Na „Knihovně" se blýskly i Choltice a Litomyšl s Českou Třebovou

regiony

V letošním ročníku celostátní soutěže Knihovna roku 2022 získaly v pražském Klementinu z rukou ministra kultury Martina Baxy zvláštní ocenění také dvě knihovny z našeho kraje.

Na „Knihovně" se blýskly i Choltice a Litomyšl s Českou Třebovou
Ocenění pro Choltice
14. října 2022 - 11:30

Jedná se o knihovnu v Cholticích, která je komunitním střediskem pro šest okolních obcí, a Městskou knihovnu v Litomyšli, která byla oceněna za projekt Ta Božena!

„Knihovny bývaly vždy centrem kulturního a komunitního života. A i když se jejich současná verze neobejde bez počítačů a další techniky, stále v nich hrají hlavní roli osvícení knihovníci a knihovnice, kteří mají dobré nápady a dokážou je realizovat. Těm všem gratuluji a jsem rád, že Pardubický kraj může na regionální činnost i těch malých knihoven v našem kraji částečně přispívat,“ uvedl náměstek hejtmana Roman Línek.

Choltickou knihovnu propojuje dřevěný stůl
V Cholticích prošla před dvěma lety bývalá škola celkovou rekonstrukcí. Mimo modernizovaných prostor mají návštěvníci k dispozici čtenářskou terasu a plochu pro venkovní verzi hry Scrabble. Knihovna kromě běžného knihovního fondu nabízí i audio knihy, časopisy, deskové hry nebo didaktické pomůcky pro děti. Komunitní centrum knihovny poskytuje prostor pro všechny věkové kategorie. Symbolickým propojením veškerých aktivit knihovny je dominantní dřevěný stůl, jenž v sobě poskytuje místo pro tvoření, besedy, odpočinek, ale i vzdělávání.

Pro nejmenší děti nabízí knihovna lekce předčtenářské gramotnosti, na ni volně navazuje Pasování na čtenáře s historickou postavou panem Gerštorfem. Starší děti se mohou zabavit u celorepublikové hry Lovci Perel, případně při hojně navštěvované Noci s Andersenem. V březnu je to Maraton čtení tatínků, dále besedy se spisovateli dětských knih či aktivity klubu maminek Choltík. Starší čtenáři mohou v choltické knihovně navštívit přednášky, odpoledne s deskovou hrou, klub tvořivých žen, společná vaření, muzikoterapii nebo zajímavé výlety. Mimoto se Radka Zelenková, která vede knihovnu od roku 2013, se studenty zapojila do projektu Příběh sousedů, který vznikl díky neziskové organizaci Post Bellum.



Ta Božena!
Městská knihovna v Litomyšli obdržela zvláštní ocenění za významný počin, a to za projekt Ta Božena!, který připomíná 160. výročí úmrtí Boženy Němcové a mapuje její literární cestu v regionu. Téma projektu propojilo města Litomyšl a Českou Třebovou. Osm zastávek odhalilo nejenom život Němcové, ale i její literární tvorbu, se kterou se při toulkách na této literární stezce čtenář seznamoval. Interaktivní putování regionem je propojené povídkou současné české spisovatelky Markéty Pilátové. Ta ji napsala exkluzivně pro tento projekt.

„Bylo mi ctí udělit právě tomuto projektu osobní záštitu a finančně ho podpořit. Jeho součástí je také bohatý doprovodný program, který pokračuje i v listopadu a v prosinci v obou městech, stačí se podívat na stránky tabozena.cz,“ dodal Roman Línek.

Pardubickénovinky.cz informovala PhDr. Zuzana Nováková, tisková mluvčí Pardubického kraje.

(jv,pardubickenovinky.cz,foto:kú)


Anketa

Souhlasíte s tím, že na světovém šampionátu v hokeji letos nestartují Rusové?

Ano 14%
transparent.gif transparent.gif
Ne 73%
transparent.gif transparent.gif
Je mi to jedno 13%
transparent.gif transparent.gif