hlavou proti zdi. Ve skupině má po čtyřech zápasech pouze čtyři body, stejně jako Ballkani. Po sedmi mají Sivasspor a Kluž. V příštím kole se sešívaní podívají do Kosova, na závěr hostí v Edenu turecký celek. Postup stále není ztracený. Je výhodou, že Slavia má věci ve svých rukou, ale…. „Musíme dvakrát vyhrát,“ lakonicky pravil Jindřich Trpišovský. Situace je však nadmíru kritická. Jedno zaváhání, jeden nedoraz, jedna chyba, definitivně pohřbí super favorita skupiny.

    Slavia neuspěla v Kluži, Lukáš Masopust smutní po porážce 0:2Foto Reuters

  • Tři stopeři

    V oficiálním zápise před utkáním Slavia mlžila. Sestavu vyskládala v obvyklém rozestavení 4-2-3-1. Skutečnost byla jiná. Realizační tým se rozhodl pro schéma se třemi stopery a krajními halvbeky. Zřejmě i v reakci na předchozí chybovost středních obránců. Zprava se pohyboval Kačaraba, uprostřed byl Ousou a nalevo Oscar. V prostoru mezi šestnáctkami vše fungovalo výborně. Hlavně vzrůstem menší, ale extrémně běhavý Oscar, hrál v pro něj netypickém uskupení výborně. Je možné, že takto bude Slavia pokračovat i nadále. Případně bude tříobráncový systém využívat častěji než dosud.

    Oscar během zápasu s KlužíFoto profimedia.cz

Vstoupit do diskuse
4

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina H
Články odjinud


Články odjinud